elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Matti Mikkonen ja Jarmo Kiuru ovat olleet kiistatta lahja sysmäläisille, jotka ovat saaneet kärsiä miekkosten amatöörituotannoista jo luultavasti vuosikausia. Tällä kertaa käsiini osui Kiurun...

Matti Mikkonen ja Jarmo Kiuru ovat olleet kiistatta lahja sysmäläisille, jotka ovat saaneet kärsiä miekkosten amatöörituotannoista jo luultavasti vuosikausia. Tällä kertaa käsiini osui Kiurun ja Mikkosen jäähyväistyö rakkaalle kotikunnalleen Sysmälle. Mazda III -Farewell to Sysmä onkin "eräänlainen tribuutti heidän Sysmässä tekemille amatöörielokuville ja päätösosa vuonna 2000 alkaneelle, rajoja rikkovalle elokuvasarjalle". Jos tätä touhua katselee objektiivisin silmin ja pilke silmäkulmassa, niin rajoja rikkovasta touhusta tässä tuskin on kyse, mutta muutamat erittäin välittömät naurut tästä elokuvasta saa aikaan ja tee purskahtelee väistämättä suusta tietyissä vaiheissa.

Jos jotakin tässä elokuvassa pitää kiittää, niin elokuvan kuvaus on loistavaa (kuten ennenkin). Miehet ovat luoneet elokuvaansa monia mielenkiintoisia kuvakulmia ja kikkoja, jotka tekevät elokuvasta oikeasti mielenkiintoisen näköisen. Valaistusta voisi toki toivoa paremmaksi, mutta rahan ja välineiden ilmeinen puute on korvattu innostuksella ja energisyydelle. Kaikki tietenkin lähtee käsikirjoituksesta, joka tarjoilee ehkä hieman Fear and Loathing:maisesti naljailevaa sanailua, joka riuhtoo välillä itsensä vapaaksi sovinnaisuuden kahleista. Mazda III onkin välillä täysin edesvastuutonta, mutta "coolia", koheltamista ja papattien tavalla räiskyvää häpeilemätöntä ja härskiä sanailua. Toisaalta repliikit etenevät hyvin epätasaisella tulituksella ja koko elokuva tekeekin sen vuoksi pientä liikettä puolelta toiselle.

Epätasaisuudesta johtuen elokuvaa on vaikea nähdä kokonaisuutena, mutta irrallisina otoksina Mazda III:sta erottuu varsin hyvin erittäin niljakas, Trafficista, matkittu homobaarikohtaus, jossa pääosaa näyttelevät kondomi ja tupakka-aski. Myös homobaarissa miltei täysin puskista tuleva nyrkkeily saa nauruhermot kutiamaan ja Mazdan järkähtämättömyys hymyilyttää mustan huumorinsa vuoksi huomattavasti enemmän kuin randomilla valittu American Pie-elokuva. Oman huumorinsa tuovat myös osuvat musiikkivalinnat, jotka vaihtelevat huumoripitoisesta pikkuoravista aina menevään tunnelma-musiikkiin saakka.

Kaiken kaikkiaan Mazda III on mielenkiintoinen pätkä varsinkin allekirjoittaneelle, sillä elokuva sisältää äärimmäisen hyvin oivallettuja mainospätkiä, jotka tulevat MTV3:n mainosten tapaan täysin puskista. Mainokset ovat muutenkin elokuvan parasta antia, sillä tupakoiva pappi on kertakaikkisen nerokas veto ja kalsareissa sydäntikkaria nuoleva Matti Mikkonen on "0700-ESA"-mainoksessa homointa, mitä olen varmaan ikinä nähnyt. Mazda III:sta voikin suositella ihan katsottavaksi asti, jos kykenee antamaan anteeksi amatöörimäiselle toteutukselle ja ajoittain lapasesta karkaavalle juonelle.

Perinteisesti en ole tähdittänyt näitä elokuvia, joten jätän tähdet antamatta.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments