elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Onko The Last of Us oikeasti niin kovaa valuuttaa, kuin kaikki antavat ymmärtää sen olevan? The Last of Us

Tämä arvostelu on osin ChatGPT:n kirjoittama (kokeeksi).

Kohuttu ja kehuttu The Last of Us on jokin aika sitten ilmestynyt HBO Maxille ja ilmeinen kysymys on se, että onko sarja oikeasti niin kovaa valuuttaa kuin sen on sanottu olevan? Lyhyt vastaus on selkeä: The Last of Us on oikein hyvä sarja, mutta todellinen mestariteos se ei ole. Pidempi vastaus on taas monimutkaisempi, sillä Neil Druckmannin ja Craig Mazinin luoma, suosittuun peliin perustuva, sarja on tasoltaan ja tunnelmaltaan poukkoileva näytös, jonka osat ovat nivottu yhteen, mutta jonka hahmot ovat ja näyttelijät ovat omissa roolitöissään liian yksiulotteisia tai sitten liian monimutkaisia.

The Last of Us perustuu peliin ja sen juoni on dystooppinen maailma, jossa mutatoitunut, tavallinen, sieni valtaa ja hallitsee ihmisiä tehden heistä zombimaisia ja väkivaltaisia yksilöitä, jotka tietenkin tartuttavat ja tappavat muita ihmisiä. Maailmanlaajuinen kaaos on valmis ja ihmiskunta rappioituu hajalle niin fyysisesti kuin moraalisestikin. Sen keskellä lähtevät Joel Miller (Pedro Pascal) ja Tess (Anna Torv) saattamaan epätoivoiselle matkalle ihmiskunnan ainoata toivoa, Ellietä (Bella Ramsey) kohti uutta toivoa.

Sarjan visuaalinen toteutus on upea ja yksityiskohtainen, ja sen pääosanesittäjät, Bella Ramsey ja Pedro Pascal, loistavat rooleissaan. Ramsey on erityisen vaikuttava, sillä hän tuo Ellien rooliin uskottavan tunteellisuuden ja voiman. Ellie onkin Ramseyn käsissä kuin vihainen, mutta eksynyt, teini, joka raivoaa kaikille ja maailmalle ja vähitellen sulaa kohti inhimillisyyttä. Pascal puolestaan esittää Joel-roolin erittäin vakuuttavasti ja luo loistavan kemiaa Ramseyn kanssa, mutta on samalla sopivan tasapainoton. Pascalin Joel nimittäin ei ole enää hyvä ihminen, vaan kärsinyt ja itsekäs murhaaja. Hän kyllä erottaa oikean ja väärän ja osaisi tehdä “oikein”, mikäli niin haluaisi, mutta kamppailu sen eteen, että mikä on hyväksi hänelle ja mikä on hyväksi kaikille, on äärimmäisen vaikea.

Sarjan sivuhahmot ovat myös mielenkiintoisia, kuten Bill (Nick Offerman) ja Frank (Murray Bartlett), jotka ovat omalla tavallaan ainoita täysjärkisiä koko maailmassa. Saarnaaja David (Scott Shepherd) on täysin sekaisin uskostaan, mutta todennäköisesti myös sarjamurhaaja ja pahempaa, saaden seuraajansa mukaan epätoivoisiin tekoihin. Tai Henryn (Lamar Johnson) epätoivoinen taistelu veljensä pelastamiseksi, joka on kuin tasapainottelua oikean ja väärän, sekä hulluuden ja järjen välillä. Mielenkiintoisia sivuhahmoja suorastaan viljellään sarjan ensimmäiselle tuotantokaudelle, mutta näistä kaikista kuriositeeteistä ei vain oteta tarpeeksi lujaa kiinni. Sarjaa vaivaakin oudosti se, että se on niin rikas hahmoiltaan, että se jättää hahmoilleen liian vähän liikkumatilaa.

The Last of Us tutkii myös poliittisia ja yhteiskunnallisia teemoja, kuten demokratian ja totalitaarisuuden vaikutusta selviytymistaistelussa. Ihmiset kaipaavat demokratiaa totalitaarisuuden keskellä, mutta Kansas Cityssä se johtaa vain toisenlaiseen tyranniaan ja sekoamiseen. Onko niin, että kaaoksessa ainoa ulospääsy on vain omanlaisensa tyrannia?

Käsikirjoitus on hyvin kirjoitettu ja perustuu videopelin juoneen, mutta sarjan tekijät ovat myös tehneet muutoksia tarinaan, joka toimii hyvin ja pitää katsojan kiinnostuneena. Sarjan tunnelma on synkkä ja painostava, mutta se on tasapainotettu hienolla huumorilla ja inhimillisyydellä, joka auttaa pitämään katsojan mukana ainakin johonkin pisteeseen saakka.

Yleisesti ottaen The Last of Us on hyvä sarja, joka pitää katsojan jännittyneenä alusta loppuun asti. Se on kauniisti kuvattu, loistavasti kirjoitettu ja vakuuttavasti näytelty. Vaikka se onkin synkkä ja raskas aiheeltaan, sen hahmojen inhimillisyys ja suhde toisiinsa tekevät siitä syvällisen ja koskettavan kokemuksen. Ei kuitenkaan täydellisen, mutta sellaisen, että sarjan kauden voisi jossain vaiheessa toiseenkin kertaan katsoa.

4

Poiminta

Vuosi: 2023
Maa: Yhdysvallat
Ohjaus: Ali Abbasi, Liza Johnson, Jasmila Zbanic, Jeremy Webb, Peter Hoar, Neil Druckmann, Craig Mazin
Näyttelijät: Pedro Pascal, Anna Torv, Melanie Lynskey, Merle Dandridge, Gabriel Luna, Bella Ramsey, Lamar Johnson, Nico Parker, Keivonn Woodard, Scott Shepherd, Nick Offerman, Murray Bartlett
Kesto 9 episodia
Genre: toiminta, seikkailu, draama, kauhu, sci-fi, jännitys

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments