elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuonna 2000 julkaistu Enkelit ja Demonit on kirjana hyvinkin keskinkertainen teos, jossa on toki muutamia hyviä hetkiä, mutta luvalla sanoen se on puhdasta kioskikirjallisuutta,... Enkelit ja Demonit

Vuonna 2000 julkaistu Enkelit ja Demonit on kirjana hyvinkin keskinkertainen teos, jossa on toki muutamia hyviä hetkiä, mutta luvalla sanoen se on puhdasta kioskikirjallisuutta, joita mahtuu 50 tusinaan. Olikin siis onni, että Dan Brown sai myöhemmin tehtyä kirjan, joka sohaisi sellaista pesää, että jopa tiedotusvälineet kiinnostuivat siitä ja katolinen kirkko teki oikeastaan karhunpalveluksen Brownille ottaessaan kantaa tähän kirjaan. DaVinci-koodin tahkoessa rahaa niin lippuluukuilla kuin kirjakaupoissa, alkoi  kiinnostus miehen aikaisempiin kirjoihin kasvaa, ja eipä ollut vaikeaa arvata, että jatko-osaa suunniteltiin ihan tosissaan. Ainoaksi ongelmaksi nousikin se, että tapahtumat sijoittuisivat aikaan ennen DaVinci-koodia. Onneksi hätä ei ollut tämän näköinen, sillä Brown mielellään muokkasi käsikirjoitusta niin, että esiosasta saatiinkin jatko-osa. Mutta kuinka aikanaan vähemmän kiinnostaneesta kirjasta saataisiin yhtäkkiä kiinnostava elokuva? Ei mitenkään.

Mutta Ron Howard pisti jälleen ohjaajan lippiksen päähänsä ja Tom Hanks laittoi “Robert Langdon”-kuteet niskaan ja seikkailu Roomassa oli valmiina alkamaan. Brown selvästi pitää Euroopan suurista ja vanhoista kaupungeista, sillä niin Pariisi kuin Roomakin näyttelevät todella suurta osaa miehen teoksissa. Kaupunki on kuin yksi päähenkilöistä, jonka jo kirjojen mukana tulleet kartat vahvistavat. Kukaan ei puhunut kovin kovaan ääneen kirjan ilmestymisen aikaan vuonna 2000 Cernissä sijaitsevasta LHC-laitteesta (Large-Hadron-Collider), mutta nyt sekin asia on saanut viimevuosien aikana sellaista julkisuutta, jotka loistavasti tukevat tämän elokuvan teemaa. Professori Silvano saa tiiminsä kanssa luotua laitteella antimateriaa, joka kuitenkin välittömästi varastetaan mieheltä ja kuinka ollakaan mies murhataan kylmäverisesti. Asialla ovat tietenkin salaseura illuminatit joiden historiaa niin kirjassa kuin elokuvassakin käsitellään suhteellisen laajasti. Tämän salaseuran tarkoituksena olisikin poistaa koko katolilaisuskonto ihmiskunnasta, ja mikäs sen mukavampaa.

Eipä siis aikaakaan kun antimateria päätyy Vatikaaniin ja Langdon haetaan yliopiston uima-altaasta auttamaan, koska antimateriauhkauksen mukana tuli Illuminatin ambigrammi. Langdonin edelliset teot ja Illuminati-kirja auttoivat toki asiaa, joten Langdon löytääkin itsensä pian Roomasta. Tässä vaiheessa kirjan rakentama edes jonkilainen juonikuvio on jo raiskattu moneen kertaan ja tuntuu siltä, että oikominen ei lopu tähän. Täytyy kuitenkin nostaa hattua Hanksille siitä, että mies hoitaa leiviskänsä kuitenkin kunnialla ja voitaisiin sanoa, että mies oikeasti kannattelee tätä elokuvaa lähes yksin. Kirjassa suurta roolia saanut Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) on elokuvassa aivan hukassa ja hänen ja Langdonin välisestä sutinasta ei ole elokuvassa tietoakaan. Tilanne ei yhtään parane elokuvan edetessä, sillä Howard pomppii sellaisilla logiikkaloikilla eteenpäin, että itse Indiana Joneskin olisi ihmeissään. Päälle kun lisätään elokuvan ”pahisten” totaalinen munattomuus niin katselunautinto alkaa pikkuhiljaa valua Rooman viemäreihin.

Toki Rooma ja tapahtumat ovat kuvattu erittäin mestarillisesti ja ohjaaja Howard tietää kuinka katsoja pidetään naulittuna penkkiinsä, mutta päämäärätön kouhkaaminen alkaa väkisinkin hymyilyttää. Meno ei onneksi ihan National Treasuren tasolle laske, josta kiitos Hanksille. Kun Camerlengoa näyttelevä Ewan McGregorkin on ajoittain pihalla kuin lumiukko, niin asiat eivät todellakaan näytä hyviltä. Tuntuu kuin tämä elokuva olisi tehty eräänlaisessa DaVinci-krapulassa, sillä niin moni asia mättää. Jatko-osien manuaalista napattu: “kaikkea enemmän” ei vain toimi tämänkaltaisessa elokuvassa, ja vaikka kirja toki on toiminnallisempi kuin “koodi”, niin silti olisin odottanut tältä jotain muuta kuin Langdonin muuttamista toimintasankariksi. Elokuvan edetessä kirjan juonellinen oikominen vain kiihtyy, ja voin vain kuivitella kuinka katsoja on välillä pihalla tapahtumista jos kirjaa ei ole luettu. Elokuva on selkeästi tehty dollarinkuvat silmissä, jota en olisi Howardilta odottanut, mutta minkäs teet. Kirjan lukeneille elokuva on varmasti suuri pettymys, mutta lukemattomille se ei varmasti avaudu Brownin toivomalla tavalla. Jos siis haluatte kevyttä kesäviihdettä, lukekaa kirja.

Enkelit ja Demonit
  • 50%
    Elokuva - 50%
50%

Poiminta

Genret: jännitys,mysteeri
Kesto: 141 min
Ohjaaja: Ron Howard
Pääosissa: Nikolaj Lie Kaas,Pierfrancesco Favino,Armin Mueller-Stahl,Ayelet Zurer,Ewan McGregor,Stellan Skarsgård,Tom Hanks
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments