elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kostonhimo on yksi ihmisen perusluonteista, joka saattaa kuulua jossakin muodossa jokaisen elämään. Hotelli Ruandalla taitonsa näyttäneen Terry Georgen elokuva osoittaa, ettei alkukantaisesta kostonhimosta pääse...

Kostonhimo on yksi ihmisen perusluonteista, joka saattaa kuulua jossakin muodossa jokaisen elämään. Hotelli Ruandalla taitonsa näyttäneen Terry Georgen elokuva osoittaa, ettei alkukantaisesta kostonhimosta pääse eroon edes sivistynyt professori, kun vaakakupissa painaa tämän pojan yliajaneen kuskin kohtalo. Tämän, ja syyllisyyden taakan, tematiikan ympärille rakentuu vuonna 2007 valmistunut elokuva, Reservation Road, joka tarjoilee dramaattisen alkunsa jälkeen katsojalleen tunteita laidasta laitaan, jossa Joaquin Phoenixin näyttelemä isä ei pääse kostonhimoaan pakoon, eikä yliajajaksi joutunut Mark Ruffalo voi paeta omaa syyllisyyden tuskaansa. Seurauksena onkin mallikkaasti rakennettu ja hitaasti etenevä elokuva, joka antaa katsojallekin jännittämisen aihetta sekä tragediana, että thrillerinä.

Reservation Road kertoo tarinan kahdesta perheestä, joiden isät kokevat muiden perheenjäsenien kanssa kovia. Yhtenäinen ja rakastava perhe hajoaa, kun heidän poikansa jää yliajajan uhriksi ja valmiiksi eronnut isä miltei nujertuu syyllisyyden taakan alle. Rakkaus ja myötätunto saavat väistyä Phoenixin näyttelemän professorin, Ethanin, mielestä ja Ruffalon näyttelemä Dwight joutuu auton ajajana taistelemaan omien demoniensa kanssa. Huolellisesti rakennettu lintukoto hajoaakin traagisesti molempien osalta Reservation Roadilla, tuolla kohtalokkaalla tiellä. Näiden kahden miesnäyttelijän henkinen taistelu on niin vahvaa, että monissa liemissä keitetty Jennifer Connelly jätetään statistiksi Mira Sorvinon ohella.

Näyttelijät ovat todellakin Reservation Roadissa iskussa. Pääroolissa kostonhimoaan vastaan pyristelevä Joaquin Phoenix on omaan rooliinsa lähestulkoon nappivalinta. Phoenixin ilmeikkäät kasvot ja eleet tuovatkin katsojan seurattavaksi tuskaisen miehen, jonka toivottomuus ja voimattomuus luovat elokuvaan tarpeellista traagisuutta. Phoenix onkin tämänkaltaisessa roolissa kuin kotonaan, jossa tarvitaan paljon tunnetta ja raastavuutta, joka kumpuaa jostain mustastä sydämestä.

Myös toisena päänäyttelijänä oleva Mark Ruffalo on rooliinsa lähestulkoon täydellinen, sillä hän luo hahmostaan itsesyytöksessä painivan miehen, jonka omatunto ei anna rauhaa. Lopulta syyllisyys kantaa miestä kuitenkin eteenpäin sovitukseen niin poikansa, kuin osittain Phoenixin näyttelemän Ethanin kanssa. Reservation Roadissa George kuitenkin osoittaa Ruffalon avulla, että totuuden kertominen on vaikeaa lynkkauksen pelossa.

Reservation Road on omalla tavallansa yksi elokuvasyksyn yllättäjistä. Harmaasta DVD:n kuoresta putkahtaa esiin traaginen tarina, jonka jännittäviä ja draamallisia piirteitä ei voi kiistää. Tosin jossain välissä Georgen elokuva polkee pahasti paikallaan muuttuen aavistuksen liiankin suossa tarpovaksi keskinkertaisuudeksi, mutta onneksi Ruffalo ja Phoenix tuovat elokuvaan todellista yrittämistä ja tunnetta. Parempaan tunnelmaan pääsemiseksi katsojan on syytä keskittyä ja syventyä, sillä loppua kohti mentäessä lopullisen sovituksen jännitys räjähtää miltei käsiin. Ja kun tiukka piina on ohitse, jää jäljelle vain tuska, joka ei katoa mihinkään. Mennyttä kun ei voi muuttaa.

3.5

Summary

Genret: draama,jännitys
Kesto: 102 min
Ohjaaja: Terry George
Pääosissa: Eddie Alderson,Antoni Corone,Jennifer Connelly,Joaquin Phoenix,Mark Ruffalo,Mira Sorvino
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2007

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments