Zack Snyder ja miksei DC-elokuvien tuottajat ovat oppineet jotain menneistä DC-universumin elokuvista. Marvelin Avengersin vanavedessä liian myöhään eteenpäin puskeva Justice League on DC-universumin elokuvista lyhyin ja harvinaista siitä tekee se, että tässä on kyse Snyderista, jonka välillä eeposmaisiin mittasuhteisiin ulottuvat elokuvat ovat pituudeltaan keskivertokatsojalle haasteellisia. Yllättävää myöskin on se, että Snyderin lempilapset, erilaiset hidastetut unijaksot tai -kuvaelmat puuttuvat elokuvasta kokonaan, kun Batmanin (+ co) poppoo hakkaa hanskojaan yhteen sarjakuvista tuttujen “pörriäisten” kanssa. Tuloksena on aavistuksen ikävystyttävä hakkaus- ja tehostemaraton, jossa ei ole oikeastaan mitään järkeä. Emokuutioita haetaan ja yhdistellään ja samalla pelastetaan jälleen kerran tuttuun tapaan koko maailma.
Elokuva ajoittuu DC:n universumissa ja elokuvajatkumossa aikaan, jolloin Teräsmies on kuollut ja uusi CGI-uhka, Steppenwolf (äänenä Ciaran Hinds muuten), ilmestyy näyttämölle maailman lopettavia kuutioita etsimään. Tuloksena on äärimmilleen vedettyä tehostepornoa, josta epäilemättä on ollut jotain iloa 3D-versiossa (itse katsoin 2D-version), mutta joka ei tuo elokuvaan sinällään mitään uutta. Eeppisiä taisteluja, isoja kaksintaisteluja ja nokkelia huomioita heitellään koko elokuvan ajan, mutta todellisuudessa katsojalle ei anneta oikein mitään, mihin tarttua. Gal Gadot ja Ben Affleck katselevat välillä toisiaan kulmien alta, mutta muuten tunteiden kipinää on vaikeaa erottaa edes siinä vaiheessa, kun Teräsmies tekee elokuvaan odotetun comebackinsa. Kun viimein on lopputaistelun aika, on katsojalle oikeastaan yhdentekevää, kuinka itse taistelussa käy -onhan DC:n Darkseidistä lopulta leivottu samanlainen Nemesis kuin Marvelin Thanoksesta.
Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan rutiinilla. Ben Affleck onnistuu yllättävän hyvin Christian Balen Batmanista poikkeavana, jopa arkisempana, tapauksena. Affleckilla on roolinsa tarvittava karisma, jota Jeremy Ironsin Alfredin rooli hyvin tukee. He ovat omalla tavallaan kuin nyrkkikaksikko Bud Spencer ja Terrence Hill, jossa Affleck hoitaa hakkaamisen ja Irons särmikkään läpän heiton. Vuoden 2004 miss Israel, Gal Gadot, onnistuu omassa roolissaan myös varsin hyvin. Hänellä on Wonder Womaniin tarvittava huumori, karisma ja ulkonäkö, eikä hänelle löydy elokuvasta oikeastaan edes haastajaa. Muita mielenkiintoisia nimiä Justice Leaguesta myös löytyy: Teräsmiehen asun pukee päälleen jälleen kerran Henry Cavill, jonka rooli jää tarinasta johtuen varsin pinnalliseksi puurtamiseksi. Samaa sarjaa on Kyborgina nähtävä Ray Fisher, joka on omalta osaltaan melko näkymätön tapaus Jason Momoan ohella, joka riisuu yleisöä kosiskellakseen paitansa paljastaen yläkroppansa ja lihaksensa. Kuriositeettina niin tekevät itseasiassa melkein kaikki muutkin… Ehkä yksi kiinnostavimmista hahmoista on Ezra Millerin Flash, joka kompastelussaan ja juoksukiidossaan on yksi elokuvan inhimillisimpiä hahmoja kaikkinensa.
Mitä Justice League kaipaa on se tunne, mikä vie elokuvan päähenkilöitä eteenpäin. Pelkkä Amy Adamsin kaiho rakasta Teräsmiestään kohtaan ei ole riittävä tunne ja voima, josta punaisen langan voisi rakentaa, vaan genreen olisi väkisin puhallettava jotain uutta. Nyt Snyder pääosin petaa tapahtumia jatko-osille kuten esimerkiksi Aquamanille, Flashille, Kyborgille ja miksei Batmanillekin, mutta unohtaa täysin ohjaavansa elokuvaa, eikä pelkkää tehosteilla kuorrutettua mainosta jatko-osille. Tuloksena on jonkinasteinen pettymys, jonka voi sarjakuvia edes vähän lukenut aistia elokuvateatterin penkeissä saakka. Villinä kysymyksenä elokuvalle voisikin heittää, että uskaltaako DC:n elokuvia välttämättä lähteä katsomaan elokuvateatterin penkeille saakka? Siihen vain aika osaa antaa tarvittavan vastauksen.
-
51%
Poiminta
Genret: toiminta, seikkailu, scifi
Kesto: 120 min
Ohjaaja: Zack Snyder
Pääosissa: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jeremy Irons, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2017