elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

On kulunut vasta vuosi aikaa Pixarin viimeisimmästä menestysreseptillä valmistetusta animaatioelokuvasta, Rotatuillesta, kun yhtiö lataa taas uuden massiivisen kokoillan elokuvan ihmisten nähtäväksi. Pixarin ansioita ei...

On kulunut vasta vuosi aikaa Pixarin viimeisimmästä menestysreseptillä valmistetusta animaatioelokuvasta, Rotatuillesta, kun yhtiö lataa taas uuden massiivisen kokoillan elokuvan ihmisten nähtäväksi.

Pixarin ansioita ei käy kieltäminen. Viime vuosina Pixar on saanut animaationsa näyttämään kertakaikkisen vavahduttavilta. Niiden kertomista tarinoista voidaankin sitten olla montaa mieltä. Itse henkilökohtaisesti pidän Finding Nemoa yhtenä parhaista, ellei parhaana koskaan tehnynä animaatioelokuvana. Lion King (joka ei ole Pixarin tekemä) on myös mainio, mutta johtunee siitä tosiseikasta, että olen sitä ensikertaa katsoessani ollut vasta 10-vuotias räkänokka.

Nyt olen juuri täyttämässä 24-vuotta ja voin täysin vailla häpeää mennä katsomaan uuden Pixar-animaation sillä mitäpä hävettävää sellaisessa voisi olla? Hyvä elokuva on hyvä elokuva, olkoon se sitten vaikka Lidlistä ostetuilla tusseilla toteutettu.

WALL•E on Pixarin (jälleen kerran) kunnianhimoisin elokuva. Se kertoo tarinan sijoittuen miltei vuosituhannen päähän tulevaisuuteen. Ihmiset ovat upottaneet maapallon jätteisiin, tuhonneet sen ekosysteemin sekä tehneet koko pallosta täysin asuinkelvottoman ja siitä syystä lähteneet livohkaan. Jälkeensä ihmiskunta on jättänyt robottiarmeijan, jonka tarkoituksena on siivota tämä apokalyptinen sotku. Selittämättömästä syystä robottiarmeija on pysähtynyt ja jäljelle on jäänyt vain yksi pikkuruinen aurinkovoimalla toimiva robotti WALL•E (Waste Allocation Load Lifter Earth-Class) tekemään työtään.

WALL•E on siivonnut planeettaa jo satoja vuosia eikä tämän seurana ole kuin vilistävä pikkutorakka ja kokoelma erinäisiä ihmiskunnan aarteita kuten VHS-nauhuri, pakollinen iPod, Rubikin kuutio sekä kopio elokuvasta Hello, Dolly!, jota WALL•E kaikessa yksinäisyydessään katselee. Vuosisatojen saatossa WALL•E:n sisällä eivät hallitse enään komponentit ja tutunkuuloinen käyttöjärjestelmä vaan aidot ihmismäiset tunteet. Eräänä päivänä WALL•E löytää kasvin ja ei kestä aikaakaan kun maapallolle saapuu ihmisten lähettämä elollisten eliöiden etsijärobotti EVE (Extraterrestial Vegetation Evaluator). WALL•E ihastuu EVE:en ja pian he ovatkin matkalla ihmisten kansoittamaan avaruusalukseen Axiomiin, jossa punnitaan pikkuisen robotin sisu, rappeutuneen ihmiskunnan mahdollisuus palata takaisin maahan ja mahdollisuus pärjätä ilman kaikkialla esiintyviä koneita, joista ihminen on tullut pelottavan riippuvaiseksi.

WALL•E:n on ohjannut Andrew Stanton, mies, joka teki ensimmäisellä animaatio-ohjauksellaan Finding Nemolla varsin fantastista. Finding Nemossa on oikea, hauska ja koskettava tarina hienosti toteutettuna eikä elokuva missään vaiheessa ala pitkästyttämään. Se kestää jo pelkkien yksityiskohtien määrällä hienosti uudelleenkatsomista ja mikä hienointa, siitä voi nauttia koko perhe ikään ja sukupuoleen katsomatta.

WALL•E tekee saman tempun, mutta tällä kertaa vieläkin hienommin, sillä elokuvan ensimmäisellä puoliskolla ei ole yhtään puhuttua dialogia. Animointi on sanomattakin parasta ikinä. Ainoat oikeat ihmisäänet tulevat joko maapallolle jätetyistä mainoksista tai musiikin englanninkielisistä sanoista. Joten vaikka WALL•E:n tarina ja tapahtumat ovat todella suurta seurattavaa, ei minkään tapahtuman syiden ja seurauksien tajuaminen ole millään tasolla vaikeaa kun tarina lähtee perusasioista liikkeelle. WALL•E:n tarinaa onkin katsojana mahdollisuutta täydentää itse omien tunteiden ja kokemusten perusteella kun kaikkea ei ole valmiiksi pureskeltu ja ahdettu nielaistavaksi.

Harmillisesti heti ihmishahmojen astuessa tarinaan mukaan, menetetään se tunnelma ja aitous, joka syntyi WALL•E:n ja EVE:n dialogittomia seikkailuja seuratessa. Ihmiset pälättävät ja pölisevät minkä kerkeävät, ja alkupuolen upea tunnelma tipahtaa perinteisemmän animaatioelokuvan tasolle. Joka tapauksessa WALL•E:n ja EVE:n kohtalo kiinostaa, joten elokuvan seuraamisen kanssa ei ole mitään ongelmia. Varttuneemmalle väestölle WALL•E tarjoaakin enemmän juuri jälkimmäisellä puoliskolla, sillä vuosisatoja jatkunut tauoton koneiden läsnäolo, mainostamisen ja suurkuluttamisen täyttämä kulttuuri ja niiden rappeuttama ihmiskunta tarjoaa hyviä kauhukuvia länsimaiden nykytilanteesta ja siitä mihin kaikki voi hyvinkin olla menossa.

Vaikka WALL•E:n jälkimmäinen puolisko onkin selvästi heikompaa seurattavaa, ei taso kaikesta huolimatta tipahda vaikkapa The Incrediblesiä huonommalle tasolle. Sen voin luvata, että tulen takuuvarmasti katselemaan WALL•E:n uudelleen sillä elokuvan ensimmäinen puolisko on yksinkertaisesti parasta animaatioelokuvaa koskaan, eikä jälkimmäisenkään puoliskon tarvitse itseään hävetä.

  • 80%
    WALL•E - 80%
80%

Poiminta

Genret: animaatio,draama,komedia,rakkaus,sci-fi,perhe,seikkailu
Kesto: 98 min
Ohjaaja: Andrew Stanton
Pääosissa: Ben Burtt,Elissa Knight,Fred Willard,Jeff Garlin,John Ratzenberger,Kathy Najimy,Sigourney Weaver
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2008

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
15 years ago

Oli kyllä hyvä elokuva. Helposti Pixarin paras.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

1382 on todella tiukka kokonaisuus. Animaatio on häkellyttävän hienoa, pienet yksityiskohdat viihdyttävät minkä kerkeävät ja dialogin vähäisyys toimii todella hyvin. Kerrankin huomio kiinnittyy kunnolla itse animointiin ilman, että sitä yritetään kiskoa muualle toinen toistaan vanhemmilla vitseillä.