elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Alex Proyasin vuonna 1994 ohjaama Crow on ehdottomasti kultti-elokuva. Sitä voisin myös väittää Dark Cityn olevan. Dark City on selvästi Proyasin oma projekti: mies...

Alex Proyasin vuonna 1994 ohjaama Crow on ehdottomasti kultti-elokuva. Sitä voisin myös väittää Dark Cityn olevan. Dark City on selvästi Proyasin oma projekti: mies on ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan itse ja sen kyllä huomaa: toteutus on huima perfektionistinen kuvaus synkästä maailmasta, jossa ihmisen kohtalo ja vapaa tahto ovat vain käsitteitä. Dark City onkin eräänlainen Matrixin esihistoriallinen esi-isä, sillä olettaisin Matrixin ottavan mallia tästä kyseisestä elokuvasta.

Dark City on niin toteutukseltaan kuin näyttelijäkaartiltaankin erinomainen. Pääosassa loistaa Rufus Sewell, joka näyttelee lähes vainoharhaisesti silmät punoittaen John Murdochia, joka on menettänyt muistinsa. Johnia vaivaavat epäilykset, jotka leimaavat hänet tappajaksi ja kaiken lisäksi salaperäiset mustiin pukeutuvat miehet jahtaavat häntä ympäri synkkiä katuja kaupungissa, jolla ei ole edes nimeä. Sewell on loppujen lopuksi aika vähine vuorosanoineen kuin tehty tähän rooliin: jos tätä elokuvaa varten olisi valettu muotti pääosan esittäjälle, niin Sewell sopisi siihen.

Ehkä parhaimman roolin vetää kuitenkin selvästi järkensä valon hukannutta psykiatria näyttelevä Kiefer Sutherland, joka lienee joillekin tuttu TV-sarjasta nimeltä 24. Sutherlandin näyttelemä Daniel Schreber on ehdottomasti yksi elokuvan kantavista hahmoista. Schreber, jonka ajatukset, on erittäin lipevä, mutta miellyttävä hahmo. Sutherland on tuonut puheeseensa mielenkiintoisen aksentin, joka on erittäin pehmeä ja miellyttävää kuunneltavaa. Sutherland on tehnyt Schreberistä katsojan silmissä säälittävän low-lifen, jonka voima ei ole onneksi missään testosteroneissa, vaan älykkyydessä.

Myös parissa muussa roolissa nähdään miellyttävän hyviä roolisuorituksia: etsivä Frank Bumsteadia näyttelemän William Hurt on omaan roolinsa herra. Hän näyttelee kovanaamaista poliisia tyylikkäästi ja vankalla ammattitaidolla. Oikeastaan täytyy ihmetellä, miten Hurt ei vedä rooliaan kertakaan yli, vaan pitää ohjat taitavasti käsissään. Yllättäjäksi täytyy myös mainita Jennifer Connelly (joka tosin loisti myöhemmin Unelmien sielunmessussa ja Kauniissa mielessä), joka selvästi tyytyy tarjottuun osaansa, eikä yritä mitenkään varastaa koko showta. Ja hyvä niin, sillä Dark Cityn jotenkin herkkä toteutus ei kaipaa mitään yliyrittämistä.

Dark Cityn juoni tuli oikeastaan käsitellyksi, enkä halua sitä spoilata ainakaan enempää, joten lausahdanpa pari sanaa elokuvan tunnelmasta, joka on erittäin hyvä. Ensinnäkin synkkä ja sateinen kaupunki tuo mieleen heti Burtonin Batmanit. Toisekseen elokuva on tumma, väreiltään oikeastaan todella kalpea kokonaisuus, jota sävyttää vain olematon musiikki. Erikoistehosteet näyttävät hiukan vanhanaikaisilta, sarjakuvamaisilta, mutta silti niin tarkoituksenmukaisilta eli toisin sanoen hyviltä. Puhe sarjakuvamaisuudesta ei ole ollenkaa mielestäni liioiteltu ja ainakin allekirjoittaneelle tulee elokuvasta mieleen Enki Bilalin albumit ja Frank Millerin Sin Cityt. Suosittelen lämmöllä.

  • 89%
    Dark City - 89%
89%

Tiedot

Genret: jännitys, sci-fi
Kesto: 100 min
Ohjaaja: Alex Proyas
Pääosissa: Jennifer Connelly, Kiefer Sutherland, Rufus Sewell, William Hurt
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1999

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments