elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kaukaisen galaxin toistaiseksi viimeinen seikkailu on saapunut teattereihin. Tarina, joka alkoi vuonna 1977 ja joka jätti lähtemättömän jälkensä elokuvahistoriaan ehkäpä yhtenä tunnetuimmista saagoista jonka... Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker

Kaukaisen galaxin toistaiseksi viimeinen seikkailu on saapunut teattereihin. Tarina, joka alkoi vuonna 1977 ja joka jätti lähtemättömän jälkensä elokuvahistoriaan ehkäpä yhtenä tunnetuimmista saagoista jonka tapahtumista puhutaan edelleen kiihkoisasti, ja jonka fanit ovat pysyneet uskollisena sen hahmoille vaikka 2000-luvun alun ”toinen” trilogia melkein romutti koko franchisen. Tämä  yhdeksäs osa kuitenkin niputtaa näyttävästi koko tarinan tietynlaiseen päätökseen, jossa on paljon nähtävissä vuoden -83 Jedin paluun elementtejä. Eikä ihme sillä tämä viimeinen trilogia lainasi jo alusta alkaen paljon alkuperäiseltä trilogialta. Joku voisi jopa puhua kopiosta, mutta itse näen tämän ehkä enemmän vain tarinan loppuun viemisenä, jossa toki vanhojen starojen mukana olo kutittelee meitä vanhoja faneja juuri oikeista paikoista. John Williamsin musiikki nostaa edelleen ihokarvat pystyyn ja kun vihdoin näemme päätöksen niin Rey:n tarinaan, niin näemme myös päätöksen koko Skywalker suvun tarinaan.

Tarina jatkuu siis lähes suoraan siitä mihin edellinen osa ”Viimeinen Jedi” päättyi. Kapinalliset ovat lähes lyöty, ja Ensimmäisestä ritarikunnasta on kovaa vauhtia tulossa Viimeinen ritarikunta, kun vanha vihtahousu Palpatine kaivetaan naftaliinista nostamaan Imperiumi taas jaloilleen. Reyn matka kohti Jedi-ritariutta on kovassa vauhdissa ja täytyy erikseen mainita, että Daisy Ridleyn valinta tähän rooliin on ollut todellinen jättipotti. Kuten Mark Hamill aikanaan, niin Ridely on noussut tuntemattomuudesta kyllä todelliseksi tähdeksi ja hänen sopivuutensa on sillä tasolla, että jälkikäteen en olisi voinut kuvitella parempaa näyttelijää tähän rooliin. On myös ilo nähdä Carrie Fisher postuumisti, sekä tietenkin Mark Hamill Luken haamuna, kuten myös Harrison Ford. Myös Billy Dee Williams Landona tuo omat väristyksensä vanhalle fanille ja kun Tähän päälle lisätään tosiaan Ian McDiarmid Palpatinena niin voi pojat kun meitä vanhoja faneja. Kun myös Kylo Reniä esittävä Adam Driver ei ole läheskään niin ärsyttävä kuin ensimmäisessä osassa niin näyttelijöiden osalta pullat ovat todella hyvin uunissa.

Mutta takaisin itse tarinaan. Kapinallisten joukot ovat käyneet vähiin ja usko on hiipunut pieneksi naruksi jota Leia vielä hädin tuskin kannattelee. Voimakolmikko, tai oikeammin nelikko Rey, Finn, Poe ja Chewbacca uskovat kuitenkin parempaan huomiseen ja heidän johdolla ritarikunta saa tuta mitä on todellinen kapina. Darth Vaderin haamu elää kuitenkin vahvana Solon ja Leian pojassa Kylo Renissa ja hänen johdollaan Ritarikunnasta on tulossa jälleen uusi imperiumi. Kylo alkaa kuitenkin epäille omia motiivejaan, ja Reyn läsnäolo tuo yhä enemmän epäilyksiä siitä onko imperiumi ja Palpatine sittenkään hyvä vaihtoehto. Tarina etenee siis jälleen kerran vääjäämättömästi kohti lopullista taistelua hyvästä ja pahasta. Imperiumi vastaan Kapinalliset. Sithit vastaan Jedit. Kylo Ren vastaan Rey. Ja kuten aina, matka on täynnä hiuskarvan varassa tapahtuvia pelastuksia, menetyksiä sekä suurta kamppailua niin sodassa kuin ihmisten mielisssä. Salaisuudet paljastuvat ja vihdoin saamme tietää Reyn historian kokonaan.

Star Wars Rise of Skywalker on hieno elokuva. Sen vauhti on ajoittain jopa hengästyttävää ja vaikka kestoa oli reilusti yli kaksi tuntia, se ei tuntunut siltä. Se on joutsenlaulu tälle yhdeksänosaiselle saagalle, joka saa arvoisensa päätöksen. Joku voisi nillittää plagioinnista, ja totta tosiaan, monet kuvat ovat kuin suoraan alkuperäisestä trilogiasta, mutta mitä sitten. Kun millenium Falcon lentää kierteellä päidemme yli ja valomiekat viuhuvat ilmassa niin katsoja saatetaan todelliseen eskapismiin maailman murheista ja seikkailuun voi todella upota. Hahmot ovat uskottavia ja vanhoja faneja hemmotellaan yhä uudestaan viittauksilla vanhoihin elokuviin. On jopa tietyllä tavalla haikeaa että tähän tämä päättyy, mutta aikansa kutakin. Ja vaikka tarina on hyvin ennalta-arvattava niin silti se on viihtyisä. Kierrätettävyys kuitenkin syö tehoja, mutta ei vanha fani itselleen mitään voi vaan taputtaa sisäisesti kun lopputekstit vyöryvät kankaalla ja ehkä pieni kyynelkin vierähtää poskelle. Jos siis pidät tähtien sota elokuvista, niin tätä ei voi yksinkertaisesti ohittaa.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
  • 85%
    Elokuva - 85%
85%

Poiminta

Ohjaus: J.J. Abrams

Näyttelijät: Daisy Ridley, Adam Driver, Mark Hamill, Carrie Fisher, John Boyega, Oscar Isaac, Anthony Daniels, Naomi Ackie, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Lupita Nyong’o, Keri Russell, Joonas Suotamo, Kelly Marie Tran, Billy Dee Williams

Genre: Toiminta, Seikkailu, Fantasia

Kesto: 142 min

Vuosi: 2019

Sending
User Review
4 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments