elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Serkukset Menahem Golan ja Yoram Globus, Israelin vitsaus elokuvamaailmalle, tuottivat 80-luvun muistettavimpia toimintahalpiksia, kuten Väkivallan vihollisen jatko-osat, Braddock-saaga, Cobra ja kaksi ensimmäistä Delta forcea....

Serkukset Menahem Golan ja Yoram Globus, Israelin vitsaus elokuvamaailmalle, tuottivat 80-luvun muistettavimpia toimintahalpiksia, kuten Väkivallan vihollisen jatko-osat, Braddock-saaga, Cobra ja kaksi ensimmäistä Delta forcea. Golan jopa innostui ohjaamaan Stallonen koskettavan machopullistelun Over the top. Vuosi 1985 oli tuottajaduolle tehokasta aikaa – tuolloin valmistui kaksikymmentäyksi (21!) elokuvaa. Samana vuonna valmistui American ninja-sarjan ensimmäinen osa.

Michael Dudikoffin (Polttarit, American Ninja 2 & 4) intensiivisesti tulkitsema sotamies Joe herättää pahennusta jenkkien Filippiineillä sijaitsevassa varuskunnassa. Uutena kaverina on vaikea päästä mukaan porukkaan, vaikka pelastaisikin uskomattomilla taistelutaidoillaan kenraalin tyttären, Julien (Aronson) ilkeiltä ninjoilta. Joe pääsee Pahan Ranskalaisen (Stewart), asekauppiaan jäljille ja uskoo, että eräät hänen esimiehistään ovat sotkussa mukana. Joe ystävystyy alikersantti Jacksonin (James) kanssa ja yhdessä he alkavat tutkia tapahtumia. Tilannetta ei ainakaan helpota romanssi kenraalin tyttären kanssa.

On helppo kuvitella kuinka Ronald Reagan on kermannut pöksyjään Charles Bronsonin lahdattua rekkalasteittain narkkareita tai Chuck Norrisin pätkittyä turpaan yli puolta Vietnamin väestöstä. American ninja ei varmasti tuottanut myöskään pettymystä. Puhdasrotuisesti ja armeijahenkisesti nimetty sankari potkii turpaan rintakarvojaan tiuhaan esittelevää, englantia inhottavan ranskalaisesti vääntävää Victoria ja tämän kasvotonta ninja-armeijaa. On ihailtavaa nähdä kuinka moneen kuvaan on mahdollista istuttaa sekä Reaganin muotokuva, että tähtilippu.

American ninja on ihailtavan kliseinen ja lapsekas toimintaseikkailu. Tarinasta ei löydy minkäänlaista inhimillistä logiikkaa. Romanssi ilkeän kenraalin tyttäreen ei perustu näyttelijöiden väliseen kemiaan (sillä sitä ei ole). Joen ura armeijassa muistuttaa keskinkertaista high school-komediaa: aluksi uutta kaveria kiusataan (mm. lyömällä nenän edessä kaapin ovi kiinni), mutta miehekkään välienselvittelyn jälkeen uusia kavereita voi jo halailla hikiset lihakset paljaina. Tämä kaikki vain siksi, jotta lopputaisteluun saadaan lisää kavereita hutkimaan toisiaan lättyyn. Varsinaisissa taistelukohtauksissa perinteisen huono stuntryhmä esittelee tietenkin naurettavia kuolonhuutoja.

Kaikesta huolimatta tämän älyttömyyden takaa paistaa jotain puhdasta ja vilpitöntä. Nimittäin tuottajakaksikko G & G:n rakkaus huonoon elokuvaan. American ninjan vaivainen yhden miljoonan dollarin budjetti on käytetty luovasti (tai sitten laittomasti) ja aikaan on saatu kerrassaan viehättävää roskaa, jota ei voi kuin ihailla, vaikka samaan aikaan päähän sattuu ja pahasti. Ja juuri kun luulee, että American ninja ei voi mennä enempää metsään, niin mukaan tuodaan mystisiä ninjojen taikavoimia, joihin ei viitata muutoin kuin viisitoista minuuttia ennen loppua. Eikä katsoja voi kuin ihmetellä.

Shinyuki: Ninja magic! You must follow the code. But look out for the black star ninja, he has taken the dark path!

Viimeinkin klassikko lapsuuden kulta-ajoilta, jota kestää katsoa myös varttuneemmalla iällä. Vappupäivän krapulan lomassa American ninja irrottaa hyvät naurut, mutta liiallinen käyttö saattaa aiheuttaa laksatiivisia vaikutuksia.

2

Poiminta

Genret: toiminta
Kesto: 91 min
Ohjaaja: Sam Firstenberg
Pääosissa: Michael Dudikoff,Steve James,Judie Aronson,Guich Koock,John Fujioka,Don Stewart,John LaMotta,Tadashi Yamasita
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1985

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments