Väkivallan tie

Tositapahtumiin perustuvia elokuvia on kahdenlaista sorttia: toiset elokuvat pohjautuvat uskollisesti alkuperäiselle tarinalle, kun taas toiset tekevät alkuperäisestä tarinasta oman versionsa. Oma lukunsa on sitten Julian Gilbeyn ohjaama Väkivallan tie (Rise of the Footsoldier), josta en osaa mitenkään päättää, että mikä elokuvasta on totta ja mikä vain värikynän värittämää proosaa. Joka tapauksessa tämäkin britti-elokuva lähtee liikkeelle saarivaltakunnan kuningaslajista, jalkapallosta.

Väkivallan tie lähtee liikkeelle tutulla kaavalla, sillä vuonna 2007 valmistunut elokuva muistuttaa enemmän tai vähemmän vuonna 2005 valmistunutta Hooligansia ja vuonna 2004 valmistunutta, energistä Football Factorya. Sitten sukelletaankin syvälle rikosten maailmaan, sillä jalkapallohuligaani Carlton Leachin nousu rikollismaailman kermaan ei ole mitään herttaista katseltavaa. Eräänlainen Tuhkimo-tarina se sentään on, mutta mitään ei näytä tulevan ilmaiseksi, kun Ricci Harnettin näyttelemä Carlton nousee huligaanista ovimikoksi ja ovimikosta monen muunkin baarin ”ovimikoksi”. Seurauksena on tietenkin lopulta sotkeutuminen alamaailman väkivaltaisimpiin koukeroihin, joissa ihmishenki on todella höllässä.

Väkivallan tie pohjautuu kuuluisan brittiläisen rikollisen, Carlton Leachin, elämään seuraten miehen polkua jalkapallohuligaanista ovimikoksi, huumekauppiaaksi ja lopulta yhdeksi Lontoon pelätyimmistä miehistä 80- ja 1990-lukujen vaihteessa. Gilbeyn elokuva kuvaa Leachin äkkipikaiseksi, mutta samalla myös liikkeissään hyvin harkitsevaksi mieheksi, jonka kylmähermoisuus ja tilannetaju pelastavat monelta pahalta asialta. Elokuva lopulta huipentuu oikeasti tapahtuneisiin Rettendonin murhiin, jotka ovat verisyydessään omaa luokkaansa.

Nimiroolissa itse Leachia näyttelevä Ricci Harnett on mies paikallaan, sillä Harnett rakentaa Leachista mainion juron kuvan. Pääosanesittäjä rakentaa Leachista kovapintaisen, tarvittavan raa’an ja samalla kylmähermoisen miehen mallin: toisinsanoen melkoisen katu-uskottavan gansterin. Mukana riehuvat ja osin pönttöilevät Terry Stone ja Craig Fairbrass ottavat myös elokuvan tosissaan ja osoittavat brittinäyttelijöiden arvostuksen olevan ansaittua.

Vaikka Väkivallan tie perustuu tositapahtumiin, voisi elokuva olla silti täyttä fiktiota. Gilbeyn elokuvaa voisikin miltei verrata Scarfaceen ainakin jossain suhteessa, sillä rikoksen poluille ja yleiseen uhoamiseen mennään siinä mittakaavassa, että moista toimintaa on vaikea uskoa milloinkaan tapahtuneen. Mutta kuten monesti tiedetään, niin totuus on tarua ihmeellisempää ja senpä vuoksi Väkivallan tien tarinaa voidaan pitää jollakin tavalla jopa uniikkina.

Herkimmille katsojille Väkivallan tie ei tarjoa yhtään mitään katsottavaa. Sen sijaan rikos- ja gansterielokuvien ystäville elokuva tarjoaa runsaasti viihdettä ja miksi myös ajateltavaakin, sillä rahasta ja kadulta ansaitusta maineesta ei ole mitään hyötyä, kun ajautuu tekemään vääriä valintoja väärien ihmisten seurassa. Sen -jos jonkin- Väkivallan tiestä ainakin oppii.

  • 70%
    Väkivallan tie - 70%
70%

Poiminta

Genret: draama,toiminta,rikos
Kesto: 119 min
Ohjaaja: Julian Gilbey
Pääosissa: Billy Murray,Craig Fairbrass,Ricci Harnett,Terry Stone,Roland Manookian
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2007

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Markku vain
Markku vain
15 years ago

Kiinnostava ja vetävästi tehty elokuva hurjasta aiheesta. Leffan jälkeen jäi vähän tyhjä olo: toinen puolisko ei oikeastaan kerro karismaattisesta päähenkilöstä juuri mitään, vaan keskittyy sivuhahmojen toilailuihin ja koviin kohtaloihin. Leachia nähdään aivan konkreettisesti jälkipuoliskolla todella vähän. Jää vähän sellainen maku että mies ei ole sittenkään halunnut paljastaa ihan kaikkea. Tämä asiasta poikkeaminen kyllä pudottaa yhden tähden, ehkä jopa kaksi, siitä viidestä jota alkupuoli enteilee.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Sama kävi minunkin mielessäni, kun elokuvaa katsoin. Leach on elokuvan loppupuolella niin vähän esillä, että se herättää väkisinkin kysymyksiä siitä, että onkohan Leachilta jäänyt jotain kertomatta.

Anonymous
Anonymous
13 years ago

Todella hyvä elokuva ja vielä tositapahtuma.Ehkä Carlton Leach jäi vähän sivusuun jo elokuvan puolivälissä, ja alettiin keskittyä enemmän tuohon tony,pat,craig kolmikon touhuhin, ja varmaan siksi koska se oli vuonna 1995 iso uutinen briteissä,”Rettendon murhat” ja onhan tuosta kolmikosta oma elokuvakin ”Essex boyz”.mutta paras ala-maailmaan perustuva elokuva sitten Scarfacen.