elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tunnen pakottavaa tarvetta mainita heti alkuunsa, että A Better Tomorrow on huomattavasti parempi elokuva kuin sille muutamaa vuotta myöhemmin tehty, paikoittain naurettavuuden puolelle kallistuva...

Tunnen pakottavaa tarvetta mainita heti alkuunsa, että A Better Tomorrow on huomattavasti parempi elokuva kuin sille muutamaa vuotta myöhemmin tehty, paikoittain naurettavuuden puolelle kallistuva jatko-osa, A Better Tomorrow II. Yleisenä mielipiteenä tämä taitanee kuulua vaiennettuun vähemmistöön.

A Better Tomorrow on elokuva, joka toimi silloisen toimintamaestro John Woon, sekä hänen hovinäyttelijänsä, Chow Yun-Fatin läpimurtoteoksena.

Vuosi oli 1986.

Nuorempana ja tietämättömämpänä oletin kohuttujen John Woon Hongkong-elokuvien olevan pelkkää hylsyjenkeräilyoopperaa kauniin barokkisielunmessun soidessa hidastettujen tulimyrskyjen taustalla. Niin primitiivisellä tavalla ajateltuna A Better Tomorrow oli suuri pettymys, mutta se mitä elokuva oli oikeasti teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.

Veljekset Ho (Ti lung) ja Kit (Leslie Cheung) ovat päällisin puolin erittäin hyvissä väleissä. Kit on poliisi ja Ho on ammattirikollinen. Kit ei tiedä tätä, mutta saa sen pian selville. Hon ystävä, Mark (Chow Yun-Fat), on Hon tapaan rikollinen ja toimii hänen eräänlaisena suojelusenkelinä. Hon ja Kitin isä murhataan johtuen Ho:n rikollisesta taustasta. Kit katkaisee välit Ho:hon ja Ho joutuu erään keikan päätteeksi vankilaan. Mark menee kostamaan Ho:n puolesta ja haavoittuu myllerryksessä vakavasti ja ajautuu lopulta vetäytyy maan alle viettämään hylkiön elämää.

Vuosia myöhemmin Ho pääsee vankilasta ja haluaa korjata suhteen veljeensä, mutta Kit syyttää häntä isänsä kuolemasta ja toivoo Ho:n olevan arkussa isänsä tilalla. Markia ja Ho:ta heitä yritetään saada palaamaan takaisin rikollisten maailmaan, mutta Ho on päättänyt muuttua lopullisesti ja saada veljensä takaisin.

Paperilla elokuvan juoni voi vaikuttaa perinteiseltä typerän ja turhanpäiväisen paukutteluelokuvan tarinalta. Se on kuitenkin turha vaikutelma sillä elokuva on todellisuudessa hienosti kirjoitettu ja upeasti toteutettu toimintadraama. Uskonnollisen omatunnon omaava John Woo käsittelee elokuvassaan moraalisia ulottuvuuksia, veljeyttä, uhrautumista sekä kiinalaista Yi-käsitettä.

A Better Tomorrow ei ole elokuvana sinänsä mitään uutta. Sen valtava menestys johtuu Woon uudelleentulkitsemasta Yi-käsitteestä, joka osui Hongkong-elokuvien kehityshermoon. Kirjoittamaton Yi-termi käännetään yleensä kiitollisuudenvelaksi tai velvollisuudeksi. Sitä käytetään ilmaisemaan oikeutta sekä oikeamielisyyttä. A Better Tomorrown edustaa Hongkong-elokuvan Yi-käsitteen uutta aaltoa John Woon sille luoman huomion kautta.

On väärä kuvitelma odottaa A Better Tomorrowsta groteskia ja pinnallista toimintaelokuvaa. John Woo käyttää viimeiseen asti hiottuja ja balettimaisia toimintakohtauksiaan vain kärjistääkseen tarinaa ja Yi-käsitteen symboliikkaa. Elokuvan hyvikset noudattavat Yi-käsitettä uskollisesti, mutta pahikset ovat sitä käsitettä vailla ja toimivat täysin moraalittomin perustein. Palkinto odottaakin elokuvan lopussa kärsimyksen ja menetyksen kautta saaden tarinan arvoiseensa päätökseen.

  • 80%
    A Better Tomorrow - 80%
80%

Tiedot

Genret: draama,toiminta
Kesto: 95 min
Ohjaaja: John Woo
Pääosissa: Ti Lung,Leslie Cheung,Chow Yun-Fat
Valmistusmaa: Kiina
Valmistusvuosi: 1986

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments