Citizen Kane

Citizen Kanea on monesti kehuttu kaikkien aikojen parhaaksi amerikkalaiseksi elokuvaksi. Olen tästä samanaikaisesti sekä eri että samaa mieltä, riippuen hieman miltä kannalta asiaa katsoo.

Pienellä budjetilla aikanaan kuvattu elokuva oli alunperin Wellesin omaa käsialaa. Elokuva kertoo fiktiivisestä Inquirer-lehden omistajasta, miehestä nimeltä Charles Foster Kane, joka erotettiin vanhemmistaan nuorella iällä. Hänestä kasvaa elokuvan aikana sekä kansan suosikki, että poliittinen häpeätahra. Welles pohjasi juonen kevyesti lehtimoguli William Hearstin elämään, joka oli merkittävä osa elokuvan aikanaan aiheuttamaa kohua ja jälkipuintia.

Citizen Kanen juonesta on vaikea sanoa mitään sellaista, mikä ei joko kertoisi liikaa tai sitten liian vähän. Elokuvan merkitys on mielestäni enemmänkin siinä, miten se on kuvattu. Useat ohjaajat Scorsesesta Frankenheimeriin ja Kubrickista Scottiin ovat imeneet visuaalisia ja tarinankerrontaan liittyviä vaikutteita nimenomaan Citizen Kanesta. Kyllä, leffan elokuvahistoriallinen merkitys on lähes sanoinkuvaamaton. Mutta mitä se tarjoaa satunnaiselle katsojalle?

Mustavalkoisen draaman joka pitää hyvin otteessaan, mutta jättää ehkä miettimään, miksi juuri tätä elokuvaa pidetään niin merkittävänä. Elokuvan arvostaminen riippuu pitkälti makutottumuksista. Itse nautin visuaalisesti kiehtovista elokuvista, joten nautin elokuvasta suunnattomasti. Enemmän selkeää toimintaa janoava vaimoni luopui leikistä ensimmäisen tunnin aikana.

Hyvää:
+ kuvaus
+ Wellesin oma loistava suoritus nimiroolissa
Huonoa:

5

Summary

Genret: draama
Kesto: 119 min
Ohjaaja: Orson Welles
Pääosissa: Orson Welles, Everett Sloane, Joseph Cotten
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1941

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
The Wolf
The Wolf
17 years ago

Yksi niistä elokuvista, jossa ei ole yksinkertaisesti mitään vialla.