elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Voi olla, että nuoremmat sukupolvet eivät edes ole kuulleet elokuvasta nimeltä Highlander, joka on poikinut monta jatko-osaa ja oman TV-sarjan. No, minä muistan sattuneesta...

Voi olla, että nuoremmat sukupolvet eivät edes ole kuulleet elokuvasta nimeltä Highlander, joka on poikinut monta jatko-osaa ja oman TV-sarjan. No, minä muistan sattuneesta syystä tämä Christopher Lambertin, Sean Conneryn ja Clancy Brownin tähdittämän vuonna 1986 valmistuneen fantasiaelokuvan, joka on nykystandardein tarkasteltuna hieman camp-henkinen, huonoilla tehoistella höystetty menneen talven jäänne. Koomiseltahan ja keskeneräiseltä elokuva toki vaikuttaa, mutta on silti myönnettävä, että kyllä Highlander jollain tavalla osaa säväyttääkin.

Highlander on puhdasta satua ja fantasiaa, joka kertoo tarinan kuolemattomista ihmisistä, jotka voi tappaa vain pistämällä kaulan poikki. Eläessään historian läpi heidän elämäänsä viitoittaa tieto, että jossain vaiheessa on suuren Kokoontumisen aika, jossa vain “yksi voi elää”. Tämä tarkoittaakin miekkailua 1980-luvun New Yorkissa, jonka märillä ja roskaisilla kaduilla määrätään parhaimmassa tapauksessa koko maailman kohtalo. Elokuva kertoo karun tarinan skotlantilaisesta Connor MacLeodista, joka sattumalta on vain 450 vuotta vanha. Ja kuinka ollakaan; sama vanha miekkailu jatkuu myös New Yorkin kaduilla, jossa päättömät miehet alkavat kiinnostamaan poliisiakin.

Highlander on joka tapauksessa suhteellisen isolla rahalla (16 miljoonaa dollaria) tuotettu elokuva, jonka ohjasi lähinnä roskaa nykyään ohjaava Russell Mulcahy. Pääroolissa oleva Christopher Lambertkin näyttää utuisine katseineen lähinnä koomiselta, eikä Sean Conneryn piristävän keikarimainen rooli hirveästi pelasta. Kun mukaan vielä lasketaan todella väsyneen roolin tekevä Roxanne Hart, on kasari-fantasia melkoista huvittunutta sekoilua. Tehosteetkin ovat elokuvassa vielä niin lasten kengissä, että nykyisiin tehosteisiin tottuneille elokuva on pelkkää tuskaa.

Mutta on elokuvassa yksi valopilkkukin. Loistavasti ja varsin pirteästi esiintyvä Clancy Brown tekee elokuvassa varsin viihdyttävän ja hauskan roolin arojen soturina Kurganina, jonka rosoinen ääni ja punkahtava olemus on elokuvalle pelkkää plussaa. Brown revitteleekin roolinsa hienosti alusta loppuun antautuen päättömälle ja miksei mustan huumorin värittämälle roolihahmolle täydellisesti.

Mutta onko Highlander edes katsottava elokuva? No, en nyt sitä välttämättä enää DVD-hyllyssäni säilyttäisi, mutta muuten elokuva on ensimmäisellä katselukerralla varsin mielenkiintoinen ja viihdyttävä tekele. Tosin objektiivisesti ajateltuna moinen fantasiaroska menee ainoasti fanaattisille kasari-leffojen ystäville, jotka väen vängällä haluat nähdä Lambertin erilaisissa takautumissa Skotlannin ylämailla tai sitten ampumassa natseja toisessa maailmansodassa. Ja tähän kun lasketaan vielä claymore-miekkojen heiluttelut todella saastaisen oloisessa New Yorkissa, niin johan on markkinat.

3

Summary

Genret: fantasia
Kesto: 111 min
Ohjaaja: Russell Mulcahy
Pääosissa: Christopher Lambert,Roxanne Hart,Clancy Brown,Sean Connery
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 1986

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments