elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Hansel and Gretel: Witch Hunters Hansel and Gretel: Witch Hunters
Monet asiat ovat muuttuneet vuosien saatossa, ja totta tosiaan oman lapsuuden Hanhiemon satu-aarteet ja Grimmin veljesten sadut ovat saaneet ihan uusia tulkintoja nykyajan MTV-sukupolvelle... Hansel and Gretel: Witch Hunters

Monet asiat ovat muuttuneet vuosien saatossa, ja totta tosiaan oman lapsuuden Hanhiemon satu-aarteet ja Grimmin veljesten sadut ovat saaneet ihan uusia tulkintoja nykyajan MTV-sukupolvelle suunnattuna. Niin Oz, Lumikki ja nyt Hannu ja Kerttu ovat muuttuneet sellaiseen muotoon Hollywoodin studioiden käsissä että alkuperäistarinoista ei ole enää jäljellä muuta kuin nimet. Toki ymmärrän että nykyajan lapset ja nuoret kasvavat hieman eri maailmaan kuin itse silloin 80-luvulla kun ei ollut internettiä ja Kiss:kin oli todella hurja bändi. Mutta ajat muuttuvat ja 10-vuotiaat katselevat jo Manaajaa naamat virneessä niin kyllähän sen ymmärtää että vanhoihin satuihin pitää saada potkua jotta tarinaketjut eivät katkea tähän ADHD-sukupolveen.

Mutta mitä nuori Norjan ohjaajalupaus, joka nousi kuuluisuuteen Natsi-Zombie splatterillaan Dead Snow, saa aikaiseksi tästä makean himosta varoittavasta piparkakkutalotarinasta? Ainakin mieheen luotetaan suhkot isolla kädellä kun näyttelijöiksi mies on saanut sellaiset tähdet kuin Jeremy Renner ja Gemma Arterton sekä tietynlaiseen uralliseen limboon joutuneen Famke Janssenin. Budjettiakin on tullut rapeat 50 miljoonaa niin ei ihme, että ohjaaja Tommy Wirkkola on lähtenyt tietyllä tavalla aika turvallisille vesille. Toisin kuin Lumikin ja Metsästäjän tarinassa tässä tarinassa ei verta säästellä vaan se annetaan peittää koko metsä alleen. Myös tarina ei nouse ihan niin mahtipontiseksi vaan kyseessä on pieneen kylään sijoittuva hulluttelu, joka välillä muistuttaa legendaarisen huonoa Hugh Jackamnin tähdittämää Van Helsingiä sekä tietenkin viimeaikaisia zombie-mättöjä sillä erotuksella että pahaa iho-oiretta potevat mustat noidat.

Hannun ja Kertun tarina on kuitenkin siellä pohjalla mutta sillä erotuksella, että nyt lapsukaiset ovat kasvaneet isoiksi ja päättäneet ryhtyä teilaamaan kaikkia noitia joita edestä löytyy. Meno muistuttaa siis ihan rehellisiä 1400-lukujen vainoja mutta tarkempaa aikataulua ei kerrota. Toki Hannun ja Kertun tarina itsessään sijoittuu jonnekin 1800-luvulle niin mukaan saadaan tietenkin aseet ja sen suhteen ohjaaja/käsikirjoittaja Wirkola onkin ottanut niin vapaat kädet että Hannulla ja Kertulla on käytössä tietenkin konekiväärejä, kokoontaitettavia kivääreitä, ja automaatti jalkajousia. Täytyy kuitenkin muistaa että kyseessä on toki satumaailma eikä sitä sovi sekoittaa reaalimaailmaan, mutta jonkinlaista rotia olisi tämänkin suhteen kyllä toivonut. Mutta onneksi nämä “historialliset” seikat eivät ole se asia mikä tämän leffan pilaa.

Homma on nimittäin aivan järjetöntä kohellusta alusta loppuun. Kaikkia saduista nähtyjä asoita vedetään nimittäin niin yli latvojen että heikompia hirvittää. Hahmot ovat stereotyyppisiä pökkelöitä aina Kertun kovan naisen asenteesta Peter Stormaren esittämään kaupungin sheriffiin, jonka mulkkuutta ei voi järjellä selittää. Oikeastaan ainoana positiivisena seikkana voidaan pitää ilman siniristilippua suomalaisen Pihla Viitalan esitystä, sillä hän on suhteellisen neutraali ja vähiten ärsyttävä hahmo. Jeremy Renner on selkeästi tullut hakemaan vain tilipussin ja tuntuukin että mies jatkaa nyt samalla asenteella kuin viimeisimmän Bournen ja MI:n sillä ilme ei edelleenkään muutu miksikään elokuvan aikana. Räjähdyksiä, verta ja toimintaa nähdään taas kokorahan edestä ja juoni on jätetty jonnekin taka-alalle ettei se vain haittaisi hyvää menoa. Onneksi kesto on mukavan lyhyt sillä ei tätä menoa kestäisi kyllä yhtään kauempaa. Tuntuu kuin noitien lastenkaappaus tarinaan yhdistettynä Hannun ja Kertun noitametsästykseen ei olisi saatu mukaan yhtään koukkua tai jännitystä, joka sekin on sinällään huomion arvoinen seikka. Tästä olisi toisaalta halunnut pitää ihan Pihla Viitalan ja ohjaaja Wirkkolan takia, mutta minkäs teet kun homma ei vain toimi.

Seuraavaksi varmaan näemme Tuhkimosta tehdyn toimintaspektaakkelin sekä ison pahan suden suurmetsästyksen pienistä porsaista Kristen Stewartin tähdittämänä. Ehkä vanhat sadut pitäsi vain jättää rauhaan ja keskittyä ihan muihin tarinoihin.

Hansel and Gretel: Witch Hunters
  • 25%
    Elokuva - 25%
25%

Poiminta

Genret: fantasia, kauhu, toiminta
Kesto: 88 min
Ohjaaja: Tommy Wirkola
Pääosissa: Famke Janssen, Gemma Arterton, Jeremy Renner, Peter Stormare, Pihla Viitala
Valmistusmaa: Saksa, Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2013

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments