elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Fair Game Fair Game
Omaelämänkerralliset ja poliittiset jännärit ovat herkkä taiteenlaji, ja varsinkin Hollywoodin käsissä aihe saattaa lähteä niin sanotusti lapasesta ja muuttua patrioottiseksi paasaukseksi, jossa mielipiteet pakkosyötetään... Fair Game

Omaelämänkerralliset ja poliittiset jännärit ovat herkkä taiteenlaji, ja varsinkin Hollywoodin käsissä aihe saattaa lähteä niin sanotusti lapasesta ja muuttua patrioottiseksi paasaukseksi, jossa mielipiteet pakkosyötetään katsojalle. Salaliittoja ennenkin pyöritellyt ohjaaja Doug Liman on kuitenkin sen verran kouliintunut ohjaaja, että CIA agentti Valerie Plamen tarina ei kuitenkaan ihan pannukakuksi muutu, mutta aika lähellä vesirajaa tässä hiihdetään. Tarinan pohjana onkin käytetty itse aiheessa rypeneiden Joseph Wilsonin jaValerie Plamen kirjoja, joista ensin mainittu paneutuu Irakin sotaan ja Valkoisen talon korruptioon. 

Mutta vaikka toisinsanoen Fair Game perustuu tositapahtumiin, niin ymmärrettävästi värikynää on käytetty varmasti riittävästi, jotta tarinaan saadaan katsojia tyydyttävät kliseiset salaliittokäänteet ja Yhdysvaltain hallituksen mädänneisyys. Tämä onkin varmasti ollut suurin syy Sean Penninmukanaoloon, sillä rehellisesti sanottuna mies ei ole kovin vakuuttava Plamen miehenä, vaikka paasausta kyllä riittää koko rahan edestä. Ei sillä, että ikäero olisi este, mutta alkaahan Penn kyllä olemaan enemmän jo pappa-osastoa. Toinen arvellusta herättävä valinta on Naomi Watts Valerien roolissa, mutta täytyy nostaa naiselle hattua sillä en tiedä olisiko kukaan muukaan hoitanut tätä uskottavammin, varsinkaan sen jälkeen kun näin miltä Plane itseasiassa näyttää niin yhdenmukaisuus olis suorastaan hämmentävä. 

Kun elokuvaa tarkastelee kokonaisuutena, niin näyttelijät kyllä hoitavat hommansa kunnialla, ja kun periaatteessa koko konsepti pyörii Wattsin ja Pennin harteilla, niin valittamisen varaa ei oikeastaan ole sillä ovathan nämä kaksi ehkäpä Hollywoodin taitavimpia näyttelijöitä. Myöskään teknisessä toteutuksessa ei ole valittamisen sijaa, sillä aihe on varmasti ollut sen verran kutkuttava että rahoitusta on löytynyt, ja Liman on todistanut jo Bournellaan, että työn jälki on tarvittaessa laadukasta ja uskottavaa. Mutta jokin tässä silti mättää. Sitä on vaikea pukea sanoiksi, mutta suurimpana murheena on rytmityksen puute ja ajoittain laahaava käsikirjoitus, joka alkaa puolenvälin jälkeen polkemaan paikallaan. 

Elokuva on puoleenväliin saakka kutkuttavaa oikean maailman agenttijännäriä ja poliittista pyörittelyä siitä kuinka Yhdysvallat suhtautuu CIA:n tiedotuksiin ja kuinka niihin reagoidaan 9/11 jälkeen. Bushin hallinto ajaa omaa agendaansa ja kukaan ei voi luottaa edes parhaimpiin työkavereihinsa. Valkoisen talon valta läjähtää päähenkilöiden naamalle sellaisella tylyydellä, että en yhtään  ihmettele jos äänestysprosentit laskee Yhdysvalloissa.  Historiallisten tarinoiden perisynti kuitenkin vaivaa tätä, sillä elokuvan kliimaksiksi tarkoitettu Plamen paljastus on jo ennen elokuvaa kaikkien tiedossa, joten hieman yli puolenvälin päässyt elokuva lässähtää kiukutteluun ja toivottomaan mouhoamiseen maailman epäreiluudesta. Pennin esittämän Wilsonin pään seinään lyöminen alkaa kyllästyttämään eikä Wattsin murjottaminen auta asiaa. Amerikkalaiseen valtayleisöön tällainen tarina varmasti uppoaa, mutta kun kyllähän me kaikki tiesimme että Irakissa ei ole joukkotuhoaseita, ja mitä yhden agentin elämä on verrattuna niihin tuhansiin siviileihin, jotka siitä seuranneessa sodassa kuoli. 

Mutta muuten käsissä on ihan mukiinmenevä elokuva, joka saa lisäarvoa sillä, että hahmot ovat oikeita ja näin oikeasti tapahtui. Kun myös tekninen toteutus ja näyttelijät ovat hyviä niin ei tämä miinukselle jää, mutta ei tämä loisteliaaksikaan nouse. Suosittelen poliittisista jännäreistä pitäville.

Fair Game
  • 65%
    Elokuva - 65%
65%

Poiminta

Genret: draama, jännitys
Kesto: 107 min
Ohjaaja: Doug Liman
Pääosissa: Liraz Charhi, Naomi Watts, Noah Emmerich, Sean Penn
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2010

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments