elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Robert Bentonin (Human Stain) viimeisin ohjaustyö, Rakkauden kahvila (Feast of Love), ei välttämättä ole katsojan odotuksia vastaava elokuva. Tällä tarkoitan sitä, että Rakkauden kahvilan...

Robert Bentonin (Human Stain) viimeisin ohjaustyö, Rakkauden kahvila (Feast of Love), ei välttämättä ole katsojan odotuksia vastaava elokuva. Tällä tarkoitan sitä, että Rakkauden kahvilan voisi odottaa olevan kevyitä tunteita täynnä oleva rakkauselokuva, mutta tosiassa Feast of Love on toivoa täynnä oleva, mutta samalla varsin traaginen draama, jossa kaikki ei välttämättä mene parhain päin. Kivenkovia aiheita käsittelevä ja jopa joihinkin tabuihin sekaantuva elokuva on raikas tuulahdus Amerikan maalta aiheeseen, joka on ennen ollut omalla tavallaan kiveen hakattu. Benton näyttää katsojalle, että draamaa voi tehdä muullakin tapaa kuin valtavalla, alleviivaavalla rakkaudella tai suurilla, paperisilla tunteilla.

Rakkauden kahvila on aikakauteen sopivaan tapaan sekoitus erilaisten ihmisten suhteista, jotka eivät onneksi tällä kertaa mene täysin ristiin keskenään. Eräänlaisena ihmissuhteiden kokoajahahmona toimii kokeneen Morgan Freemanin näyttelemä Harry, jonka ystäväpiirissä tapahtuu ihmissuhteita vavisuttavia asioita, kun Greg Kinnearin näyttelemän miehen vaimo jättää tämän toisen naisen vuoksi. Tämän jälkeen alkaa uusi elämä ja Harryn omistama kahvila toimii katalyyttina erilaisten ihmissuhteille. Sekä Kinnearin näyttelemä Bradley, sekä tämän työntekijä Oscar (Toby Hemingway), löytävät elämäänsä jotain uutta ja ihmeellistä, samalla kun Freemanin hahmo toimii molemmille elämän kolhimille hahmoille eräänlaisena kummisetänä.

Freeman onnistuukin kokemuksensa ja karismansa turvin omassa roolissaan varsin hyvin. Rauhallinen älykkö-rooli on toki Freemanille tuttu jo ennestään, eikä Benton vaadi Freemanilta mitään erityisiä suorituksia koko elokuvassa. Muutenkin Rakkauden kahvilan kasti on varsin tutunoloisissa ja samalla turvallisissa rooleissa. Kinnear näyttelee jälleen kerran varsin haavoittuvaista roolia, joka tuo mieleeni lähinnä miehen roolin “As Good as It Gets”-elokuvasta. Toisaalta Kinnearin ura on ollut jo niin pitkä, ettei toistoa voi olla enää tässä vaiheessa välttämättä. Eikä Kinnear muutenkaan ole hassumpi: haavoittuvaiset, hieman vässykäksi leimautuvat, roolit sopivat hienosti Kinnearille.

Myös muut roolit toimivat. Kinnearin roolihahmoon ihastuva Radha Mitchell on omassa roolissaan juuri niin ristiriitainen, kuin hänen pitäisikin olla. Kahta miestä pyörittävä Mithcellin hahmo on omassa kamppailussaan mielenkiintoista katseltavaa, eikä Benton raota hänen hahmonsa arvoituksellisuutta vähällä. Kun mukaan lasketaan hienon roolin tekevä Toby Hemingway, sekä tämän “aitoa rakkautta” näyttelevä Alexa Davalos, on koossa varsin mukiinmenevä näyttelijäkaarti, jota lukuisat hienot sivuosat täydentävät.

Kaiken kaikkiaan Rakkauden kahvila on toimiva ja jopa uskottava elokuva, jossa asiat eivät mene sentään mahdottomuuksiin asti. Benton pitääkin elokuvan aikana jalkansa tukevasti maassa, eikä lähde liiaksi mässäilemään traagisilla tapahtumilla ja asioilla; ne käsitellään elokuvassa läpi puhumalla ja mukautumalla -aivan kuten todellisessakin elämässä-. Tunteita käydään läpi muutenkin tiheämmällä kammalla kuin normaalisti, sillä elokuvan tunnekuohut -ja niiden poisjäännit- tuntuvat Bentonin käsissä oikeutetuilta ja asiallisilta. Kun koko elokuvan toteutuskin nousee selkeästi plussan puolelle hienon kuvauksensa ja pehmeiden musiikkiensa ansiosta, on katsojalla oikeus ja nimenomaan tilaisuus katsella toimivaa draamaa, jossa asiat otetaan vastaan tervejärkisesti ja miksei myös sillä nimenomaisella tunteella.

  • 80%
    Rakkauden kahvila - 80%
80%

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 101 min
Ohjaaja: Robert Benton
Pääosissa: Alexa Davalos,Billy Burke,Fred Ward,Greg Kinnear,Jane Alexander,Morgan Freeman,Radha Mitchell,Toby Hemingway
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments