elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Mr. Brooks, arvostettu tehtailija ja perheenisä, rakastava aviomies ja kaikin tavoin mukava mies. Päällisin puolin täydellinen ihminen ja Time-lehden vuoden mies. Kuten arvata saattaa...

Mr. Brooks, arvostettu tehtailija ja perheenisä, rakastava aviomies ja kaikin tavoin mukava mies. Päällisin puolin täydellinen ihminen ja Time-lehden vuoden mies. Kuten arvata saattaa asiat eivät tietenkään ole näin hyvin, sillä Mr.Brooksin sisimmässä piilee addiktio. Nälkä, joka on tehnyt paluun usean vuoden hiljaiselon jälkeen.

Mr. Brooks on kylmäverinen sarjamurhaaja, jonka alter ego Marshall toimii hänen verenhimoisena Samu Sirkkana. Yhteistoimin kahden miehen psyykkeet metsästävät ja tappavat nuoria pariskuntia ympäri kotikaupunkiaan. Mutta pian kaksi asiaa palaavat takaisin Mr. Brooksin elämään, eikä mikään tule olemaan samanlaista kuin ennen.

Elokuvan lähtökohta on hyvinkin kiinnostava. Mr. Brooksin tappajan viettiä käsitellään addiktiona, johon hän etsii apua AA-seuroista. Hyvin maanläheinen tapa tarkastella sairasta mieltä olisi itsessään jo riittänyt elokuvan kantavaksi teemaksi, mutta jostain syystä elokuvantekijät ovat päättäneet lisätä elokuvaan kokonaiset kolme muuta tarinaa. Välillä tarkastellaan Mr. Brooksia jahtaavaa poliisia ja tämän omia menneisyyden demoneita. Välillä taas Brooksin kotiin palannutta tytärtä, jolla on itselläänkin salaisuuksia piiloteltavana. Lopulta mukaan änkee tirkistelijä ja sekopää Mr. Smith, joka tahtoo oppia Mr. Brooksilta.

Lopputulos on se, että elokuva ei millään jaksa kannatella kaikkia tarinoita yhtäaikaisesti ja lopulta kellistyy täysin niiden alle. Lopussa ei enää yksinkertaisesti jaksa kiinnostua yhdestäkään elokuvan tarjoamasta juonenkäänteestä, jotka muuttuvat koko ajan toinen toistaan älyvapaammiksi.

Päähenkilöä Mr. Brooksia näyttelevä Kevin Costner on jälleen hyvässä vedossa. On virkistävää vaihtelua nähdä yleensä sankarirooleissa patsasteleva Costner tarinan ns. ‘pahiksena’, ja Costner selkeästi nauttii täysin siemauksin roolin tarjoamasta vapaudesta. Aina yhtä hyvä William Hurt irroittelee ylilyödyssä Marshallin roolissa. Sivuosissa nähtävät Demi Moore ja Dane Cook ovat enemmänkin ärsyttäviä. Erityisesti Cookin roolisuoritus aiheuttaa harmaita hiuksia.

Ei Mr. Brooks varsinaisen huono elokuva ole. Se on vain auttamattoman mitäänsanomaton. Olen nähnyt elokuvan nyt kahdesti, enkä vieläkään keksi mitään erikoista mainittavaa siitä. Kaikki tekniikasta aina musiikkiin on pätevää, mutta mikään ei kertaakaan oikeasti vakuuta tai säväytä. Täysin tasapaksua jännäriä seuraa mukisematta, mutta elokuvan lopussa ei voi sanoa, että mitään olisi jäänyt elokuvasta käteen. Amerikassa suhteellisen hyvän vastaanoton saanut Mr. Brooks on Costnerin mukaan ensimmäinen osa trilogiaa. Herää kysymys, että olisivatkohan tekijät änkeneet jo ensimmäiseen elokuvaan kaikki kolme tarinaa siinä pelossa, että eivät koskaan saisi trilogiaansa tehtyä?

Perjantai-illan viihteeksi löytyy kuitenkin tälläkin hetkellä parempia ja muistettavampia elokuvia. Jos kuitenkin on aivan pakko nähdä Costner-painotteinen elokuva tai jos mitään muuta ei yksinkertaisesti ole tarjolla, saa Mr. Brooksista varmasti parituntisen ajanvietteen. Mutta siinä kaikki.

Yhteenveto
Herra Brooks on tasapaksua ja lopulta mitäänsanomatonta huttua, jossa on aineksia paljon parempaan ja fiksumpaan elokuvaan.

2

Summary

Genret: jännitys
Kesto: 120 min
Ohjaaja: Bruce A. Evans
Pääosissa: Kevin Costner,William Hurt,Demi Moore,Dane Cook
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments