elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

En odottanut tämän sarjan ensimmäiseltä täydeltä kaudelta mitään: olihan kyseessä kuitenkin Penny Dreadful, halpahintainen kauhukertomus, suoraan 1800- ja 1900-luvun vaihteesta. Olisi ehkä pitänyt ladata... Penny Dreadful -Season 1

En odottanut tämän sarjan ensimmäiseltä täydeltä kaudelta mitään: olihan kyseessä kuitenkin Penny Dreadful, halpahintainen kauhukertomus, suoraan 1800- ja 1900-luvun vaihteesta. Olisi ehkä pitänyt ladata Penny Dreadfuliin jopa enemmän odotuksia, sillä sarjan luoja John Logan on käsikirjoittanut tai tehnyt screenplayn muutaman tunnettuun elokuvaan kuten esimerkiksi Gladiaattoriin, Sweeney Toddiin, Skyfalliin ja moneen muuhun. Toisaalta sarjaan, joka tarjoilee kahdeksassa ensimmäisessä jaksossa yhteen kauhukirjallisuuden nimekkäitä henkilöitä ja hahmoja (viitteitä Bram Stokerin Draculasta, Mary Shelleyn Frankensteinistä, Oscar Wilden Dorian Graysta) ja pitää koko ajan yllä eräänlaita vampyrismin ja kauhun tasapainoa, voidaan kutsua todellakin halvaksi kauhukertomukseksi.

Siltä Penny Dreadful ei kuitenkaan näytä, sillä sarjan miljööseen, näyttelijöihin ja puvustukseen on tällä kertaa panostettu enemmän kuin kaksi euroa. Juontakin on ajateltu ja kahdeksaan jaksoon on saatu hienosti nivottua jatkuvuutta, mysteerejä, draamaa sekä tietysti verta, toimintaa ja seksiä. Juonessa hiivitään takaisin Jack The Ripperin Lontooseen, jossa yritetään selvitä arvoituksellisen murhaajan jättämistä jäljistä. Tilalle on vain tullut varjoissa pysyttelevä vampyrismi, jota jahtaa takaa tytärtään epätoivoisesti etsivä Sir Malcolm Murray yhdessä salaperäisen Vanessa Ivesin kanssa. Kun mukaan liittyy lääkärinä työskentelevä, mutta kuutamokeikkaa tekevä, Victor Frankenstein sekä keikarimainen ja moniongelmainen pyssynheiluttelija Ethan Chandler, alkaa Lontoossa lentämään muutakin kuin pelkkiä lepakoita. Tuloksena on tiivistä kauhua tarjoileva ja klassisia teoksia vapaasti yhdistelevä ensimmäinen tuotantokausi, jossa verta nähdäkseen ei tarvitse sohvalla kauaa istua.

Näyttelijätkin ovat sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella hyvin ja tunteella mukana ainakin osittain. Sarjan päähenkilöistä etevin on ketään muita vähättelemättä Eva Green, jonka suoritus on jossain jaksoissa käsittämättömän jäätävä. Kuten Ethan Chandlerin hahmo toteaakin, on Greenin hahmo Vanessa Ives yksi sarjan kiinnostavimmista arvoituksista. Katolinen, uskonnollinen, salaperäisen eroottinen ja todellinen kulmien alta katselija, josta otetaan selvää pikku hiljaa sarjan edetessä. Samalla Green osoittaa näyttelijäntaitojaan ja uskallustaan esiintymällä (taas) ilman rihman kiertämää television ruudulla, sekä vetää roolihahmonsa toiselta laidalta toiseen laitaan aivan käsittämättömän upeassa “Manaaja-jaksossa”. Miten voikin olla niin, että Vanessa Ives tuntuu samalla niin äärettömän vahvalta hahmolta ja toisaalta niin heikolta, avuttomalta ja yksinäiseltä?

Eräänlaista riivattua miestä näyttelee myös ex-Bond Timothy Dalton, jota tosin ei vainoa maanalainen mystinen voima, vaan tunnepuolen ongelmat. Daltonin näyttelemä Sir Malcolm Murray on näet seikkailija, eikä mikään perheen isä, jonka vuoksi mies on menettänyt poikansa Afrikalle ja nyt tyttärensä vampyyreille. Seurauksena on miltei itsetuhoinen pakkomielle löytää Mina (Olivia Llewellyn) ja pelastaa tämä tavalla tai toisella vampyyrin vallasta. Niinpä Dalton irvistelee ja osoittaa hahmonsa olevan maskuliininen tapaus, jossa miehet ovat rautaa ja vampyyrit vain inhoja tielle tulijoita. Synkässä Malcolm Murrayn mielessä on myös sen heikkous: hän kun on osittain muuttunut empatia-kyvyttömäksi koneeksi, jolla on vain yksi tehtävä ja siihen tehtävään Daltonin irvistys sopii lähes täydellisesti.

Kolmas pääosanesittäjä on englantilainen (yllätys yllätys) Harry Treadaway, joka näyttelee sarjassa Victor Frankensteiniä. Kaikki luultavasti tuntevat hänen tarinansa, joten hänen puuhansa varmasti ovat lähestulkoon kaikille selviä. Halu ja himo tehdä jotain täysin käsittämätöntä tekevätkin Frankesteinistä ehkä sarjan inhimillisimmän päähenkilön. Tämä käy sarjan viimeisissä jaksoissa varsin selväksi, kun hän osoittaa hirviötään (Rory Kinnear näyttelee muuten tätä) ja jättää ampumatta. Ehkä jokin inhimillinen pilkahdus saa Frankensteinin heltymään ja näkemään asiat toisin. Mutta kuinka toisin, sen näyttää sitten tietenkin toinen tuotantokausi.

Neljäs päähenkilö on yksi sarjan huonoimmista näyttelijänimistä, sillä jostain syystä Josh Hartnett on eksynyt tähän sarjaan esittämään keikarimaista, mutta silti jotain mystistä pelkäävää jenkkiä, joka on paennut ties mistä syystä kotoaan. Veijari Hartnettin hahmo ei kuitenkaan ole, vaan Harnettin Ethan Chandler on itseasiassa yksi sarjan surullisimmista hahmoista. Mies, joka yrittää löytää maailmasta jotain pelastettavaa ja jonka tarkoitusperiä ei voi ymmärtää muuten kuin tuotantokauden viimeisessä jaksossa. Silloin saa vastauksen siihen, miksi Chandler juo, miksi hän herää satamasta sekaisin ja mitä ihmettä hän yrittää hukuttaa ja unohtaa.

Tämän lisäksi sarjassa nähdään myös Reeve Carneyn esittämä Dorian Gray, joka tuijottaa maanisesti maalaustaan ja yrittää elostellen nauttia elämästä. Mukaan on saatu myös Billie Piperin näyttelemä Brona, johon Ethan Chandler rakastuu tuberkuloosista huolimatta. Muutenkin koko sarja huokuu vahvaa brittiläistä perinnettä ja osaamista.

Penny Dreadful on oikeasti sitä, miksi sitä kutsutaan: se on halpahintainen kauhukertomus, johon on yhdistetty ja nivottu niin monta kauhukertomusta yhteen, että niiden yhteensovittaminen tuntuu nopeasti ajateltuna typerältä ajatukselta. Toisaalta se on hyvä ajatus, sillä sarjan luonut John Logan on onnistunut pitämään sarjan tapahtumat kuitenkin pienen piirin sisällä tapahtuneiksi ja antaa tasaisesti tilaa jokaiselle näyttelijälle. Näin ollen kukaan ei pääse -eikä joudu- valokeilaan, vaan kaikille annetaan mahdollisuus. Toisaalta tässä on myös sarjan heikkous, sillä ensimmäisen tuotantokauden jaksojen taso vaihtelee varsin paljon puolelta toiselle. Myös sarjan avainviholliseksi tehty vampyyri on suoraan sanoen “vain” sanaton hirviö, eikä varsinaista pahis-roolia anneta loppujen lopuksi kenellekään. Kaikki kun tuntuvat sarjassa vain uhreilta. Kaiken kaikkiaan Penny Dreadfulin ensimmäinen tuotantokausi on kuitenkin erinomainen yritys ja varsinkin kauhun ystäville sitä voi varauksetta suositella.

  • 76%
    Penny Dreadful -Season 1 - 76%
76%

Poiminta

Genret: draama,fantasia,jännitys,kauhu
Kesto: 480 min
Ohjaaja: Coky Giedroyc,Dearbhla Walsh,J.A. Bayona,James Hawes
Pääosissa: Billie Piper,Danny Sapani,Harry Treadaway,Olivia Llewellyn,Reeve Carney,Rory Kinnear,Eva Green,Josh Hartnett,Timothy Dalton
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Irlanti
Valmistusvuosi: 2014

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments