elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Olen aina pitänyt Martin Scorsesen elokuvista, joista monet ovat kiistatta olleet klassikkoja. Jonkinasteinen epäilys miehen kykyihin kuitenkin heräsi heikon Gangs of New Yorkin jälkeen,...

Olen aina pitänyt Martin Scorsesen elokuvista, joista monet ovat kiistatta olleet klassikkoja. Jonkinasteinen epäilys miehen kykyihin kuitenkin heräsi heikon Gangs of New Yorkin jälkeen, joka osoitti, ettei Scorsesekaan voi ikuisuuksiin jatkaa samalla tinkimättömällä tyylillään, joka on onnistunut parhaiten mafia-aiheisissa elokuvissa, sekä tietenkin Taxi Driverissa. Aloin kuitenkin Mean Streetsin jälkeen kokemaan jälleen jonkinasteista kiinnostusta miehen aikaisempiin töihin ja niinpä esiin ponnahti (Anttilan ale-laarista…) vuonna 1986 valmistunut Suuret setelit (The Color of Money), jossa nyt jo edesmennyt Paul Newman ja nuori Tom Cruise pelaavat biljardia sekä rahasta, että pelaamisen ilosta.

The Color of Money kertoo tarinan Fast Eddie Nelsonista, joka istuu kantapaikassaan kippaamassa viskiä, sekä odottamassa sopivaa peluria, jolta voisi ottaa muutaman saturaisen biljardissa. Paikalle sattuu Cruisen näyttelemä Vincent yhdessä morsmaikkunsa Carmenin (Mary Elizabeth Mastrantonio) kanssa. Tästä syntyy suuriin seteleihin tähtäävä suunnitelma, jossa vanha biljardimestari ottaa oppipojakseen taidoiltaan fantastisen, mutta asenteeltaan täysin noviisin nuoren miehen. Siitä alkaa varsinainen kasvutarina, jossa Newmanin hahmo saa elämäänsä jälleen tulta alleen.

The Color of Money on siitä mielenkiintoinen elokuva, että sitä on vaikea lajitella tiettyyn genreen. Se ei ole pelkästään draama, eikä edes veijarikomedia, vaan pikemminkin rakkaudesta lajiin (biljardiin siis) tehty kasvutarina, jossa sekä vanha kehäkettu että savuisten baarien nouseva supertähti löytävät omista elämistään jotain elämisen arvoista. Se näyttää myös Paul Newmanin voiman näyttelijänä, sillä poikamainen ja juuri Top Gunissa näytellyt Tom Cruise on Newmanin rinnalla täysin noviisi. Cruise onkin Scorsesen elokuvassa -aivan kuten Top Gunissa ja vuonna 1988 valmistuneessa Cocktailissa- pelkkä hymy ja virnistys. Tosin tämä on jo elokuvan tarinankin kannalta tarpeellista, sillä Cruisen hahmon itsevarmuus ja aloittelijamaisuus paistaa näyttelijästä läpi. Jopa muutamaa vuotta vanhempi Mary Elizabeth Mastrantonio näyttää elokuvassa paljon vakuuttavammalta ja kokeneemmalta tapaukselta kuin Cruise, minkä ei missään tapauksessa pitäisi olla mikään itsestäänselvyys.

Vaikka Cruise onkin elokuvassa varsin ärsyttävä, aavistuksen yliampuva ja muutenkin heikoilla jäillä, niin Paul Newman on täysin toista maata. Newman onkin elokuvan keskushahmona, Fast Eddie Felsonina, erittäin karismaattinen, kiinnostava ja eläväinen tapaus. Tosin tämä ei ole mitenkään yllätys, sillä Scorsesen elokuvien keskushahmot ovat usein onnistuneet elokuvassa lähestulkoon täydellisesti olipa kyse sitten Robert De Nirosta tai sitten Daniel Day-Lewisistä. Eikä Newman todellakaan ole poikkeus, sillä miehestä irtoaa myös herkkyyttä ja elämänkokemuksellista aitoutta, joka jaksaa edelleen hätkähdyttää. Aikanaan se hätkähdytti myös Oscareista päättäviä ihmisiä, sillä Newmanin tunnetta täynnä oleva rooli palkittiin ansaitusti Oscarilla.

The Color of Money on ristiriitainen elokuva: se on tarinaltaan varsin savuinen ja jopa hieman juro, mutta Newmanin karismaattinen työskentely saa elokuvan näyttämään hyvältä. Senpä vuoksi ei ole mikään ihme, että monia suomalaisiakin biljardisaleja koristavat elokuvaan liittyvät julisteet, joissa Cruise ja Newman ovat kepin päässä palloa lyömässä. Toisaalta Cruisen ylisuorittaminen ja tämän hahmon turha alleviivaus, sekä elokuvan asteittainen ailahtelevuus lyövät armotta miinuspisteitä ruutuihin. Siitäkin huolimatta katsoja on valmis antamaan paljonkin anteeksi ja Scorsesen elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen tapaus jo biljardin ja tietenkin äärimmäisen hyvin onnistuvan Newmanin ansiosta.

3.5

Summary

Genret: draama
Kesto: 119 min
Ohjaaja: Martin Scorsese
Pääosissa: Helen Shaver,Bill Cobbs,John Turturro,Mary Elizabeth Mastrantonio,Paul Newman,Tom Cruise
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1986

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments