elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vianne (Juliette Binoche) ja hänen juuri kouluikään ehtinyt tyttärensä Anouk (Victoire Thivisol) saapuvat 1960-luvun ranskalaiseen pikkukaupunkiin ja perustavat sinne suklaakaupan ruotsalaisen Lasse Hallströmin (mm....

Vianne (Juliette Binoche) ja hänen juuri kouluikään ehtinyt tyttärensä Anouk (Victoire Thivisol) saapuvat 1960-luvun ranskalaiseen pikkukaupunkiin ja perustavat sinne suklaakaupan ruotsalaisen Lasse Hallströmin (mm. Laivauutisia, Oman elämänsä sankari) ohjaamassa ja Joanne Harrisin romaaniin perustuvassa draamassa. Kaupan avaaminen sattuu pahaan aikaan sillä vahvasti uskonnollisella kaupungilla on paasto menossa ja kun kaupungin asukkaille Viannen suklaaherkut tulevat tärkeämmiksi kuin Jumalan sana, päättää kaupungin pormestari, kreivi de Reynaud (Alfred Molina) saada suklaapuodin suljettua hinnalla millä hyvänsä.

Pieni suklaapuoti sisältää toinen toistaan parempia näyttelijäsuorituksia. Binoche hymyilee kauniisti selviytyjänaisena, joka sopeutuu tilanteeseen kuin tilanteeseen ja tulee valloittamaan kaupunkilaisten sydämet kaloripommeillaan. Särmikkäin hahmo on Molinan taitavasti tulkitsema pormestari kyläpaavina, joka jakelee omia pannabullia väärintekijöille mutta vain pitääkseen asukkaiden elämän katolisten ohjeiden mukaisena. Judi Dench kärttyilee kunnolla vanhana, huonokuntoisena ja yksinäisenä isoäitinä, jonka päivän tähtihetki on juttelu Viannen kanssa kaakaokupillisen äärellä. Lahjakas Johnny Depp joutui tyytymään pienehköön täyterooliin yhteisön epäarvoa nauttivana ”jokirottana”.

Lasse Hallströmin sadunomainen kerrontatapa imaisee heti mukaansa ja ote pitää koko kaksituntisen ajan. Kuvauspaikkana toimiva idyllinen ranskalaiskylä oli ihanteellinen valinta. Kapeilta kujilta paistaa ihmisten yksinäisyys ja yhteisöön kuulumisen tarve. Pieni suklaapuoti on myös sisällöllisesti hyvin rikas. Kehyskertomus pohjoistuulen mukana vaeltavasta äidistä ja tyttärestä on oivallinen kuten myös useat kiinnostavat sivujuonet.

Pieni suklaapuoti onnistuu itkettämään ja naurattamaan olematta kuitenkaan siirappinen tai ylitunteellinen. Tekijätiimi on saanut aikaan hienon ja koskettavan elokuvan hyväksymisestä ja ystävyydestä. Suklaa tosiaan saa ihmeitä aikaan.

  • 90%
    Pieni suklaapuoti - 90%
90%

Tiedot

Genret: draama,komedia,rakkaus
Kesto: 121 min
Ohjaaja: Lasse Hallström
Pääosissa: Juliette Binoche,Alfred Molina
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)

Jaakko Honkala

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments