elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Sotaelokuvat ovat sinänsä vaikea genre, sillä niistä tuppaa tulemaan aiheensa vuoksi hyvin vakavia teoksia, jossa sotilaat kokevat varsin traumaattisia asioita. Toisena puolena kolikossa ovat...

Sotaelokuvat ovat sinänsä vaikea genre, sillä niistä tuppaa tulemaan aiheensa vuoksi hyvin vakavia teoksia, jossa sotilaat kokevat varsin traumaattisia asioita. Toisena puolena kolikossa ovat sitten vakavasti ja puolivakavasti tehdyt toimintapläjäykset, jossa ties mitkä supersotilaat ottavat mittaa milloin mistäkin uhasta. Ja sitten on David O. Russellin vuonna 1999 valmistunut elokuva, Kolme kuningasta (Three Kings), joka vie varsin värikkään katraan suoraan ensimmäiseen Irakin sotaan Saddamin aarretta etsimään. Niin Russellin elokuva onkin enemmän kuin pelkkä toiminnan täyteinen sotaelokuva; se on osittain satiirinen elokuva, jossa ahneuden kiilto silmissään matkaan lähteneet miehet löytävät omatuntonsa.

Elokuva alkaa tavalla, joka ei jätä elokuvan luonteesta mitään arvailujen varaan, sillä amerikkalaiset sotilaat löytävät sotavangin persuksista kartan, joka johdattaa Saddamin kullan luo. Samaan aikaan George Clooneyn näyttelemä Archie Gates harjoittaa haureutta Judy Greerin näyttelemän toimittajaplantun kanssa ja jää siitä miltei kiinni housut kintuissa. Kun Archie saa tehtäväkseen selvittää huhut aarrekartasta (Yhdysvaltain armeijan laskuun), on epämääräinen neljän miehen joukko valmis lähtemään tekemään tiliä itselleen. Matka kuitenkin mutkistuu sodan julmuuteen ja miesten kolkuttavaan omatuntoon, jonka jälkeen Russell heittää vaihteen lähes vapaalle ja irroittelee viihdyttävästi ja välillä älyvapaasti elokuvan loppuun saakka. Toisaalta unohtamatta elokuvan jonkinlaista sanomaa.

Kolmen kuninkaan näyttelijät ovat rooleissaan varsin oivia. George Clooney verryttelee hienon ja rennon suorituksen amerikkalaisena upseerina, joka haluaa vain hyötyä jollain tavalla ympäröivästä sodasta. Itsekäs hahmo on omiaan muuhun joukkoon, jossa Mark Wahlberg toimii joukon eräänlaisena moraalipoliisina ja enemmänkin ohjaajana tunnettu Spike Jonze pellenä. Kaikkein hämmentävintä on silti nähdä Ice Cube, joka on elokuvassa ihan oikean näyttelijän oloinen. Yllättävää on se, ettei Cuben manööverit edes haittaa: ne itseasiassa sopivat elokuvaan mitä parhaiten.

Kaiken kaikkiaan Kolme kuningasta on rento elokuva. Sen sanoma on tietenkin osittain vakava, mutta satiiriseen meiningin tahtiin peittyvä toiminta viihdyttää sekä perus- että vaativaakin katsojaa. Se on samalla monipuolinen elokuva sisältäen alatyylejä niin komedia-, toiminta- kuin seikkailuelokuvastakin ottaen samalla vakavatkin asiat tarvittavan kevyellä tyylillä. Kun mitään ei vielä katsojalle alleviivata tai osoiteta sormella, niin käsissä on lopulta todellakin katsottava elokuva. Eikä pelkästään siinä mielessä, että Ice Cube osaa vaihteeksi näytelläkin.

  • Kolme Kuningasta
3.5

Summary

Genret: komedia
Kesto: 114 min
Ohjaaja: David O. Russell
Pääosissa: George Clooney,Ice Cube,Mark Wahlberg,Spike Jonze
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1999

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments