elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Jos puhutaan äärimmäisen kuuluisan elokuvasarjan kolmannesta osasta, jota oli aikoinaan odotettu aina vuodesta 1991 lähtien, niin silloin odotukset olivat äärimmäisen korkealla. Takana olivat vuonna...

Jos puhutaan äärimmäisen kuuluisan elokuvasarjan kolmannesta osasta, jota oli aikoinaan odotettu aina vuodesta 1991 lähtien, niin silloin odotukset olivat äärimmäisen korkealla. Takana olivat vuonna 1984 ilmestynyt Terminator ja vuonna 1991 ilmestynyt Terminator 2, jotka toivat elokuvateatterin screenille silloiseen aikaan verrattuna korkeatasoisia erikoistehosteita, posket räjäyttävää toimintaa ja melkoisen tarinan. Niin, James Cameron oli todellakin osunut todelliseen kultasuoneen yhdessä Arnold Schwarzeneggerin kanssa ja synnyttänyt todellisen tuotteen, joka ei jää tuntemattomaksi vieläkään kenellekään nuorelle miehelle.

Elokuvasarjan toisesta osasta oli kuitenkin vuonna 2003 jo kulunut yli 10 vuotta ja Cameronkin halusi siirtyä pois ohjaajan pallilta ja tilalle valittiin oikeastaan aiemmissa töissään varsin vaisusti esiintynyt Jonathan Mostow. Valinta oli sinänsä kummallinen, sillä Mostowilta löytyi meriittilistaltaan muun muassa kehnohko sukellusvene-sekoilu U-571, sekä Kurt Russellin tähdittämä Breakdown-elokuva, joka ei sinänsä tehnyt Mostow:n valintaa itsestään selväksi. Jonkinlaisen kevennykset Mostow silti onnistui saamaan Terminator 3 -Koneiden kapina (Terminator 3 – Rise of The Machines) elokuvaan, sillä elokuvasarjan kolmas elokuva on selvästi ironisin ja muutenkin huumoripitoisin.

Koko elokuvan henki tulee esiin oikeastaan ensimmäisen puolen tunnin aikana. John Connoria näyttelevä Nick Stahl ei vaikuta kovinkaan kummoiselta maailman tulevaksi pelastajaksi ja elokuvan Terminatoreita esittävät näyttelijät vaikuttavat entistä enemmän inhimillisimmiltä. Kun Arnold Schwarzenegger heittää elämään jääneen “talk to the hand”-läpän ja osoittautuu koko elokuvan ajan humoristisemmaksi versioksi itsestään, on rennomman katsojan miltei pakko heittäytyä huumoriin mukaan. Kun elokuvan pääpahikseksi T-X:ksi rekrytoitu Kristanna Loken osoittautuu muokkaantuvalla kehollaan vain puolivakavaksi, on silti heitettävä hieman stoppia peliin. Kun elokuvan naispääosan esittäjä Claire Danes osoittautuu sopimattomaksi toimintarymistelyyn, niin katsojan silmässä valuu jo pieni tippa. Onko tässä nyt elokuva, jossa “Terminator-universumin” kauan odotettu maailmanloppu tapahtuu?

Terminator 3 tuntuu puoliväkisin tehdyltä jatko-osalta, jossa toisen osan solmut ja poimut avataan oikein huolella. Kun toimintakin osoittautuu PG13-tason irvailuksi (vaikkei edes ole sitä), voidaan toden teolla kysyä sitä, että pitäisikö maailmanlopun todellakin näyttää tältä? Terminator 3 kun on viihdyttävä paketti, joka järjestää itselleen kohtuullisen lopetuksen pedaten samalla mahdollisuuden uuteen jatko-osaan, jota kukaan ei välttämättä tässä vaiheessa halunnut enää nähdä. Hassua onkin se, että ykkösosan äärivakavasta tappohengestä on kuljettu pitkä matka viihdyttävään peruselokuvaan, joka ei katsojaa välttämättä toista kertaa kiinnosta. Elokuva kun on huolella laskettu jatko-osa: on toimintaa, räjähdyksiä, uusia hahmoja ja huumoria, jota kuka tahansa voisi odottaa näkevänsä. Ainoa mikä elokuvasta todella puuttuu, on se Terminator-maailma ja henki, jossa epätoivoinen ihmiskunta (tai ihmiset) taistelevat miltei tuhoutumatonta konetta vastaan. Nyt kaikki on vain “aivan sama”-toimintaa paloauton kyydissä. Hohhoijaa.

  • 60%
    Terminator 3 - Koneiden kapina - 60%
60%

Poiminta

Genret: toiminta,sci-fi
Kesto: 110 min
Ohjaaja: Jonathan Mostow
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger,Nick Stahl,Kristanna Loken,Claire Danes,David Andrews,
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Saksa
Valmistusvuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments