elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Sleepy Hollow -Season 1 Sleepy Hollow -Season 1
Kun näin jostain, että Sleepy Hollow-sarja olisi tulossa ja sen taustalla on Underworldeista tuttu Len Wiseman, niin taisin jopa hieman innostua. Ajattelin, että nyt... Sleepy Hollow -Season 1

Kun näin jostain, että Sleepy Hollow-sarja olisi tulossa ja sen taustalla on Underworldeista tuttu Len Wiseman, niin taisin jopa hieman innostua. Ajattelin, että nyt saadaan sarja, jossa on tummaa menoa ja vienoin ottein säädeltyä kauhua vähän Tim Burtonin Sleepy Hollow:n tapaan, mutta olin valitettavasti väärässä. Sleepy Hollown ensimmäinen kausi kun on kyräilyä, päättömiä käänteitä, suhteellisen huonoa näyttelemistä ja keskinkertaista käsikirjoittamista käsittelevä tv-sarja, jota kyllä jaksaa katsoa, mutta josta ei jaksa olla kiinnostunut tai pahoillaan jos yksi jakso jää välistä.

Sleepy Hollow kertoo tarinan -yllätys yllätys- päättömästä ratsumiehestä, joka on tietenkin yksi Ilmestyskirjan ratsastajista tuoden maan päälle jonkinlaisen helvetin. Tämä kaikki tapahtuu helposti mieleen jäävällä 250 vuoden aikasyklillä, jonka jäljilta toinen sarjan päähenkilöistä (Ichabod Crane) “aikamatkustaa” tulevaisuuteen jossain sammaleen peitossa noidan mahtiloitsun avulla. Seuraa jossain mielessä herkullinen tutustuminen sarjan toiseen päähenkilöön (Abbie Mills), joka sattuu olemaan poliisi ja voila (!): toinen “todistaja”, joiden tehtävänä on tietenkin pysäyttää Raamatussa lupailtu helvetti. Tähän tehtävään sitten lyöttäytyy ja hirttäytyy mukaan mielenkiintoisia hahmoja niin historiasta (kuten vaikka George Washington) ja nykypäivästä. Seurauksena on armoton sekamelska, jossa reissataan Kiirastuleen, käydään menneisyydessä, tulevaisuudessa, hautausmaalla, mielisairaalassa, intiaanin teltassa, poliisiasemalla ja ties missä. Katsoja-parkaa heitelläänkin Sleepy Hollowssa niin hurjasti laidasta laitaan, ettei koko sarjan katsominen tunnu välttämättä kovinkaan mielelläältä samalla kun miltei joka toisessa jaksossa räiskitään konetuliaseilla niin, että tanner tymisee.

Näyttelijät ovat Sleepy Hollown ensimmäisellä tuotantokaudella kujalla sen vuoksi, että heidän roolinsa on kirjoitettu niin auki, että heistä on tullut moniongelmaisia yleisneroja. Miespääosaa näyttelevä Tom Mison on omassa roolissaan Ichabod Crane, joka saa kuolettavat haavat joskus 1700-luvun puolivälin taistelussa ja kuolee. Tai niin hän ainakin luulee, sillä hänet pelastaa hänen noita-vaimonsa, jonka ansiosta Crane herää terveenä kuin pukki suurin piirtein sammaleen alta nykypäivässä. Seuraa herkullisia ihmettelyjä, sopeutumista ja ehtymätöntä kykyä muistaa jokainen asia menneisyydestä ja yhdistää se jotenkin Raamattuun, ilkeään Molochiin tai päättömään ratsumieheen. Miehessä on mystiikkaa ja menneisyyttä enemmän kuin laki sallii, joka juontaa juurensa alati rönsyilevään käsikirjoitukseen, joka tekee jokaisesta tapahtuneesta asiasta mystisen twistin.

Mystistä twistiä on onneksi vähemmän sarjan naispääosaa näyttelevässä Nicole Behariessa (Abbie Mills), joka tarpoo nykypäivän esteitä kuin pika-aituri ja tulee siinä samassa “Todistajaksi”, kun taustalla vaikuttaa vielä lyhyen ajan sarjassa parhaiten onnistuva Clancy Brown. Beharie joutuu painimaan saman ongelman kanssa kuin Tom Mison, ja niinpä käsikirjoittajat upottavat hänet ikäviin lapsuusajan muistoihin, mielisairaalassa viruvaan siskoon ja moneen muuhun mystiseen asiaan, johon ensimmäisen kauden 13 jaksoa juuri ja juuri riittävät. Beharielle (kuten myös Misonille) annetaan ja rakennetaan mahdollisuus todelliseen hahmon syväluotaukseen, mutta sarjan hektinen tahti ja loputtomat twistit syövät koko pohjan pois tehokkaalla tavalla.

Kuten todettua, niin Sleepy Hollown ensimmäisen tuotantokauden käsikirjoitus on auttamatta liian heikkoa ja poukkoilevaa, jotta katsoja jäisi sarjaan koukkuun. Sleepy Hollow vaikuttaa oikeasti sarjalta, jota ei tarvitsisi edes seurata jokaista jaksoa, koska sarjaan pääsee mukaan vaikka puolivälistä, sillä takautumien käyttäminen ja asioiden puiminen ei näemmä paikkaa tai aikaa katso. Muutenkin koko sarja kaipaisi mikro-miljöön sijasta makro-maailmaa, sillä Sleepy Hollown kaupunki (käsittääkseni sarja antaa ymmärtää, että kaupunki on noin Tampereen kokoinen) tuntuu loppupeleissä pieneltä paikalta touhuskella. Lisäksi kaupungin ympäröivä metsä on ahkerassa käytössä, jossa likaisen maaston ja homehtuneiden lehtien seassa puuhaillaan kerran jos toisenkin.

Sleepy Hollow ei tarjoa katsojalleen sitä, mitä siltä saattaisi odottaa. Tavallaan se tarjoaa hyvinkin Underworldmaisen kiiltokuvan synopsikseltaan hienoon maailmaan, mutta samalla tuhoaa omia jälkiään tekemällä liian paljon liian nopeasti (tämäkin on tuttua Underworldistä). Loputtomat käänteet, ihmeelliset örrimönkiäiset ja muut saavat sarjan näyttämään välillä X-Filesin episodeilta sieltä heikommasta päästä. Ja kun mukaan otetaan rynkyllä poliiseja tulittava päätön ratsumies (jep), jäteastialta kuulostava Moloch ja monta muuta aivotonta (mutta ilkeää) hahmoa, niin sarjan päähenkilöiden toivottomuus alkaa jossain vaiheessa pesiytyä katsojankin mieleen. Miksi tätä pitää katsoa, kun jostain tulee jotain muuta? Ja se on minusta se hyvä kysymys.

  • 48%
    Sleepy Hollow -Season 1 - 48%
48%

Poiminta

Genret: draama,fantasia,kauhu,mysteeri,seikkailu
Kesto: 585 min
Ohjaaja: Adam Kane,Douglas Aarniokoski,Ernest R. Dickerson,J. Miller Tobin,John F. Showalter,Ken Olin,Liz Friedlander,Paul A. Edwards,Rome Tirone,Len Wiseman
Pääosissa: Katia Winter,Lyndie Greenwood,Nicholas Gonzalez,Nicole Beharie,Clancy Brown,John Cho,Orlando Jones,Tom Mison
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2013

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments