elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Timothy Treadwell, Karhumies, oli jo eläessään eräänlainen legenda, joka kierteli Amerikan kouluissa ja yhteisöissä esittelemällä filmaamiaan “luonto-dokumentteja”, joissa hän itse esiintyi varsinkin villien karhujen...

Timothy Treadwell, Karhumies, oli jo eläessään eräänlainen legenda, joka kierteli Amerikan kouluissa ja yhteisöissä esittelemällä filmaamiaan “luonto-dokumentteja”, joissa hän itse esiintyi varsinkin villien karhujen ystävänä ja ties minä luontoaktivistina. Hän ehti seikkailla Alaskan villissä luonnossa peräti 13 kesää, kunnes tilasto toteutti Treadwellin ehkäpä salaisen “death wish”:in ja korjasi miehen tyttöystävineen karhun avulla. Luontokappaleen, joita Treadwell vannoi suojelevansa turisteilta ja maailman pahuudelta yleensäkin.

Useilla palkinnoilla huomioitu, Werner Herzogin ohjaama ja Treadwellin nauhoista koostama dokumentti, Karhumies (Grizzly Man), on aivan jotain uniikkia katseltavaa. Se kun tuntuu niin epäaidolta, ettei katsoja voi välistä uskoa, kuinka lähelle Treadwell pääsi villejä karhuja; kaikki tuntuu niin epätodelliselta.

Niille, jotka eivät asiasta tiedä sen enempää, kerrottakoon, että Timothy Treadwell oli osittain yhteiskunnasta irtautunut yksilö, joka puuhasteli kesänsä Alaskan erämailla karhujen seurassa. Treadwell pääsi villejä karhuystäviään varsin lähelle puhuen niille kuin koiranpennuille uiden ja suurin piirtein kulkien näiden kanssa. Jostain syystä karhutkaan eivät miehestä juuri välittäneet ja merkillinen yhteiselo jatkuikin onnellisesti peräti 13 kesää.

Werner Herzogin koostamassa dokumentissa Treadwell onkin irtautunut lähes täysin nykyihmisen muotista. Hänen (Treadwellin siis, Herzog toimii dokumentissa vain kertojaäänenä) videoissaan villit ketut juoksevat kehää Treadwellin ympärillä, karhut tulevat metrin päähän ja muutenkin Alaskan julma erämaa näyttää ihmiselle parhaat puolensa. Treadwell elääkin videoissaan lähes satukirjojen tarinaa, jossa mies unohtaa lähes täysin asuvansa planeetalla nimeltä Maa. On samalla hellyyttävää kuin myös järkyttävää nähdä, kuinka Treadwell puhuu pehmeästi karhuista ja luonnosta, mutta samalla unohtaa luonnon lait itkiessään syötyä ketun poikasta. Hän huutaa ja raivoaa kaikille mahdollisille jumalille sateesta ja puuttuu lopulta itse luonnon kiertokulkuun rakentamalla lohille nousureitin. Toisin sanoen Herzog haluaa osoittaa katsojalle, kuinka luonnonsuojelijasta onkin tullut yhtäkkiä myös saman luonnon vihollinen omalla tavallaan.

Herzog sen sijaan suhtautuu Treadwelliin terveesti ja suhteellisen puolueettomasti. Totta kai, hän tekee omat johtopäätöksensä, mutta lopulta hän näyttää Treadwellin seikkailut suhteellisen romanttisena tapahtumana, jossa Treadwellia ei nosteta jalustalle, muttei samalla poljeta suohonkaan. Herzogin koostaman dokumentin pohjalta voinee silti todeta, ettei Treadwellilla ollut kaikkia kelloja tapulissa. Tämä on tavallaan sääli, sillä aavistuksen lapsenmielisen karhujen ystävän ei olisi suonut kuolevan niin traagisesti.

Dokumentin nähtyään on kuitenkin vain kyynisesti todettava, että Treadwell sai mitä halusi. Kuoleman, jonka karhu aiheutti, sekä kuoleman, joka olisi ollut helposti vältettävissä, sillä Treadwell ei käyttänyt karhuja vastaan mitään suojauskeinoja ja muun muassa rikkoi omia sääntöjään (pystytti telttansa karhujen kinttupolun varteen, eikä aukealle). Ja jotta asia olisi vähän mystisempi, Treadwell kertoo itse viimeisissä videoissaan, ettei hänellä ole oikein “hyvä fiilis”. Ja siihen sitten päättyi luonnolle ekstroverttisen Timothy Treadwellin seikkailu (Alaskan) ihmemaassa. Juuri siten, kuin hän itse asiassa taisi halutakin.

  • 80%
    Karhumies - 80%
80%

Poiminta

Genret: dokumentti
Kesto: 103 min
Ohjaaja: Werner Herzog
Pääosissa: Timothy Treadwell,Werner Herzog
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2005

Sending
User Review
5 (1 vote)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments