elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Onhan sitä varmasti vaikea uskoa, mutta Steven Seagalin, eli tuttavallisemmin “Seppo Lokin” (kuten ystäväni Seagalia kutsuu), tähdittämä elokuva, Kaappaus merellä (Under Siege), on ollut...

Onhan sitä varmasti vaikea uskoa, mutta Steven Seagalin, eli tuttavallisemmin “Seppo Lokin” (kuten ystäväni Seagalia kutsuu), tähdittämä elokuva, Kaappaus merellä (Under Siege), on ollut aikoinaan Oscar-ehdokkaanakin. Kaksi ehdokkuutta tulivat elokuvalle tosin äänisuunnittelusta, mutta silti Andrew Davisin ohjaamaa Under Siegeä voidaan helposti pitää ainakin Seagalin uran yhtenä kohokohtana. Vuonna 1992 vielä timmissä kunnossa olleen Seagalin alamäki onkin ollut Under Siegen jälkeen melkoisen selkeätä ja turhauttavaakin katseltavaa, sillä tässä nimenomaisessa elokuvassa Seagalin toiminnassa on munaa; varsinkin kun mukana hääräävät Tommy Lee Jones ja Gary Busey näyttelevät hulvattomat pahisroolit.

Sittemmin hieman alkoholisoituneen ja siitä toipuneen Gary Buseyn rooli sotalaivan kakkos-upseerina on lähes mahtavaa katseltavaa. Kuten monesti aikaisemminkin, Busey näyttelee roolinsa sopivasti yli pukeutuen mm. mekkoon ja sukkahousuihin, mutta samalla säilyttäen sisäisen machoutensa ja maskuliinisuutensa. Buseyn pelkät kasvotkin säteilevät ylimielisyyttä ja jenkki-armeijaan liittyviä stereotypioita, joita toimintaelokuvan viihteellisyyteen samaistuva katsoja elokuvalta toivookin. Samaa linjaa jatkaa myös Tommy Lee Jones, joka ampuu rahan perässä juoksevan ex-CIA-konnan roolinsa myöskin sopivasti huumori- ja toimintaosastojen välimaastoon. Sekavia puhuva Jones räiskyykin elokuvassa roolinsa lävitse ja säkenöi sinne tänne ollen samalla valopilkku mustapukuisten ja arpisten konnien keskellä.

Under Siegessä on myös jotain erityistä itse Seagalissa, sillä todistettavasti yhden ilmeen mies heilauttaa esiin hymyn ja ainakin yhden vitsin. Rennosti keittiössä chillaavaa ex-norppaa eli Sealia näyttelevä Seagal tekeekin legendaarisen Casey Rybackin roolin rennosti, ikään kuin omia mantrojaan ajatellen. Seagalin käsissä elokuva herääkin eloon tulitaisteluiden ja puukkohippojen muodossa ahtaassa sotalaivassa, eikä tunnelmaa latista edes Playboy-pupu Erika Eleniakin typerä täyterooli tissien muodossa.

Under Siege on viihdyttävää toimintaelokuvaa puhtaimmillaan jopa siinä määrin, ettei ajan hammas ole juurikaan syönyt tätä 16 vuotta vanhaa elokuvaa. Kun epäloogisuuksista ei jaksa välittää, niin Davisin ohjaamasta elokuvasta on itse asiassa varsin helppo nauttia: katsojan ei tarvitsekaan vaivautua katselemaan lihoneen Seagalin seikkailuja Romaniassa saatika kuuntelemaan typeriä lausahduksia, vaan nyt käväistään jenkkipatriotismin elämänpuulla nauttimassa toimintaelokuvan nektaria. Tuloksena on varsin pätevä ja hyvin toimiva toimintaelokuva, joka jaksaa viihdyttää miltei jokaiselta osa-alueeltaan. Tämä on yllättävää, sillä yhden miehen taisteluja koulutettuja pahiksia vastaan ollaan nähty aikaisemminkin varmasti satoja. Under Siegesta erityisen tekeekin Seagalin takuuvarmat otteet, elokuvan viihdyttävä anti, sekä poikkeuksellinen miljöö, jossa Seagal on pakotettu juoksemaan tappomaratoniaan kohti poikkeuksellisen huvittavaa lopputaistelua Jonesin kanssa.

Jordan Tate: I told you I don’t like guns.
Casey Ryback: I know. Neither do I.

Jep, jep.

3.5

Poiminta

Genret: toiminta
Kesto: 103 min
Ohjaaja: Andrew Davis
Pääosissa: Steven Seagal,Tommy Lee Jones,Gary Busey,Erika Eleniak,Colm Meaney
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1992

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Timppa
Timppa
12 years ago

Steven Siegel on mahtava 2485 elokuvassa, ja hänen aikido taidot tulevat siinä hyvin esille. Oikeus myös voittaa lopulta kuvassa. Bruutaalissa toiminta elokuvassa on myös vähän komiikkaa. Esim paljasrintainen playboi tyttö.gary Busey oli brutaalissa roolissaan kyllä vähän huvittava.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Yksi elokuvahistorian suoraviivaisimmista ja puhtaimmista toimintaelokuvista. Tommy Lee Jones on pahisroolissaan fantastinen. 3p

Anssi
Anssi
16 years ago

Helposti Seagalin uran paras elokuva ja muutenkin viihdyttävä action pätkä.3/5