elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Joe Berlinger, mies monen true crime-dokumentin takaa on tehnyt Netflixille seuraavan dokumenttinsa, Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel, joka kertoo surullisen tarinan... Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel

Joe Berlinger, mies monen true crime-dokumentin takaa on tehnyt Netflixille seuraavan dokumenttinsa, Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel, joka kertoo surullisen tarinan Elisa Lamista, joka katosi Los Angelelilaisessa hotellissa, The Cecilissä, vuonna 2013 mystisesti jättäen jälkeensa mysteerin ja erikoisen, salaliittoteorioita herättäneen, hissivideon, jonka melko varmasti moni on nähnyt. Tämän katoamisen ja hänen löytämisensä ympärille on pudottu neljä episodia pitkä dokumentti, joka rehellisyyden nimissä olisi helposti voitu helposti puristaa kahden episodin pituiseksi mini-dokumentiksi.

Dokumentissa on marssitettu esiin niin tapausta tutkineita poliiseja kuin silloisen hotellin johtaja, asukkaita, vieraita ja jopa kulmakunnan historoitsija, joiden tehtäväksi jää oikeastaan todistella sitä, että mitä Elisa Lamille olisi voinut tapahtua tuona synkkänä vuotena. Kun ensimmäisessä episodissa pureudutaan itse Elisaan, niin seuraavissa episodeissa Berlinger heittää tulille järisyttävät salaliittohörhöilyt. Tämä jälkeen, vähän kuin kuvitteellista tv-sarjaa katsoessa, hän debunkkaa kaikki teoriat läpi ja luo poliisien ja kuolinsyyntutkijan tuella todennäköisen tapahtumaketjun Elisa Lamin viimeisistä hetkistä.

Dokumentti on joiltain osin omalla tavallaan tirkistely siihen, että kuinka pahamaineinen The Cecil hotelli joskus on ollut ja sitä tukemaan on saatu lähes kaikki kulmakunnalla patsastelleet ihmiset. Tuntuukin välillä, ettei Berlinger ole erityisesti kiinnostunut Lamista, vaan lähinnä siitä, että mitä hänelle olisi voinut tapahtua. Kun mukaan heitetään tubettejia ja journalisteja Lamin ruumiin löytäneen hotellin työntekijän ohella, niin käsissä on minun mielestäni äärimmäisen vakavasta aiheesta tehty heppoinen dokumentti, joka on venytetty erilaisten tekosyiden varjolla neljän episodin mittaiseksi hölmöilyksi. Ymmärrän, että Lamin katoaminen (ja löytyminen) kiinnostaa monia, muttei sen varjolla olisi tarvinnut kaivaa esimerkiksi meksikolaista rokkaria todistelemaan sitä, että hän ei liity Lamiin mitenkään (kuten ei liitykään).

Monet dokumentin tapahtumat ovat minusta hakemalla haettuja, eikä niistä ole iloa kenellekään. Jos tiivistetyn version haluaa, niin tässä tulee spoileri, jos ette halua tätä katsoa:

Spoileri tästä klikkaamalla

Elisa Lam todennäköisesti kärsi mielenterveysongelmista ja jätti lääkkeensä syömättä. Hissin ovet eivät sulkeudu, koska Lam painaa videolla nappia, joka pitää ovet auki. Hänet löydettiin katolta vesisäiliöstä ja vesisäiliön kansi oli auki. Tarina on äärimmäisen surullinen siinä mielessä, että Elisa Lamilla oli vielä elämää edessään, mutta valitettavasti näin kävi kuin kävi ilman mitään murhaajaa tai salaliittoa. Ja tämän selittämiseksi Berlinger tarvitsee tosiaan neljä episodia.

2
2

Summary

Kesto: 4 episodia
Ohjaaja: Joe Berlinger
Genre: Dokumentti
Vuosi: 2021

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments