elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Philip Noyce sai toisenkin mahdollisuuden ohjata Tom Clancyn kirjaan perustuva elokuva. Keskinkertaisen Näkymättömän vihollisen jälkeen vuorossa oli Isku Kolumbiaan -niminen elokuva, jonka Noyce onnistui...

Philip Noyce sai toisenkin mahdollisuuden ohjata Tom Clancyn kirjaan perustuva elokuva. Keskinkertaisen Näkymättömän vihollisen jälkeen vuorossa oli Isku Kolumbiaan -niminen elokuva, jonka Noyce onnistui ohjaamaan hyvin saaden siitä kiehtovan, toiminnalla höystetyn, poliittisen jännärin, jota katsoo enemmän kuin mielellään. Kun mukaan oli tullut vielä päähenkilö Jack Ryanin rooliin Ryanin ruumiillistuma, Harrison Ford, ja tukku muita kyvykkäitä näyttelijöitä, oli toimiva ja viihteellinen elokuva enemmän kuin totta.

Näyttelijät ovat muutenkin tämän elokuvan kantavia voimia. Harrison Ford onnistuu sinänsä ilmeettömässä roolissaan hyvin, vaikkakin kärsii hieman uskottavuusongelmista USA:n tiedustelun vt. päällikkönä. Toisaalta Fordin karisma ja tietynlainen jämäkkyys sopii hänen rooliinsa mainiosti. Muuta isoa pääroolia elokuvassa ei olekaan, mutta keskiverto-rooleja (siis kuvaruutu-ajasta) sitäkin enemmän. Ehkä parhaimman roolin niistä vetää Miguel Sandovalin, joka näyttelee huumekeisari Escobedoa: jotenkin miehen latinalainen karisma nostaa vaihdetta isomalle samalla kun macho-imagoa stereotypioidaan kunnolla seinille.

Itse pääpahista näyttelee kuitenkin Joaquim de Almeida, jonka kasvot näyttävät kummallisen tutuilta. Almeida onnistuu roolissaan kohtuullisen hyvin ex-tiedustelu-upseerina, joka on siirtynyt huumekeisarin hommiin päästäkseen käsiksi isompiin rahoihin. Kaksinaamainen, omaan pussiinsa pelaava, Almeidan näyttelemä Felix Cortez on kertakaikkiaan loistava hahmo: säyseän ulkokuoren alle kätkeytyy petollinen myrkkykäärme, joka osaa vielä kaiken lisäksi purra. Elokuvaan on saatu mukaan myös Willem Dafoe. Defoen rooli on jotenkin huono, sillä miestä ei ole selvästikään luotu näin pieniin rooleihin, jollaisesta mies nyt kärsii. Sinänsä merkittävä rooli amerikkalaisjoukon “johtajana” jää vaatimattomaksi uhoamiseksi ja ase kädessä heilumiseksi.

Onneksi elokuvaan on satsattu myös draaman puolella. Mukaan on haalittu Harris Yulin, kymmenien elokuvien veteraani, joka näyttelee presidentin neuvonantajaa, James Cutteria. Yulin on roolissaan hienostunut ja harkittu. Ulkokuori kuitenkin jossain vaiheessa pettää ja mies hermostuneisuus kasvaa hetki hetkeltä. Harmi vain, että ohjaaja Noyce ei antanut Yulinille enempää tilaisuutta näyttää osaamistaan. Toisessa kieroilija / juonittelijan roolissa on minulle tuntematon Henry Czerny, jonka ulkomuotokin muistuttaa jollain tavalla käärmettä. Kieron laskelmoiva Czerny on juuri sitä, mitä elokuvan viimeinen niitti kaipaa: hän antaa toisen rintaman pahalle kivikovat kasvot, joita vastaan Fordin näyttelemä Jack Ryan taistelee.

Mistä elokuva sitten kertoo? Tällä kertaa koko vyyhti alkaa siitä, että Yhdysvaltain presidentin hyvä ystävä perheineen murhataan raa’asti. Jäljet johtavat latinalaiseen Amerikkaan ja huumekauppaan. Jotain on tehtävä ja presidentti antaa epäsuoran käskyn tehdä jotain näille huumekauppiaille. Siitä seuraa jännittävä poliittinen peli kuin myös salainen sota huumeita vastaan, jonka keskelle Jack Ryan joutuu. Luvassa on mielenkiintoisia juonen käänteitä kuin myös ehdotonta, mutta ehkä vähän “sterilisoitua” toimintaa, jossa veri ei liikoja lennä.

Isku Kolumbiaan kuuluu nykyään television vakio-elokuviin. Se on hyvin rakennettu thrilleri, joka sisältää niin hyvää draamaa kuin toimintaakin. Se myös tarjoaa mielenkiintoisia näyttelijöitä mielenkiintoisine roolihahmoineen kuin myös hyvää viihdettä itse katsojalle. Miksikään hyvän mielen elokuvaksi Iskua Kolumbiaan ei silti voi kutsua, vaikkakin elokuvan loppu etenee vääjäämättä enemmän ammuskelun suuntaan. Suosittelen silti kaikille hyvän jännityksen ja toiminnan ystäville: kyllä tämän taas ensi vuonna mielellään katsoo.

4

Summary

Genret: draama,jännitys,toiminta
Kesto: 141 min
Ohjaaja: Philip Noyce
Pääosissa: Harrison Ford,Willem Dafoe,Anne Archer,Joaquim de Almeida,Henry Czerny,Harris Yulin,Donald Moffat,Miguel Sandoval,Benjamin Bratt,Raymond Cruz
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1994

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments