elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Käsikirjoittaja-ohjaaja Thurberin hiekkalaatikkoleikki Dwayne Johnsonin kanssa jatkuu koko ajan isommalla budjetilla. Red Notice

Elokuvasta, joka on tuotettu suoratoistopalveluun (Netflix) 250 miljoonalla dollarilla, pitäisi yleensä saada irtikin jotain. Toisaalta ilmeisesti on siitä jotain saatukin irti, sillä Rawson Marshall Thurberin elokuva, Red Notice, on CNN:n mukaan ollut marraskuussa 2021 Netflixin kaikkien aikojen katsotuin elokuva 328,8 miljoonalla katselutunnilla. Hyvä niin, mutta todellisuus on, että Red Notice on hintaansa nähden aivan hirveää kuraa ollen samalla osa Thurberin ja Dwayne Johnsonin yhteistä hiekkalaatikkoleikkiä, jota he ovat jo aikaisemmin harrastaneet elokuvissa Skyscaper ja Central Intelligence. Paras ohjaus Thurberilta kuitenkin on puhdas komedia We’re the Millers, eikä Red Notice pääse lähellekään sitä siitä syystä, että koko elokuva on järkyttävän suuri klisee.

Nolan Booth: Ready?
John Hartley: What could possibly go wrong?
The Bishop: Everything.

Kun miettii koko Red Noticen taustatarinaa, niin mieleen tulee Soderberghin Oceans-elokuvat ja monet muut klassikot, joista on saatu aikaan ihan mielenkiintoisia ja ennenkaikkea viihdyttäviä elokuvia. Veikkaan, että elokuvan käsikirjoittaja on pyörinyt toimistotuolilla katsellen vuorotellen Dwayne Johnsonin promokuvaa ja vuorotellen televisiosta näitä klassikoita ja päättänyt kirjoittaa itse vastaavanlaisen hassuttelun, jota katsoessa katsoja tirskuu (häpeästä) hohotellen, tottakai, Ryan Reynoldsin moneen kertaan nähdyille vitseille. Mietin vain, että mistä elokuvan ohjaaja Thurber on tällaisen käsikirjoittajan oikein löytänyt? Aivan oikein, peilistä, sillä mies on suhteiden täytyy olla kunnossa: kliseisellä käsikirjoituksella ohjaamaan kliseistä elokuvaa, jossa mukana on näyttelijöitä, jotka vaan toistavat jo moneen kertaan nähdyt manööveerit heiltä itseltään.

Mutta niin, Red Notice on “heist-movie” ja vieläpä huono sellainen, jossa Ryan Reynoldsin hahmo Nolan Booth yrittää varastaa “jotain” (ihan kuin se ketään kiinnostaisi) samalla kun Dwayne Johnsonin näyttelemä lihaskimppu yrittää estää sen. Kun mukaan isketään kolmanneksi pyöräksi mystinen tumma kaunotar “The Bishop” (Gal Gadot) ja toista poliisia näyttelevä Ritu Arya, niin kasassa on klassisen savinen elokuva, jonka voisi laittaa pyörimään samalla kun taustalla soitettaisiin Rick & Mortyn S4E01 jaksossa soinutta “heist-musiikkia”. Itse asiassa koko Rick & Mortyn jakso sujuvasti kuvaa myös tämän elokuvan tapahtumat yleisellä tasolla lisäten vielä siihen sen, että erityisesti Johnson ja Reynolds näyttelevät edelleen jo todella kuluneeksi käyvällä tavalla “itseään”. Erityisesti Reynoldsille toivoisin jonkinlaista keskittymistä vakavampiin elokuviin joksikin aikaa ennenkuin hänen uransa on lopullisesti pilalla.

Nolan Booth: [to Hartley] Why are you wearing the hairnet? You’re bald.

En voi myöskään lakata ihmettelemästä sitä, että kuinka paljon Dwayne Johnson toistaa itseään nykyään. Hän tekee sitä oikeastaan kyllästymiseen asti, eikä loppua ole näkyvissä. Gal Gadotille Thurber taas on kirjoittanut vain kulisseissa olevan kaunottaren roolin, jossa ei ole juuri mitään järkeä. Kun elokuvaan vielä laitetaan heist-elokuvalle tyypillisiä elementtejä, niin ainakin kokenut katsoja alkaa haukotella pitkästymisensä kanssa. Sinänsä harmi, sillä isolla budjetilla tuotettu elokuva on tekniseltä toteutukseltaan suhteellisen laadukas, eikä näyttelijöissä sinänsä ole muuta vikaa kuin se, että he toistavat rooliaan elokuvasta toiseen. Thurberille taas rehellisesti toivoisin paluuta takaisin puhtaan komedian pariin, sillä ainakin tämä Red Notice ja Skyscaper olivat rehellisesti sanoen keskivertoa huonompaa elokuvaa.

The Bishop: [to Nolan] You can have excuses or results. Not both.

Niin, tässä tapauksessa Thurberilla ei ole tarjota muuta kuin tekosyitä.

2

Poiminta

Ohjaus: Rawson Marshall Thurber
Näyttelijät: Dwayne Johnson, Ryan Reynolds, Gal Gadot, Ritu Arya
Genre: toiminta, komedia, jännitys
Kesto: 118 min
Vuosi: 2021

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments