elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

X-Files – Season 1 X-Files – Season 1
Esittely Chris Carterin unelma luoda televisiosarja ufo-kaappauksista ja paranormaaleista tapahtumista koki päivänvalon 10.9.1993. Vancouverissa, Kanadassa, kuvattu sarja ei noussut heti ensimmäisen tuotantokauden aikana mitenkään... X-Files – Season 1

Esittely

Chris Carterin unelma luoda televisiosarja ufo-kaappauksista ja paranormaaleista tapahtumista koki päivänvalon 10.9.1993. Vancouverissa, Kanadassa, kuvattu sarja ei noussut heti ensimmäisen tuotantokauden aikana mitenkään suosituksi, mutta aihepiirinsä vuoksi se sai tiettyä kulttimainetta. Tämä myöhemmin viisi Golden Globea ja 15 Emmyä voittanut sarja aloittikin jotain uutta tv-sarjojen historiassa ja katsojat saivat nähdä kuvaustekniikaltaan ja tarinoiltaan jotain, mitä tv-sarjoissa ei oltu aikaisemmin nähty. Toki esimerkiksi Twin Peaks tai jopa Miami Vice olivat kuvauksellisesti jo lähellä elokuvallista otetta, mutta silti X-files toi jotain uutta. Kuvauspaikkana toiminut Vancouver toi sarjaan sen kaipaamaa uskottavuutta, sillä kaupunki sijaitsi lähellä luonnonvaraisia metsiä, ja näin ollen metsäkuvauksia varten ei tarvinnut lähteä kauemmaksi ja samalla tämä luonnonläheisyys toi kuviin luontaista sumua, joka lisäsi vain tapahtumien mystisyyttä.

David Duchovny oli Carterin ensimmäinen valinta agentti Mulderin rooliin, sillä Duchovny omasi juuri täydellisesti ne ominaisuudet, joita Carter haki ja tässä auttoi myös se, että David oli näytellyt jo Twin Peaksissa agenttia. Carter yritti luoda FBI-agenteista vähemmän “hämäriä” tai pelottavia ihmisiä, joina ne olivat monissa muissa tv-sarjoissa aikaisemmin esitelty ja Duchovnyn poikamainen karisma sopisi täydellisesti murtamaan jäätä. Sen sijaan sarjan toinen päätähti ei ollutkaan niin selvä valinta. Gillian Andersonia ei pidetty tarpeeksi seksikkäänä agentti Scullyn rooliin tuottajien mielestä, mutta onneksi Carterin onnistui kääntämään heidän päänsä, sillä Anderson onnistuu täydellisesti olemaan “Mulderin” vastapaino tieteellisenä skeptikkona, niin sanottuna järjen äänenä. Tästä muodostui myös koko sarjan näkökanta: Scullyn rautaisen tieteellinen näkökanta oli hallitseva ja Mulderin piti todistaa omat villit ideansa kovilla todisteilla.

Myös yksi mielenkiintoinen seikka tuli Andersonista esiin kuvausten aikana, nimittäin hän tuli raskaaksi noin puolessa välissä kautta ja sen todellakin voi huomata kauden päätösjaksoista. Itse sarjaan raskautta ei kuitenkaan päätetty kirjoittaa.

Myös sarjan teemamusiikki näytteli suurta osaa sarjan menestyksestä. Mark Snown luoma alkutunnari on jotain niin unohtumatonta, että kylmät väreet kulkevat vieläkin selkäpiissä sen soidessa. Se kuvaa jotenkin täydellisesti sitä mystistä tunnelmaa, jota tämänkaltainen sarja tarvitsee. Mutta suurin menestyksen tae oli kuitenkin tarinat. Chris Carterin, Howard Gordonin, James Wongin ja Glen Morganin luomat tarinat olivat viihdyttäviä, jännittäviä ja osittain jopa pelottavia. Myös kuvaajana toiminut John S. Bartley (esim Lost) loi aivan upean tunnelman yhdessä eri ohjaajien ja erityisesti David Nutterin kanssa siitä, kuinka suurin osa peloista jätettiin katsojan mielikuvituksen varaan. Varjoihin piiloutuva vaara on aina pelottavampaa kuin näkyvillä oleva pahuus.

Salaiset kansiot on myös ensimmäisiä tv-sarjoja joita alettiin siirtämään DVD:lle. Toki täällä kylmässä pohjolassa dvd-julkaisua saatiin odottaa vuosia. X-Files – season 1 julkaistiin maailmalla jo vuoden 2000 lopulla, mutta ensimmäinen suomitekstein varustettu versio tuli vasta vuoden 2007 kesällä FS Filmin toimesta, joka toki aloitti projektin jo vuonna 2003.

Koska sarjan luonteeseen kuului, että jokainen jakso toimisi itsenäisesti, ja varsinaista pääjuonta ei ainakaan ensimmäisenä kautena ollut lukuunottamatta muutamaa “mytologia”-jaksoa, joissa käsiteltäisiin erityisesti Mulderin siskon etsintää hallituksen salaliittojen siivittämänä, niin tässä tulevat seuraavaksi pienet esittelyt ensimmäisen tuotantokauden jaksoista.

Jaksot:

Pilot:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähti

Ensimmäinen jakso asettaa hyvän riman tuleville jaksoille. Oregonin metsästä löytyy kadonneita nuorukaisia oudot jäljet kehossaan. Scully palkataan pitämään Mulderia silmällä, sillä FBI ei katso hyvällä kun lupaava uusi agentti, joka on erittäin hyvä profiloija haaskaa taitonsa rajatieteille. Mulder ja Scully lähtevät tutkimaan tapausta ja selviääkin, että kadonneet nuorukaiset ovat ufojen kaappaamia.

Deep Throat:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiPuolikas tähtiTyhjä tähti

Syväkurkku esittäytyy ensimmäistä kertaa Mulderille. Ellensin lentotukikohdassa tapahtuu kummia koelentäjille, joiden persoonallisuus tuntuu muuttuvan. Syväkurkku varoittaa Mulderia lähtemästä, mutta Mulder ja Scully lähtevät kuitenkin, ja saavat selville, että koelennot tehdäänkin vähän erilaisilla lentokoneilla. Tämä toinen jakso jatkaa ufo-linjalla ja onnistuu luomaan sitä oikeaa tunnelmaa, mitä X-files on.

Squeeze:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähti

Täysin sattumanvaraisia murhia tapahtuu sisältä lukituissa paikoissa, joissa uhreilta on viety maksa. FBI:n väkivaltaosasto pyytää Scullya (vanha kurssikaveri) ja Mulderia avuksi. Vanha X-file löytyy aiheesta ja näyttäisi siltä, että näitä samanlaisia murhia on tapahtunut aina 30 vuoden välein. Eugene Tooms on jotain ihan muuta kuin miltä aluksi näyttää. Tämä on ensimmäinen “hirviö”-jakso, joka ottaa mallia monesta kauhuelokuvasta ja keltasilmäinen Tooms on todellakin hyytävän pelottava.

Conduit:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiPuolikas tähtiTyhjä tähti

Outo tapahtuma leirialueella johtaa siihen, että perheen toinen lapsi katoaa. Nuorempi veli alkaa käyttäytyä kummallisesti kirjoittaen binäärikoodia televisiosta. NSA kiinnostuu aiheesta. Mulder kertoo Scullylle siskonsa tapauksesta. X-Files palaa jälleen ufoihin, mutta loistava taustatarina pitää jännityksen ylhäällä aina loppuun saakka.

The Jersey Devil:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähtiTyhjä tähti

Atlantic Cityssä tapahtuu outoja murhia. Jäljet viittaavat “villi-ihmiseen” nimeltään Jerseyn paholainen. Tämä on klassinen “monster of the week”-jakso, jossa Mulder kaivaa vanhoja tapauksia aiheesta ja Scully muuttuu aina vain epäluuloisemmaksi.

Shadows:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiPuolikas tähtiTyhjä tähtiTyhjä tähti

Näkymätön voima surmaa muutamia ihmisiä. Tuntuu siltä, että voima suojelisi erästä naista. Tämä voima osoittautuu naisen entisen pomon haamuksi, jonka tappoi hänen entinen yhtiökumppaninsa. Oikea kummitusjakso, joka jostain syystä ei ole ihan niin pelottava kuin olisi voinut olettaa.

Ghost in the machine:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähti

Ultramodernin ohjelmistotalon kaikkia toimintoja ohjaa tekoäly. Tietokone “herää henkiin” suojellakseen itseään ja luojaansa ja surmaa uhkaajat. Mulderin entinen partneri ei olekaan ihan puhdas pulmunen ja saakin surmansa tutkimusten aikana tekoälyn toimesta. Tämä jakso asettaa hyviä kysymyksiä tekoälystä ja tällainen jakso toimisi ihan yhtä hyvin vielä nykyaikanakin. Scully suhde lujittuu Mulderiin.

Ice:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähti

Parasta X-filesiä. Alaskassa toimiva tutkimusasema löytää napajäätiköstä jotain mielenkiintoista ja vaarallista. Kohta kaikki asemalla olevat tutkijat ovat kuolleet ja Mulder ja Scully lähtevät paikalle muutaman apulaisen kera. Tarina on aika selkeä “The Thing”-kopio, mutta toimii kuin tauti. Aivan loistavaa psykologista suljetun paikan kauhua, jossa kehenkään ei voi luottaa. Mulderin ja Scullyn keskinäinen luottamus joutuu ensimmäistä kertaa lujille.

Space:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähtiTyhjä tähtiTyhjä tähti

NASA:lla tapahtuu kummia ja alusta ei meinata saada kiertoradalle. Entinen komentaja kokee menneisyytensä kauhut ja Mulder tapaa lapsuuden idolinsa. Kun lentoon päästään, jotain menee pieleen ja ainoastaan komentajan kokemus voi auttaa, mutta pystyykö hän enää siihen? Tämä jakso on jonkinlainen väliinputoaja ensimmäiseen kauteen. Ihan OK jakso, mutta ei mitenkään säväytä.

Fallen Angel:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiPuolikas tähtiTyhjä tähti

Ufo putoaa pienen Woodlandin metsiin ja Mulder lähtee omin päin tutkimaan tapausta. Pudonneen ufon asukas ei ole mukavalla päällä ja säteillyttää kaikki, jotka häntä lähestyvät, kuoliaaksi. Mulder tapaa innokkaan ufo-tutkija Max Feningin, joka normaalista poiketen ei edes itse tiedä, että hänet on kaapattu. Mulder meinaa saada potkut FBI:sta, mutta Syväkurkku pelastaa. Jälleen yksi loistava ufo-jakso, jossa Scully pääsee toteuttamaan lääkärintaitojaan.

Eve:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiPuolikas tähtiTyhjä tähti

Kloonatut koeputkilapset murhaavat isänsä täsmälleen samaan aikaan tietämättä toisistaan. Saadaan selville, että tytöt ovat vanhan hallituksen projektin jäänteitä. Tyttöjen ÄO hipoo yli 250 ja Mulder ja Scully ovat todella pinteessä näiden tyttösten kanssa. Ajatuksia herättävä jakso kloonaamisesta ja ihmisten geeneihin puuttumisesta.

Fire:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähti

Englannissa ylimistöperheiden jäseniä murhataan polttamalla heidät perheidensä edessä. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, kuinka heidät sytytettiin. Murhaaja seuraa seuraavaa uhriaan Amerikkaan ja perässä tulee Mulderin entinen heila, joka tutkii tapausta. Mulderin kaapista löytyy mielenkiintoisia luurankoja ja yhdessä he yrittävät selvittää tapausta. Ensimmäistä kertaa Mulder nähdään myös normaalina miehenä, jolla on romanttisia suhteita naisiin. Scully on jopa aavistuksen mustasukkainen Mulderista.

Beyond the sea:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiPuolikas tähtiTyhjä tähti

Scullyn isä kuolee yllättäen ja hän alkaa nähdä isänsä haamua. Scully usko joutuu todelliseen koetukseen, kun kuolemaantuomittu vanki Boggs väittää saavansa yhteyden Scullyn isään. Samalla Boggs väittää näkevänsä näkyjä eräästä kaappauksesta ja toivoo, että hänen apunsa lykkäisi teloitusta. Tällä kertaa Mulder ei usko laisinkaan Boggsia, mutta Scullylla on vaikeata olla uskomatta, sillä Boggs kertoo asioita, joita hänen ei pitäisi tietää. Herkullisesti tehty jakso, jossa Mulderin ja Scullyn roolit käännetään toisinpäin.

Genderbender:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiPuolikas tähtiTyhjä tähti

Yöklubilla viehättävä nainen nappaa erään miehen mukaansa vain koskettelemalla tämän kättä. Villin yön jälkeen mies kuolee massiiviseen sydäninfraktiin ja paikalta poistuukin mies. Kaikki ovat ihmeissään ja Mulder ja Scully saavat tapauksen. Johtolangat vievät heidät eräälle “Amish”-tyyppiselle tilalle ja tämä vanhalla tavalla elävä kansa ei olekaan ihan sitä, miltä aluksi vaikuttaa. Tarinan edetessä Scully saa ihan omakohtaista kokemusta siitä, kuinka uhrit viekotellaan.

Lazarus:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähtiTyhjä tähti

Scullyn entinen partneri ja kumppani Jack Willis pyytää tätä avukseen pankkiryöstömurhien estämiseen. Ryöstön yhteydessä sekä ryöstäjä, että Willis saavat surmansa, mutta toinen onnistutaan kuitenkin elvyttämään sairaalassa. Vaikka aluksi näyttää siltä, että Willis oli se joka selvisi, niin asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Jälleen Scullyn uskoa yliluonnolliseen koetellaan oikein urakalla. Tässä jaksossa tuodaan taas esille Scullyn entisiä suhteita ja Mulderin ja Scullyn luottamus toisiinsa alkaa taas kasvamaan. Mulder näyttää kyntensä profiloinnissa kun hän jahtaa Willisiä.

Young at heart:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähtiTyhjä tähti

Mulderin nappaama vanha vihollinen John Barnett tekee yllättävän paluun. Mies on ollut kuolleena jo neljä vuotta, mutta silti Mulder on varma, että mies on elossa ja härnää häntä. Selviääkin, että vankilan lääkärillä ei ollutkaan ihan puhtaat jauhot pussissa ja Barnett onkin elossa vieläpä 20 vuotta nuorempana. Jälleen yksi jakso, mikä pistää miettimään lääketieteen kehitystä. Scullyn joutuessa hengenvaaraan, ei Mulder epäröi toimia.

E.B.E:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähti

Persianlahdella ammutaan alas ufo. Amerikan puolella eräs rekka joutuu oudon valoilmiön kohteeksi, ja kaikki näyttää siltä, että ufot ovat olleet asialla. Kukaan ei kuitenkaan puhu ja jopa syväkurkku yrittää huiputtaa Mulderia. Jotain isoa on siis tekeillä ja ensimmäistä kertaa nähdään myös Mulderin salaperäiset ystävät “Lone Gunmenit”. Heidän avullaan Mulder ja Scully pääsevät rekan lastin jäljille, mutta jälleen lopullinen palkinto jää saamatta. Tämä jakso on sitä itseään, eli X-files mytologiaa parhaimmillaan.

Miracle man:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähtiTyhjä tähtiTyhjä tähti

Keskilännessä on paljon erinäisiä hihhuleita, mutta nyt eräs väittää oikeasti parantavansa ihmisiä. Samuel on kuitenkin menettämässä tätä kykyään ja hänen parannettavansa alkavat kuolla. Mulder ja Scully epäilevät kumpainenkin heti Samuelia, mutta jälleen Mulderin siskon menetys saa hänen päänsä kääntymään. Selviääkin, että Samuel ei olekkaan tappanut parannettavia, vaan asialla onkin eräs yllättävä henkilö. Melkoinen Jeesus-jakso.

Shapes:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähti

Intiaanien asuinalueella tapahtuu kummia. Karjan kimppuun on käynyt jokin, mikä ei ole eläin eikä ihminen. Paikallinen “valkoinen” ampuu pedon, mutta ruumis onkin nuoren intiianipojan. Mulder ja Scully saapuvat paikalle tutkimaan “normaalia” murhaa, mutta johtolangat viittaavat ihka ensimmäiseen X-files tutkintaan. Intiaanit kutsuvat tätä petoa Manituksi, mutta me länsimaalaiset tunnemme sen paremmin ihmissutena. Yksi parhaista “mörkö”-jaksoista ja Scullykin pääsee ensimmäistä kertaa ihan kosketusetäisyydelle petojen kanssa.

Darkness Falls:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiPuolikas tähti

30 raavasta metsuria katoaa keskeltä hakkualuetta. Mulder saa kuulla tapauksesta ja löytää historiasta toisenkin samanlaisen tapauksen. Paikalliset epäilevät, että luonnonsuojelijat ovat murhanneet metsurit, mutta Mulder on eri mieltä. Paikalle päästyään alkaa karmaiseva totuus tulla esille. Kaadetuista puista löytyy tuntematon hyönteislajike, joka ei ole tyytyväinen herätykseensä. Ainoastaan valo voi pelastaa retkeläiset ja ensimmäistä kertaa agenttikaksikko joutuu todelliseen hengenvaaraan. Yksi parhaista X-files jaksoista.

Tooms:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiPuolikas tähtiTyhjä tähti

Eugene Victor Tooms palaa jo toisen kerran estraadille ensimmäisen kauden aikana. Kun Tooms onnistuttiin tuomitsemaan ainoastaan Scullyn päällekäymisestä, niin eipä mene aikaakaan kun lääkäreiden ja psykologien mukaan Tooms olisi jälleen yhteiskuntakelpoinen. Asiaa ei auta yhtään se, että Mulder yrittää todistaa oikeudessa Toomsin olevan yli 100-vuotias ja tappaneen yli 19 ihmistä. Niinpä Tooms pääsee vapaalle jalalle ja kuten arvata saattaa, hän jatkaa vanhoja rutiinejaan Mulder kannoillaan. Tässä jaksossa nähdään myös ensi kertaa apulaisjohtaja Skinner, joka ei ainakaan aluksi ole ollenkaan mielissään X-arkistojen toiminnasta.

Born again:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähtiTyhjä tähti

Jälleen yksi kummitusjakso ja tuntuukin pelottavalta, että jo ensimmäisen kauden aikana muutamia ideoita aletaan jo kierrättämään. Tällä kertaa kyseessä onkin kuitenkin hieman erilainen kummittelu, sillä nuori 8-vuotias tyttö on uudelleensyntynyt huumeosaston etsivä, ja koko nuoruutensa ahdistuneena vettä peläten alkaa surmaamaan entisiä työtovereitaan. Totuuden selvitessä, myös Scully saa kokea omin silmin hieman paranormaaleja tapahtumia.

Roland:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähtiTyhjä tähti

Myös tässä jaksossa käsitellään eräänlaista reinkarnaatiota, kun huippuälykkään professorin kuollessa hänen kaksoisveljensä jonka ÄO huitelee 70 paikkeilla, osaakin yllättäen jatkaa kuolleen veljensä työtä. Myös jäljelle jääneen kolmen professorin ryhmä pienenee Rolandin toimesta, tosin kuolleen veljen avustuksella. Tämä jakso kuitenkin oli jo toinen peräkkäinen samaa aihetta käsittelevä jakso ja aavistuksen omaista tason laskemista oli havaittavissa. Onneksi tähän jaksoon oli viljelty tiettyä mustaa huumoria, joten aivan kelvoton tekele tämä ei ole.

The Erlenmeyer Flask:Kokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiKokonainen tähtiTyhjä tähti

Kauden päättää aivain loistava mytologia-jakso, jossa tulee esiin koko X-filesin ydin: hallituksen salaliittoja ja maan ulkopuolista elämää. Poliisia pakeneva entinen tiedemies osoittautuu joksikin aivan muuksi kuin aluksi luultiin ja Mulder saa jälleen vähintäänkin hämärän vihjeen “syväkurkulta”. Scully saa vihdoin nähdäkseen pitävät tieteelliset todisteet maan ulkopuolisesta elämästä, mutta kuten aina, todisteet katoavat aivan hänen nenänsä edestä. Mulder joutuu suureen vaaraan ja X-files-osaston kohtalo on vaakalaudalla.

Loppusanat:

Salaisten kansioiden ensimmäinen kausi loi perustan siitä, mihin sarja tulevaisuudessa tulisi vielä menemään. Ensimmäisestä kaudesta löytyy kaikki ne peruselementit, mitkä tekivät tästä loistavan ja vielä kahdeksan lisäkautta jatkuneen sarjan. Ensimmäisestä kaudesta löytyy niin ufoja, salaliittoja, mörköjä, kummituksia ja luonnonihmeitä mutanttien muodossa. Myös Mulderin ja Scullyn suhde onnistuttiin pitämään täydellisen platonisena työsuhteena, joka ainoastaan toimi positiivisena veturina sarjan myöhemmälle kasvulle. Vaikka Scully onkin välillä jopa ärsyttävän skeptinen, niin hänen ja hyväuskoisen Mulderin välinen suhde toimii kuin junan vessa. Kauden aikana voi huomata kuinka agenttikaksikon välinen suhde voimistuu vain jokaisen tutkitun tapauksen jälkeen. Loistava esimerkki tästä nähdään “E.B.E”-jaksossa, jossa Mulder sanoo luottavansa syväkurkkuun, johon Scully vastaa: “Minä luotan vain sinuun, Mulder”.

Voisi melkein sanoa että Salaisten kansioiden ensimmäinen kausi on myös sen paras kausi, mutta vain hyvin pienellä marginaalilla. Kuinka korkealle Salaiset kansiot sitten pitäisi nostaa noin yleisesti tv-sarjojen historiassa? Ainakin allekirjoittanut pitää tätä kaikkien aikojen parhaana tv-sarjana, liittyen juuri siihen aihealueeseen, mitä sarja käsittelee, ja myös ajankohtaan jolloin sarja alkoi ilmestyä. Ilahduttavaa oli myös huomata, että yli 10 vuoden jälkeen sarja tuntuu edelleen yhtä hyvältä, ja joiltakin osin jopa paremmalta kuin aikanaan.

Kuva

Kun puhutaan jo näinkin vanhasta ohjelmasta, ja varsinkin tv-sarjasta, niin ihmeitä ei voi odotella. Sarja tehtiin hyvinkin pienellä budjetilla ja kauden edetessä voi huomata jopa pientä paranemista kuvanlaadussa. 4:3 oleva kuvasuhde onkin vielä tyypillinen tuon ajan kuvasuhde, ja rakeisuus ja jopa ajoittainen kuvan nykiminen on melkein odotettua. Lähdematerin ollessa NTSC, niin siirrossa PAL-muotoon kuvaan on tullut myös pienoista pehmeyttä. Koska sarja perustuu pimeässä vaaniviin varjoihin ja muutenkin pieniin yksityiskohtiin kuvassa, on harmittavaa, että tämän parempaa kuvanlaatua ei ole saatavilla. Positiivisena puolena kuitenkin se, että ei tämä ihan huonointa kuvaa kuitenkaan ole mitä vanhoissa tv-sarjoissa on nähty.

Ääni

Samoin kuin kuvan suhteen, ääni on suhteellisen vaatimaton. Kahden kanavan stereoääni ei ihmeitä tarjoa, mutta positiivisena asiana huomasin kuinka kuitenkin jonkinlaisia tehosteääniä on tähänkin saatu ja tunnelma on muutamissa jaksoissa äänen osalta jopa loistava. Keskiäänen puuttuessa puhetta ei välillä kuule ja dialogin muutenkin ollessa välillä pelkkää kuiskailua, tämä jää hieman harmittamaan.

Ekstrat:

Julkaisun 7. levyltä löytyy pelkästään ekstroja. On ilo huomata kuinka tv-sarjaan on saatu oikein oma levy lisiä varten ja että niitä on näinkin runsaasti. Parhaimpana extrana on tietenkin “The truth about season one”, jossa Carter ja muu tekijäryhmä kertoo sarjan tekemisestä ja sen luomista haasteista.

Työryhmä kertoo mm. siitä, kuinka kuvata yliluonnollisia asioita edes jotenkin uskottavasti pienellä budjetilla. Yllätyin myös siitä, että jo tässä sarjassa käytettiin paljon tietokone-efektejä. Kaikesta toki paistaa pieni selkääntaputteleva ilmapiiri, mutta se ei oikeastaan häiritse.

Toinen mielenkiintoinen ekstra on Carterin itsensä kertomat tarinat kahdestatoista eri jaksosta ensimmäisestä tuotantokaudesta. Siitä mitä hän yritti jaksoilla saada aikaan ja kuinka hyvin niiden tekeminen loppupeleissä onnistui. Haastattelu on tehty kahdeksan vuotta sarjan alkamisen jälkeen, ja olikin ilo huomata kuinka mies on edelleen innostunut sarjan ensimmäisestä kaudesta.

Ehkäpä erikoisimpana extrana toimii minuutin mittaiset 12 klippiä, joita kutsutaan “Behind the truth”-dokumenteiksi. Niissä tekijätiimit kertovat kahdestatoista eri sarjaan liittyvästä asiasta minuutin mittaisessa jaksossa kuten esimerkiksi Mulderin ja Scullyn hahmoista, muutamasta eri jaksosta, lavasteista ja erikoistehosteista. Viimeisenä nähdään kaksi poistettua kohtausta pilottijaksosta, jossa alunperin Scullylla oli poikaystävä, mutta sarjan etenemisen kannalta se leikattiin pois jo ennen ensimmäisen jakson näyttämistä.

X-Files - Season 1
 • 35%
  kuvanlaatu - 35%
 • 20%
  äänenlaatu - 20%
 • 95%
  sisältö - 95%
 • 80%
  lisäominaisuudet - 80%
57.5%

Poiminta

Genret: draama, jännitys, kauhu, mysteeri, sci-fi
Kesto: 1080 min
Ohjaaja: Chris Carter, David Nutter, Kim Manners, Rob Bowman
Pääosissa: David Duchovny, Gillian Anderson
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1994
Aluekoodi: R2 DVD
Julkaisija: FS-film
Kuvaformaatti: 1.33:1
Ikäraja: K18
Tekstitys: suomi
Ääniraita: dolby 2.0

Sending
User Review
5 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
15 years ago

Asiallisen oloista tekstiä, jonka perusteella voi hyvinkin päättää ostaako kyseisen boksin vai ei. Peukku.

JT
JT
15 years ago

Ice ja Darkness falls on kyllä parhaat jaksot ikinä…Ja hyvä arvostelu joo. Kuvanlaatu on kyllä full-hd töllöstä katsottuna jäätävää kuraa , mut siihenkin tottuu 🙂