elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Hiljattain televisiosta tullut ja käsittämättömästi “Viiltäjäksi” suomennettu From Hell (suom. Helvetistä) jatkaa jälleen kerran sarjakuvafilmatisointien sarjaa. Tälläkin kertaa sarjakuvan taustalta löytyy Alan Moore, mies...

Hiljattain televisiosta tullut ja käsittämättömästi “Viiltäjäksi” suomennettu From Hell (suom. Helvetistä) jatkaa jälleen kerran sarjakuvafilmatisointien sarjaa. Tälläkin kertaa sarjakuvan taustalta löytyy Alan Moore, mies loistavien sarjakuvien kuten Herrasmiesten liiga, V niin kuin Verikosto ja Helvetistä, taustalta. Kuten arvata saattaa, Mooren ja Eddie Campbellin kiistattomasti mielenkiintoinen, Suomessa viisiosaisena julkaistu melodraama Viiltäjä-Jackista, on ollut myös elokuvan suurin innoituksen lähde. Sarjakuvan rosoinen ja likainen maailma, joka kohtaa tositapahtumiin ja osittain jopa fiktioonkin pohjautuvan tarinan, on elokuvaan kerrassaan sopiva ja mielenkiintoinen aihe.

Muutenkin itse Viiltäjä-Jack on todellisena historian henkilönä äärimmäisen mielenkiintoinen tapaus, josta on väitelty jo vuosikymmenet -ja väitellään yhä. From Hell tarrautuu Stephen Knightin esittämään salaliittoteoriaan, josta ei välttämättä kannata ottaa selvää ainakaan ennen elokuvaa. Itse tarina taas on selkeä: hiilen mustentaman viktoriaanisen Lontoon kadut virtaavat jälleen kerran verestä murhaajan työstäessä omaa okkultistista murha-maratoniansa Johnny Deppin näyttelemän komisarion yrittäessä epätoivoisesti pysyä perässä.

Ja roolinsa puolesta hyvin Depp roikkuukin mukana: oopium-höyryistä vahvimmat näkynsä saava, jatkuvasti pienessä tokkurassa oleva komisario Abberline on miehen tulkitsema niin muodollinen kuin kiinnostava hahmo. Mukana roikkuva, lähinnä tv-sarjoista tuttu Robbie Coltrane täydentää parivaljakkoa omalla mahtavalla karismallaan ja elokuvassa turhaan demonisoitu Ian Holm on oikeasti taas hyvä näyttelijä -ainakin From Hellissä. Mukana keikuttelee myös huolestuneena “epäonnisena naisena” Heather Graham, tuo monen elokuvan ultra-söpö näyttelijätär, jonka anti ainakin From Hellissä jää valitettavasti vain oikeastaan pintapuoliseksi raapaisuksi.

Ja samalta tuntuu koko elokuvakin: Mooren ja Campbellin sarjakuvaan verrattuna filmatisointi on kuin lyhyt tiivistelmä siitä kaikesta, mitä Moore ja Campbell saivat ahdettua viiteen osaan sarjakuvaa. Historiallisten tosiasioiden ja fiktion yhteentörmäys on kuitenkin elokuvassa sovitettu hyvin yhteen. Tiivistetyn tarinan ja osittaisen hollywoodmaisen pehmoilun vuoksi From Hell on silti vain keskinkertainen ja melkein vetelä kuvaus mainiosta sarjakuvasta, viktoriaanisen Lontoon kurjuudesta ja tietenkin itse Viiltäjä-Jackistä uhreineen kaikkineen.

3

Summary

Genret: jännitys
Kesto: 122 min
Ohjaaja: Albert Hughes,Allen Hughes
Pääosissa: Johnny Depp,Heather Graham,Ian Holm,Robbie Coltrane
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Tsekki
Valmistusvuosi: 2001

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

Kyllä Ian Holm on oikeasti hyvä näyttelijä. Monien elokuvien sivuosissa ansioitunut. The Madness of King George (1994) lienee miehen uran kohokohta.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Höpsis MKN. Vaikka elokuva ei nyt välttämättä ole mikään riemuvoitto, niin on se silti ihan sujuva tapaus ja komisario Abberline on jälleen yksi melko erikoinen hahmo Deppin vahvassa filmografiassa.

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Mainittakoon vielä ihan näissä kommenteissa, että peukut elokuvalle siitä, että monet vuorosanoista olivat suoraan ja sanatarkasti suoraan sarjakuvasta otettuja. 😮 <3

MKN
MKN
17 years ago

Johnny Deppin leffaksi tämä oli kyllä aika säälittävä ja raaka. No, suurimmatkin tähdet tekevät virheitä.