elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Yhtenä vuoden 2004 yllättäjistä voidaan pitää James Wanin käsikirjoittamaa ja ohjaamaa elokuvaa Saw, joka onnistui liimaamaan katsojan penkkiin kiinni nimenomaan erilaisella, brutaalilla ja lähes...

Yhtenä vuoden 2004 yllättäjistä voidaan pitää James Wanin käsikirjoittamaa ja ohjaamaa elokuvaa Saw, joka onnistui liimaamaan katsojan penkkiin kiinni nimenomaan erilaisella, brutaalilla ja lähes ennennäkemättömällä tilannetajulla ja juonella. Saw toikin sarjamurhaaja-genreen jotain täysin uutta ja erilaista tekemisen meininkiä, sillä uhrien yrittäessä ratkaista ansan mysteeriä he joutuivatkin itse alttiiksi vaaralle, jossa tietynlaisia uhrauksia oli tehtävä.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin, Saw-elokuvista on pikkuhiljaa muodostumassa lähes Friday the 13th-elokuvasarjan tapainen klisee, jossa elokuvasarjan uusin elokuva ilmestyy joka vuosi viihdyttämään ja kiihdyttämään katsojiaan. Vuosi 2007 ei siinä mielessä ole mikään poikkeus, sillä Darren Lynn Bousmannin jo kolmas Saw-ohjaus, loogisesti nimetty Saw IV, on taas videovuokraamoissa. Kronologisesti Saw-sarjan neljäs osa jatkaa siitä mihin ollaan jääty, sillä Jigsaw (enää pienessä roolissa oleva Tobin Bell) ja hänen “seuraajansa” ovat kuolleet. Jigsawin vatsalaukusta löytyvä nauha kuitenkin aloittaa uuden pelin, jossa panoksena heiluu tällä kertaa jo elokuvasarjan toisessa osassa mukana olleen Eric Mathewsin (Donnie Wahlberg) ja monen muun Jigsawin mielestä syyllisen ihmisen henki. Tätä peliä sitten taas pelataan miltei totutunlaisin säännöin, jossa tahtipuikkoa heiluttelee tuntematon Jigsaw:n seuraaja ja jota Lyriq Bentin näyttelemä poliisi yrittää epätoivoisesti totella. Tuloksena on tietenkin brutaali verilöyly, jossa syyllisiä rankaistaan pirullisilla ansavälineillä.

Elokuvan näyttelijät ovat elokuvasarjan neljännessä osassa jo melkoista tusinakamaa, vaikka Tobin Bell nyt tietenkin jaksaa edelleen vakuuttaa jossain mielessä Jigsaw:n osassa ja Betsy Russellkin onnistuu olemaan Jigsaw:n ex-vaimona kohtalaisen uskottava. Sen sijaan Lyriq Bentin näyttelemä, ja Jigsaw:n vihjeitä epätoivoisesti seuraava, poliisi häilyy jossain keskinkertaisuuden rajamailla. Hikeä ja ahdistusta miehellä kyllä piisaa, mutta todellista jännitystä ei katsojalle asti välity. Bentin meneminen tuntuukin vain putkimaiselta juoksulta, jossa pysähdytään välillä ratkomaan jokin yhdentekevä ongelma. Tappamisestakin on tullut lähes itsestäänselvä elokuvan grillimauste, ei niinkään ahdistavasti tai jännittävästi tehty epätoivoinen murhenäytelmä, kuten elokuvasarjan ensimmäisessä osassa tapahtui. Toisaalta samainen ahdistus menee näyttelijöiden osalta myös pahasti yli, sillä Wahlbergin näyttelemän Ericin hermoromahdus ja alistuminen alkaa mennä jo hiukan yli.

Saw-elokuvaksi elokuvasarjan neljäs osa ei ole silti mitenkään huono. Yksittäisenä elokuvana Saw IV meneekin genressään hieman keskitason alle viipyen hetken kahden tähden alapuolella ja nousten sieltä yhtä nopeasti yli. Vaikka Bousman ei enää tarjoilekaan katsojalle mitään yllätyksiä, vaan luottaa samoihin kaavoihin ja vanhaan maineeseen, niin elokuva on silti tämänkaltaisen genren ystävälle suhteellisen viihdyttävä tapaus; ei maailman paras, muttei samalla mikään maailman huonoinkaan. Huutojen, lievän ammuskelun ja brutaalien ansojen luvatussa elokuvassa ihmiskohtalot tuntuvat silti äärimmäisen pinnallisilta ja yhdellä lauseella alleviivatuilta. Tosin sekin on sivuseikka, sillä syvällisyyttä ei tämänkaltaiselta elokuvalta kannata edes etsiä.

2.5

Poiminta

Genret: jännitys,kauhu
Kesto: 95 min
Ohjaaja: Darren Lynn Bousman
Pääosissa: Tobin Bell,Costas Mandylor,Scott Patterson,Betsy Russell,Lyriq Bent,Athena Karkanis,Justin Louis,Simon Reynolds,Donnie Wahlberg,Angus Macfadyen
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anssi
Anssi
16 years ago

Sopivan puistattava ja viihdyttävä jatko Saw-elokuville. Costas Mandylor elämänsä roolissa. 3/5

SAW
SAW
15 years ago

Aika huono..