elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Itämailta tulevien leffojen tuleminen täällä Suomessa on ollut jo jonkin aikaa vahvaa. Yhä enemmän silmiemme eteen työnnetään niin japanilaisia, kiinalaisia kuin thaimaalaisiakin elokuvia. Jotkut...

Itämailta tulevien leffojen tuleminen täällä Suomessa on ollut jo jonkin aikaa vahvaa. Yhä enemmän silmiemme eteen työnnetään niin japanilaisia, kiinalaisia kuin thaimaalaisiakin elokuvia. Jotkut näistä elokuvista ovat huonoja, jotkut hyviä. Hero on todella laadukas poikkeus (tai no ei poikkeus: onhan Hiipivä tiikeri piilotettu lohikäärme ja Dark water ja The Isle olleet todella loistavia elokuvia) näiden itämailta (hauska sana muuten) tulevien elokuvien joukossa. Lyhyesti sanottuna Hero on vuoden 2002 paras näkemäni elokuva. Siitä ei yksinkertaisesti päästä mihinkään. Onkin suuri vääryys, että näin kaunis elokuva ei voittanut parhaan ulkomaisen elokuvan Oscaria, joka sille olisi epäilemättä kuulunut.

Aloitetaan aivan ilmiömäisistä näyttelijöistä. Pääosassa on aivan uskomaton Jet Li. Enpä olisi uskonut, että joskus ylistäisin tätä tiku-taku-englantia puhuvaa kumi-miestä, joka mättää turpaan, minkä kerkiää lähes leffassa kuin leffassa. Herossa Li puhuu kiinaa ja hänen roolityönsä on todella vahva ja vakuuttava. Valehtelematta voin sanoa, että mies tekee oman uransa parhaan roolinsa Nimettömänä, tappajana, joka on surmannut keisari Qinin henkeä uhanneet salamurhaajat. Li kerrankin taipuu taistelulaji-suorituksiensa lisäksi näyttelemään kunnolla ja KERRANKIN Li:n suuhun ei ole upotettu tyhmiä sanoja.

Muissa rooleissa nähdään sitten tietenkin ainakin minulle tuntemattomia näyttelijöitä, joista kuitenkin täytyy mainita Murtunutta miekkaa näytellyt Tony Leung Chiu Wai, jonka tulkinta on välillä ihan omissa sfääreissään. Eritoten allekirjoittaneen mieleen jäi todella kaunis kalligrafia-kohtaus, jossa nuolimyrskyt tuovat kuolemaa, mutta Murtunut miekka vain tekee kalligrafia. Tsiisus sen kohtauksen liikettä, värejä, musiikkia ja yksinkertaista kaunetta, joka salpaa katsojan hengityksen. Myös muut näyttelijät ovat erinomaisia: mitään miinus-merkkejä en kehtaa/halua heidän takiaan antaa.

Elokuvan juonen osittain kerroinkin, mutta kerron sen vielä pääpiirteittäin: miekka-taituri Nimetön on surmannut kolme keisari Qinin henkeä uhannutta salamurhaajaa ja on tullut Qinin palatsiin kertomaan urotöistään ja tuomaan todisteet tapoistaan. Nimettömän kertomus kuitenkin muuttuu sitä mukaa, mitä lähemmäksi Nimetön pääsee keisari Qinia. Lopputuloksena on valtavan hieno ja monimuotoinen oikeasti kiinnostava tarina, joka imaisee mukanaan.

Ällistyttävintä Herossa on se, että sen vahvat näyttelijät eivät jää yksin loistavan suorituksensa kanssa. Heroon saatu valtavan hieno ja eritoten kaunis visuaalinen toteutus, joka ilmenee lukuisina käsittämättömän upeina kohtauksina. Mainittakoon Lentävän lumen ja Murtuneen miekan palvelijan kiihdyttävä taistelukohtaus syksyisessä metsikössä, jossa värit muuttuvat harmaasta helakan punaiseen. Toinen värien riemuvoitto koetaan Murtuneen miekan ja Qinin palatsi-taistelussa, jossa myrkynvihreät verhot tippuvat katosta taistelijoiden päälle. En voi oikeastaan millään sanoilla kuvailla Heron visuaalista ja tarinallista kauneutta, joka ihan oikeasti saa katsojan silmät loistamaan. Jotain erittäin harvinaista vielä mainitakseni: ensimmäisen kerran pitkään aikaan olin samaa mieltä elokuvan hyvyydestä vaimokkeen kanssa.

Hero kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa tai sitten se kannattaa aikanaan käydä joko ostamassa tai vuokraamassa. Hero on vuoden 2002 tapaus elokuvien saralla ja sitä paremmaksi on vaikea minkään elokuvan pistää… ainakaan minun silmissäni. Heron harvat erikoisefektit ovat myös erittäin vaikuttavia: vai mitä sanotte tuhansien nuolten suoranaisesta nuolipilvestä? Myös Heron yleisilme on erittäin laadukas, ja Hero on viimeistelty kunnolla.

Mikkosen Matti (yksi arvostelijoista täällä) sanoi jostain leffasta, että antaisi siitä kuusi tähteä, jos vain pystyisi… sama tilanne on nyt minulla.

5

Summary

Genret: toiminta
Kesto: 98 min
Ohjaaja: Yimou Zhang
Pääosissa: Jet Li,Tony Leung Chiu Wai,Maggie Cheung,Ziyi Zhang,Daoming Chen,Donnie Yen
Valmistusmaa: Kiina,Hong Kong
Valmistusvuosi: 2002

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments