elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Cypher on mielenkiintoisen kanadalaisen Vincenzo Natalin toinen ohjaustyö. Natali tuli tunnetuksi lähes kulttimaineeseen nousseesta Cube – Kuutio elokuvastaan, joka oli pienestä budjetistaan huolimatta todella...

Cypher on mielenkiintoisen kanadalaisen Vincenzo Natalin toinen ohjaustyö. Natali tuli tunnetuksi lähes kulttimaineeseen nousseesta Cube – Kuutio elokuvastaan, joka oli pienestä budjetistaan huolimatta todella positiivinen ja luonteva, lupaava ja viihdyttävän erilainen elokuvakokemus.

Cypher ei ole poikkeus, vaan todella vie katsojan mahtavaan epäilysten ja salailujen, käänteiden ja vakoilujen maailmaan. Nyt kun budjettikin on kohdallaan saa lupaava ohjaajanalku melko vapaat kädet sekä laadukkaamman kuvausryhmän, mikä näkyy lopputuloksessakin; ei ehkä niin omaperäistä mutta viihdyttävää ja kaunista, todella upeaa ja kiehtovaa. Cypher kertoo Morgan Sullivanista joka kaikessa tylsyydessään päättää normaalin apatian vastaisesti ryhtyä teollisuusvakojaaksi, mutta yht’äkkiä löytääkin itsensä mitä eriskummallisimmista tilanteista, usein hengen ollessa kyseessä. Herra Sullivan pikapuolin saakin tietää, että kaikki ei ole kuten pitäisi, ja että luennot eivät olekaan aivan niin tylsiä ja harmaita kuin yleensä, kuuntelijat vaan eivät saa sitä koskaan tietää… Sullivanhan on poikkeus, luonnollisesti. Morgania auttamassa on hehkeä Rita Foster joka työskentee mysteeriselle agentille. Rita auttaa Sullivania kohtaamaan suuryritysten uhat ja kokoamaan itsensä, lopuksi ymmärtäen kaiken, Rita auttaa Sullivania löytämään itsensä.

Cypherin näyttelijäkaarti osaa hommansa. Lucy Liu on lahjakas ja vielä kaunis kuin kukkanen. Homma hoituu häneltä tyylillä ja rooli on kuin tälle luotu. Jeremy Northan on oikein vakuuttava ja onnistuu esittämään monivivahteikasta Sullivania todella hyvin, ja tekee parhaan roolisuorituksensa koskaan. Tämä suoritus nostaakin miehen ansioituneimpien konkarien joukkoon, huipulle. Elokuvan muista näyttelijöistä on paha sanoa mitään, sillä elokuva pyörii lähes kokonaan näiden kahden ympärillä, mitään erikoista ei ole huomattavissa, ei negatiivista saati positiivista.

Elokuvan kuvaus on omaperäistä. Maailma on harmaa ja ankea, mutta loppua kohden kuvaus muuttuu päähenkilön, Sullivanin muuttuessa. Leikkaus on välillä lähes psykoottista mutta silti laadukasta. Välillä katsoja ei ymmärrä miksi kaikki pitää tehdä niin erikoisesti ja mutkikkaasti, ehkäpä ohjaaja haluaa ylläpitää saatuaan imagoa, tai sitten se on vain tyylikysymys, joka tapauksessa mielestäni jokseenkin turhaa. Ankea maailma on upeaa katseltavaa ja tulevaisuuden kuvaus mainiota, sillä katsoja unohtaa useasti elokuvan sijoittuvan tulevaisuuten ohjaajan ja käsikirjoittajien yhdistelemällä hienosti scifi-elementtejä nykytilanteeseen. Musiikit ovat hienoja. Pianoa pimputetaan mistä allekirjoittanut nauttiin suuresti, kerrassaan upea äänimaailma elokuvalla.

Cypher on hyvä elokuva. Oikeastaan se on mainio, vaikkei kovinkaan omaperäinen. Cypher on intensiivinen trilleri josta ei ota selkoa ennen loppuratkaisua, joka omaa Kuudes Aistimaisen ahaa-elämyksen, mikä täydentää elokuvan, mutta eliminoi sen täyden viehätyksen toisella katselukerralla. Juoni, tunnelma ja näyttelijät, sekä loppukliimaksi tekevät tästä elokuvasta todella nautinnollisen, ei ainoastaan viihdyttävä mutta myös kaunis. Pienet virheet sekä omaperäisyyden puute laskevat hieman tätä muuten niin loistavaa elokuvaa, yksi positiivisimmista yllätyksistä vähään aikaan.

  • 80%
    Brainstorm - 80%
80%

Tiedot

Genret: jännitys,sci-fi
Kesto: 97 min
Ohjaaja: Vincenzo Natali
Pääosissa: Jeremy Northam,Lucy Liu
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2002

Sending
User Review
0 (0 votes)

Heikki Kettunen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments