elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

The Social Network The Social Network
Kaikki tietää sen, ja 500 miljoonaa käyttää sitä. Kaikilla on varmasti mielipide siitä, ja sillä on varmasti yhtä monta vihaajaa kuin pitäjääkin. Se on... The Social Network

Kaikki tietää sen, ja 500 miljoonaa käyttää sitä. Kaikilla on varmasti mielipide siitä, ja sillä on varmasti yhtä monta vihaajaa kuin pitäjääkin. Se on ehkäpä aikakautemme vaikuttavin verkko-ohjelma, joka tullaan muistamaan vielä pitkään sen jälkeen kuin sen viimeisestäkin serveristä on valo sammunut. Facebook on jotenkin salakavalasti tullut meidän tietoverkkoa käyttävien ihmisten elämään, ja siinä vaiheessa kun MTV3:n kymppiuutisissa kerrottiin, kuinka facebook oli ollut “alhaalla”, niin tajusin mikä sen voima oikeasti on. Ihmisten halu verkostoitua on varmasti jotenkin rakennettu meidän geeneihimme, ja on suorastaan huikeaa ajatella mistä ja miten tämä “naamakirja” sai alkunsa. Onkin ehkä hieman yllättävää, että kauhuelokuvilla uransa aloittanut David Fincher on ottanut työkseen tehdä fiktiivisen dokumentin Facebookin perustajasta Mark Zuckerbergistä, ja siitä kuinka kaikki alkoi. 

Olisi jotenkin tekopyhää väittää kuinka turha ja epäkäytännöllinen Facebook on, kun sillä on yli 500 miljoonaa käyttäjää, ja sen nettoarvo on yli 25 miljardia dollaria. Sen saama suosio on varmasti lyönyt villeimpienkin fantasioiden yli, ja onkin lähes kohtalon ivaa, että sen luoja on varmasti yksi maapallon epäsosiaalisimmista ihmisistä. Mutta ehkä tässä on juuri se syy miksi Zuckerberg kehitti tämän sosiaalisen kanavan, jossa yliopistojen opiskelijat voisivat olla yhteydessä toisiinsa, ja jakaa kokemuksiaan netissä. Zuckerbergin rooliin onkin valittu hämmästyttävän yhdennäköinen näyttelijä, sillä Jesse Eisenberg on aikasemminkin tehnyt vastaavanlaisia “nörtti”-rooleja, ja tämä hahmo istuu lähes täydellisesti Jessen esitettäväksi. Fincher vie elokuvaa loisteliaan maltillisesti eteenpäin, ja pomppii aikajatkumossa loisteliaasti menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Toki itse aikaikkuna on vain muutamia vuosia, mutta kun miettii Facebookin leviämisnopeutta, niin lyhyt aikajatkumo todellakin on tarpeen. 

Elokuvan muukin miljöö näyttää ja haisee Fincherille. Hitaasti etenevät leikkaukset ja vähällä valolla kikkailut ovat miehen bravuureja jo useista edellisistä teoksista. Näyttelijöistä esiin nousee myös positiivisesti poppariJustin Timberlake, jonka esittämä Napsterin perustaja Sean Parker on suorastaan loisteliaasti näytelty. Elokuvan aikana ei tule kertaakaan mieleen Timberlaken tausta, vaan mies hoitaa näyttelemisen suorastaan häkellyttävän hyvin. Casting on muutenkin hieman vaatimattomampi, ja se toimii paremmin kuin hyvin tällaisessa tositapahtumiin sijoittuvassa elokuvassa. Ainoastaan Harvardin elitistejä Winklevosseja esittävät Armie Hammer ja Josh Pierce näyttelevät ajoittain hieman yli, mutta muuten näyttelijäsuorituksissa ei ole valittamisen varaa. 

Elokuva on siis tekniseltä osaltaan loistava, mutta vaikka tarina on mielenkiintoinen niin jokin koukku siitä puuttuu. Eisenbergin esittämä Mark soljuu läpi elokuvan naivistisella asenteellaan, ja voin vain kuvitella, että sellainen Zuckerberg varmasti oikeasti oli, mutta kun selviää että koko Facebook on lähtenyt liikkeelle Markin huonoista naiskokemuksista, niin katsojasta tuntuu että häntä on huijattu. Myös sovintoesittelyt Facebookin omistuksesta ovat jotenkin laimeita, eikä elokuvassa saavuteta missään vaiheessa juonellista kliimaksia. Tällaiset biografiset tarinat toki asettavat rajoituksia, mutta katsoja jää silti odottamaan jotain mullistavaa tapahtuvaksi. Kaikesta huolimatta käsissämme on hyvin tehty elokuva, jossa laatu ja ammattitaito näkyy positiivisesti katsojalle. Musiikista ja editoinnista tulleet Oscarit osuvat kyllä nappiinsa, ja tämä on niitä harvoja elokuvia, jossa lopputekstien aikaan huomaa sanovansa ääneen, että olipa hyvät musiikit. Tätä voi suositella lähes kaikille Facebookkia käyttäville, mutta myös IT-nörteille jotka haaveilevat tulevasta miljardööriurasta.

The Social Network
  • 67%
    Elokuva - 67%
67%

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 120 min
Ohjaaja: David Fincher
Pääosissa: Andrew Garfield, Armie Hammer, Jesse Eisenberg, Josh Pence, Justin Timberlake, Max Minghella, Rooney Mara
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2010

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments