elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Peter Jackson nousi ensi kertaa yleiseen tietouteen upean Heavenly Creatures elokuvan myötä 90-luvun alkupuolella. Unenomainen ja traaginen draama oli vuoden 94 yllättäjiä ja saikin...

Peter Jackson nousi ensi kertaa yleiseen tietouteen upean Heavenly Creatures elokuvan myötä 90-luvun alkupuolella. Unenomainen ja traaginen draama oli vuoden 94 yllättäjiä ja saikin oscar-ehdokkuuden parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta. Sittemmin Jackson on nauttinut maailmanlaajuista suosiota Sormusten Herra elokuvien ohjaajana. Vuonna 2004 päätti Future Film julkaista miehen aikaisemmat työt suuremmalle yleisölle leikkaamattomana ja juuri sopivasti Sormusten Herra huuman vanaveteen. Julkaisu itsessään on odotettu tapaus, mutta laadullisesti se jättää paljon parantamisen varaa.

Jokainen elokuva on Futuren käsialaa laadultaan, ja se näkyy. Ekstroja ei pahemmin ole ja ne muutamat mitä levyille on pistetty koostuvat enimmäkseen trailereista ja tekstipätkistä. Mukana tulee täysin turha lisälevy, Good Taste Made Bad Taste, jonka olisi voinut mahduttaa ihan Bad Tasten omalle levylle ja sen tilalle olisi voitu pistää vieläkin kunnon julkaisua odottava Heavenly Creatures. Kuvanlaatu on 4:3;een jokaisessa elokuvassa ja ajoittain kuvanlaatu häiritsee paljonkin. Ääni on onneksi hieman putsattu pahimmissa paikoissa, mutta silti kunnon DTS-raitaa jää kaipaamaan. Varsinkin Jacksonin ensimmäinen elokuva, Bad Taste, on laadultaan raskasta katseltavaa.

Elokuvat itsessään ovat kuitenkin erinomaisia. Bad Taste on kulttiklassikko jo syntyessään, tarinaltaan heikko gore-pläjäys on hulvatonta ja hurttia huumoria pursuileva puolitoista tuntinen. Derekin ja kumppanien taistelu avaruudesta tulleita hirviötä vastaan on yhtä aikaisesti sairas, hauska, väkivaltainen ja täysin ylilyöty. Erinomaista viihdettä siis suurella kaveriporukalla katsellen. Minimaalisella budjetilla tehty elokuva kärsii heikosta kuvanlaadusta ja äänestä, mutta villi meno ja nokkelat ideat korvaavat tämän hetkessä. Elokuvan lisälevy, Good Taste Made Bad Taste, on kiinnostava pieni vilkaisu elokuvan tekoon ja julkaisuun, mutta laadultaan ja lyhyeltä kestoltaan se ei kyllä ansaitse omaa levyään ja on nyt pitkälti täysin turha lisä boksissa.

Boksin kolmas levy on gore-faneille juhlaa. Jacksonin ja hänen vaimonsa käsikirjoittama Braindead on uskomatonta verijuhlaa jota ei ole aiemmin nähty. Timothy Balmen esittämä Lionel on sympaattinen päähenkilö jonka dominoiva äiti pitää tätä vankina omassa elämässään. Kun eräänä päivänä rotta-apina(!) puree hänen äitiään eläintarhassa, muuttuu Lionelin elämä kertaheitolla. Mukaan heitetään kung-fu pappeja, ilkeitä enoja, kaunis nainen vaarassa ja talo täynnä zombeja, voi uhrijuhla alkaa. Käsittämättömän hienossa kohtauksessa vanhassa kartanossa, Lionel tyhjentää kokonaisen kolossaalisen armeijan verenhimoisia zombeja aseenaan ruohonleikkuri! Pikimustaa huumoria, nerokkaita keksintöjä ja ajoittain kirjaimellisesti päätöntä menoa täynnä oleva Braindead on jokaisen gore-komedian ystävän pakkohankinta. Kuvanlaadultaan elokuva on jälleen 4:3 kuvaa ja paikoitellen sekavaa katseltavaa. Ääni on onneksi paranneltu suurimmalta osin eikä tuota ongelmia. Ikävä kyllä ekstrat ovat mitäänsanomattomat.

Meet the Feebles on Jacksonin oma versio mupeteista. Tämän enempää on vaikea kuvailla tätä hapoissa pyörivää painajaismaista kokemusta. Narkomaani koiria, pornoa tekeviä mursuja, kanoihin sekaantuvia elefantteja, Meet The Feebles on täynnä tätä kaikkea. Järkyttäviä hetkiä ei säästellä kun nämä mupetit helvetistä päästetään valloilleen eikä Jackson pidättele yhtäkään kuvallista kikkaansa kuvatessaan sitä sekasortoa mikä syntyy. Hurttia huumoria useammankin elokuvan edestä, villejä ideoita ja jälleen litratolkulla verta tarjoava Meet The Feebles on teknisesti Jacksonin uran hienoimpia ja ovelimpia hetkiä. Ekstroiltaan ja kuvaltaan se on kuitenkin yhtä laaduton kuin muutkin boksin julkaisut.

Boksin viimeinen elokuva on myös sen paras. Forgotten Silver on vuosikymmenen vanha huijaus joka sai Uuden Seelannin raivon valtaan sen julkaisun jälkeen. Tarina Colin McKenziestä, elokuvan pioneeristä joka teki kaiken mistä voisi unelmoida elokuvalla ja katosi tuntemattomana vuosikymmeniksi. Jacksonin huijaus on yksityiskohtainen ja täysin uskottava. Se on haikea katsaus vanhan elokuvan maailmaan ja rakastava tribuutti niille jotka saivat kaiken aikaan, Jacksonin omalla velmulla tavallaan tietysti. Laadullisesti julkaisu on boksin paras nuoren ikänsä vuoksi, eikä edes kuvasuhde häiritse katsomista. Ekstrana on lyhyt dokumentti “Behind the Bull” joka tekee pikaisen vilkaisun elokuvan tekoon ja julkaisuun. Tekstityksen puuttuminen ja äänen heikkous tekee ekstrasta tosin vaikeasti lähestyttävän, mutta erittäin mielenkiintoisen.

Kokonaisuutena Jackson Collection on pakkohankinta kaikille miehen faneille, ja ylipäätänsä kaikille sen genren ystäville mitä Jacksonin aikaisemmat työt edustavat. Laadullisesti heikot julkaisut tosin ovat lyhytikäisiä eivätkä täytä niitä standardeja mitä dvd elokuvien pitäisi. Kuitenkin, halvan hintansa ja elokuvien erinomaisuuden huomioon ottaen, on boksi kuitenkin tervetullut lisä ainakin omaan hyllyyni.

DVD:n elokuvat:

  • Bad Taste 4/5p
  • Good Taste Made Bad Taste, 2/5p
  • Braindead 4/5p
  • Meet The Feebles 3,5/5p
  • Forgotten Silver 5/5p

Peter Jackson Collection
  • Kuva
  • Ääni
  • Ekstrat
  • Elokuva
2.5

Summary

Genret: draama, kauhu, lyhyt
Kesto: 342 min
Valmistusvuosi: 1987
Julkaisija: Future Film
Kuvaformaatti: 16:9
Tekstitys: suomi
Ääniraita: mono
Ikäraja: K15
Ekstrat: Dokumentti: Good Taste Made Bad Taste (30min), Trailereita

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments