elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Suoratoistopalvelujen kauhuelokuvat ovat järjestään joko Ö-luokan kaunaa tai sitten lapsille suunnattua ”pöö” kamaa. Mutta silloin tällöin niiden tuhansien ”hiekkahait, Suohait, jne” joukosta löytyy jotain... Crawl

Suoratoistopalvelujen kauhuelokuvat ovat järjestään joko Ö-luokan kaunaa tai sitten lapsille suunnattua ”pöö” kamaa. Mutta silloin tällöin niiden tuhansien ”hiekkahait, Suohait, jne” joukosta löytyy jotain katseltavaakin. Kieltämättä erinäisiä petoeläin elokuvia on tehty varmasti tuhansia, ja kun Tappajahai asetti standardit kohdilleen jo vuonna -75 niin hankalaa on ollut tehdä oikeasti jännittäviä elokuvia tästä aiheesta. Noh, muutama hyvä toki on vuosien varrella tullut. Ohjaaja Alexandra Aja on jo aiheeseen tutustunut kauhu-komedia Piranha 3D:n kautta ja tällä kertaa ei mennä edes huumorin kautta vaan Crawl on oikeasti ahdistavan jännittävä selviytymiselokuva jossa verta ja suolenpätkiä nähdään ihan koko rahan edestä.

Tarina alkaa Floridasta, jossa päähenkilö Haley lopettelee uimareenejään lähestyvän myrskyn tieltä. Viitos tyypin hurrikaani on lähestymässä kaupunkia ja ihmiset alkavat poistumaan paikalta. Haley saa kuitenkin soiton siskoltaan ja selviää että naisten isä on tiellä tietämättömällä eikä vastaa puhelimeen ja asuu kaiken kukkuraksi alueella johon hirmumyrsky on seuraavaksi iskemässä. Noh, tästä voi katsoja päätellä mihin Haley seuraavaksi lähtee ja mitä tulee tapahtumaan sään suhteen. Mutta onneksi tarina ei sentään ole tässä.

Päästyään isänsä talolle alkaakin sitten varsinainen selviytyminen ja täytyy myöntää, että käsikirjoitus repii yllättävän paljon aineksia näin pienellä juonella, joka tiivistyy periaatteessa alligaattoreista selviämiseen hirmumyrskyn keskellä autiossa talossa. Juonta kuitenkin kannattelee loisteliaasti Haleyta esittävä Kaya Scodelario joka ainakin itselle oli suhteellisen tuntematon nimi vaikka hän on kyllä pyörinyt erinäisissä tv-sarjoissa ja Labyrntti elokuvasarjassa. Toista pääosaa esittää sivuosien mestari Barry Pepper joka siis esittää Haleyn isää Davea. Muita näyttelijöitä ei oikeastaan olekaan, vaan näiden kahden lisäksi ruudulla nähdään vain hemmetisti hampaita, vettä ja verta.

Crawl on periaatteessa kuin mikä tahansa C-luokan petoelokuva missä ihmiset joutuvat mitä kummallisimpiin paikkoihin ja näissä paikoissa lymyää jonkinlainen petoeläin, jolla on aina kova nälkä. Se mikä tämän erottaa ihan kauheimmasta kaunasta, on yllättävän aidosti tehdyt alligaattorit, ja sopivan tiukkana pysyvä juoni, jossa alituiseen nähdään tietenkin hätkähdyttäviä vähältä piti tilanteita ja sopivasti gorea. Myös karismaattiset näyttelijät sopiva klaustrofobinen tunnelma pitää otteessaan koko elokuvan ajan ja kun myrsky iskee päälle niin hengähdystaukoja ei oikeastaan ole. Eihän tästä sentään klassikoksi ole, mutta mukavaa sunnuntai päivän viihdettä ja jos petoeläin elokuvat ovat lähellä sydäntä niin tämä on ehdottomasti sieltä parhaasta päästä.

Crawl
  • 65%
    Elokuva - 65%
65%

Summary

Genret: Toiminta, Kauhu, Jännitys
Kesto: 87
Ohjaaja: Alexandre Aja
Pääosissa: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Morfydd Clark, Ross Anderson
Valmistusmaa: Yhdysvallat, Kanada, Serbia
Valmistusvuosi: 2019

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments