elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ensiksi asiaankuulumaton kommentti. On hienoa huomata, että Tampereelle on tullut kilpailua. Olin ensiksi menossa Plevnaan (Finnkino) katsomaan American Beautya, mutta näytös olikin loppuunmyyty. Suuntasin...

Ensiksi asiaankuulumaton kommentti. On hienoa huomata, että Tampereelle on tullut kilpailua. Olin ensiksi menossa Plevnaan (Finnkino) katsomaan American Beautya, mutta näytös olikin loppuunmyyty. Suuntasin kilpailevaan teatteriin Koskikeskukseen ja siellä oli tilaa. Ja kas vain! Liput olivat 12 mk halvemmat ja näin säästin 24 mk, joka on Hesen aterian hinta. Ja jos se minusta on kiinni, niin yritän mahdollisimman paljon välttää Finnkinon 50 mk maksavia elokuvia… Se siitä, mennäänpä itse elokuvaan.

American Beauty on helvetin hieno elokuva, josta ei voi olla pitämättä. Se kätkee sisäänsä valtavasti huumoria purren katsojaansa kuin leikkisästi näykkäilevä koira. Mutta elokuvassa on hienointa sen iskevyys, jota värittää upeasti väkevä ihmissuhteisiin perustuva draama. American Beauty on myös paljon muutakin: kaunis kuvaukseltaan, lähes runollinen näyttelijöiltään ja juoneltaan. Se on melkeinpä täydellinen elokuva, joka tulee kahmimaan kasapäin Oscareita.

Aloitetaanpa juonesta. Perheenisä Lester Burnham (Kevin Spacey) huomaa elämänsä olevan sanoinkuvaamattoman tylsää. Mikään ei kiinnosta. Edes avioliitto ei toimi enää, ja avioliitosta onkin tullut vain kulissi. Lisäksi aviovaimo (Annette Benning) tuntuu vittumaiselta ämmältä ja perheen teini-ikäinen tytär (Thora Birch) on omalla tavallaan etääntynyt. Kaikkeen tulee kuitenkin muutos, kun perheen tytär tuo kylään luokkatoverinsa (Mena Suvari), johon Lesten rakastuu. Nuoruuden etsiminen ja sen eläminen alkaa uudelleen, ja Lester hankkiutuu mm. eroon töistään. Naapuriinkiin muuttaa kummallinen perhe, jonka omituiseen poikaan Lesterin perheen tytär pikkuhiljaa rakastuu. Siitä sitten alkaa kehittyä eriskummallinen tarina…

Näyttelijät ovat American Beautyssa erinomaisia. Kevin Spacey on loistava perheenisänä ja puhuu tai kertoo hyviä vitsejä tai tosielämän totuuksia. Annette Benning suoriutuu aviovaimon roolistaan hiukan vaisummin, mutta hänenkin roolinsa vain yksinkertaisesti toimii. Thora Birch taas on erinomainen valinta tyttäreksi ja hänestä tullaan kuulemaan vielä. Wes Bentleyn esittämä poikaystävä on taas omituisessa roolissaan todella hyvä, mutta tosin hänen suorituksensa hiipuu sitä mukaa, mitä pitemmälle elokuvassa mennään. Mena Suvari taas on kohtalaisen mainio tämän “perheen tyttären” ystävänä, ja hänestä on varmasti potentiaalia muihinkin elokuviin jatkossa. Shown kuitenkin varastaa Spaceyn ohella Chris Cooper, jonka suorituksesta pidin todella paljon, sillä hänen roolinsa on elokuvan hämmentävin. Hänestä kun ei ota oikein selvää, vaan katsoja saa itse määritellä profiilin.

American Beauty on voimakas ihmissuhdedraama, jossa päähenkilön kohtalona on kuolla, kuten leffan alussa tulee ilmi. Elokuva on myös elämän arvojen miettimistä ja itse elämän ja sen laadun punnitsemista. Lisäksi ajatellaan kumpi on tärkeämpää: elämä ja tunteet vai raha, työ ja omaisuus. Myös rakkaus ja muistot ovat suuressa roolissa: eritoten muistot tulevat pinnalle aivan lopussa, mutta sen saa jokainen itse huomata.

  • 96%
    American beauty - 96%
96%

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 122 min
Ohjaaja: Sam Mendes
Pääosissa: Kevin Spacey,Annette Bening,Thora Birch,Wes Bentley,Mena Suvari,Peter Gallagher
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1999

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments