elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Predator – 2-disc Special edition Predator – 2-disc Special edition
John McTiernan, tuo toimintaohjaaja Jumalan armosta, räjäytti pankin vuonna -87 toisella ohjaustyöllään Predator. Jim ja John Thomasin käsikirjoitus sai vihreää valoa Foxilla, ja hommaan... Predator – 2-disc Special edition

John McTiernan, tuo toimintaohjaaja Jumalan armosta, räjäytti pankin vuonna -87 toisella ohjaustyöllään Predator. Jim ja John Thomasin käsikirjoitus sai vihreää valoa Foxilla, ja hommaan haluttiin palkata nuori McTiernan, joka oli vakuuttanut studiopomot esikoisohjauksellaan. Meininki oli sellainen, että tässä olisi seuraava Ridley Scott ja Predatorista tehtäisiin seuraava Alien. Pääosaan haluttiin jo kansalle tutuksi tullut Itävallan muskelimies Arnold, joka muuten on ehkäpä fyysisesti parhaimmassa kunnossa ikinä tässä rytinässä. Kun soppaan lisätään tuottaja Joel Silver ja tehostepuolelle itse Stan Winston, joka varmaan vastasi henkilökohtaisesti kaikista ”hirviö”-leffojen suunnittelusta koko -80 ja -90 luvun, on käsissämme ehkäpä yksi parhaimmista scifi/toimintapätkistä ikinä.

Itse elokuvan juoni on hyvinkin yksinkertainen. Arnoldin esittämä ”Dutch” saapuu joukkoineen Kolumbian rajalla olevaan viidakkoon tehtävänään tuoda takasin kapinallisten kaappaama ministeri. Matkalla viidakon uumeniin mukaan änkeää myös ”Dutchin” vanha kaveri Carl Weathersin näyttelemä ”Dillon”, jolla ei ole aivan puhtaat jauhot pussissa. Heti alussa tapahtuvassa helikopterilennossa tehdään katsojille selväksi, että tässä elokuvassa testosteroni haisee ja tulossa on puhdas ”äijä”-elokuva.

McTiernan luo loistavan painostavan ja aidon tuntuisen tunnelman, kun erikoisjoukko huomaa, että kyseessä ei ehkä olekkaan mikään tavallinen pelastusoperaatio ja viidakossa vaanii jotain mikä pistää nämä raavaat miehetkin pyyhkimään hikeä otsalta muunkin kuin kuumuuden takia. Kun katsojalle aletaan näyttämään lämpökameran kuvaa joukoista, niin kuin joku vaanisi näitä, alkavat hikikarpalot nousta jo katsojankin otsalle, ja fiilis alkaa olemaan sitä tasoa, että nyt muuten kyseessä ei olekkaan mikään normaali armeijaräimintä-pätkä. Myös kohtaus, jossa Dutchin joukot löytävät vanhan armeijakaverinsa ”Hopperin” joukkoineen nyljettynä, alkaa paine nousta kaikkien kurkussa. Kun vihdoin ”kapinalliset” löydetään, ja pistetään lähes vaivatta lihoiksi, ”Dutch” huomaa, että Dillon on kusettanut koko porukkaa, ja kyseessä olikin vain tappo-operaatio. Mutta tämän jälkeen elokuva vasta alkaa.

Dutch: What happened to you, Dillon? You used to be someone I could trust.
Dillon: I woke up. Why dont you? You are an asset. An expendable asset. And I used you to get the job done, got it?

Kun porukka Dutchin johdolla lähtee noutopaikalle, alkaa itse jahti. Loistavasti inkkari-Billyä näyttelevä Sonny Landham toimii hyvänä pelon luojana, koska hän ei pelkää ketään, mutta nyt mies tärisee kuin neitsyt ilotalossa. Myös muut ”isot” miehet alkavat huomata, että viidakossa on jotain, joka ei ole tästä maailmasta ja että noutaja saattaa tulla koska vain. Predator napsii lähes koko porukan hengiltä niin vaivatta, että katsojalle pian selviää, että Arnold ei tässä elokuvassa olekaan se vahvin lenkki, vaan metsästettävää riistaa. On myös ilo huomata että itse Arnold pistää itsensä likoon tässä elokuvassa sekä fyysisesti että henkisesti tekemällä lähes kaikki stuntit itse, ja tekemällä uransa parhainta roolisuoritusta ikinä.

Dutch: If it bleeds, we can kill it.

—–

Billy: I am scared Poncho.
Poncho: Bullshit. You aint afraid of no man.
Billy: There is something out there waiting for us, and it aint no man. We are all gonna die.

Tämä suorastaan naurettavan halvalla tehty elokuva (noin 18 milj $) onnistuu tekemään itsestään uskottavan ja pelottavan hämmästyttävällä tavalla. Harva 20 vuotta vanha elokuva toimii näin hyvin tänä päivänä ja tuntuukin siltä, että aika ei ole syönyt tämän elokuvan tehoja laisinkaan. Alun perin lähinnä hyönteiseltä näyttänyt ”Predator” onneksi heitettiin mäkeen ja Arska soitti kaverilleen Winstonille, että tuleppa tekemään oikea monsteri. Loppu onkin elokuvahistoriaa. Tuskin itse Winstonkaan tajusi millainen kulttihahmo hänen luomastaan hirviöstä tulisi, ja kuinka siitä tehtäisiin jatko-osa ja kuinka kokonainen maailma luotaisiin tuon saalistajan ympärille sarjakuvien muodossa.

Kuva:

Kuva on restaroitu tässä Special editionissa yllättävän hyväksi ja kun ottaa huomioon elokuvan 20 vuotta vanhan iän, on rakeisuus minimaalista, joka näkyy ainoastaan isoissa kokokuvan peittävissä tasaväriotoksissa (taivas). Viidakon värit ja tunnelma tulevat loistavasti esiin, sillä näissä otoksissa elokuvan pieni rakeisuus ei näy laisinkaan.

Ääni:

Tähän Special editioniin lisätty DTS-raita toimii kuin tauti. Räjähdykset ja ammunnat suorastaan tuntuvat rintalastassa, vaikka nykyleffoissa oleva realistisuus on niistä kaukana. Myös viidakon äänet ja tunnelma välittyvät hyvin katsojille ja Predatorin huudot suorastaan nostavat ihon kananlihalle.

Ekstrat:

Ykköslevyllä ei ole kuin kommenttiraita, mutta kakkoslevyllä olevat extrat pistävät DVD-keräilijän kielen lipomaan. On mukava huomata, että näin vanhaan julkaisuun on saatu kunnon dokumentti, johon on kerätty sekä vuonna -86 kuvattua ”behind the scenes” materiaalia sekä haastatteluja, että 15 vuotta myöhemmin kuvattuja haastatteluja ainoastaan DVD-julkaisua varten. Myös 7-osainen ”inside the predator” on todella kattava, ja antaa lähes kaiken informaation mitä fani kaipaa tältä elokuvalta. (esim Sonny Landhamilla oli henkivartija, joka ei suojellut Sonnya muilta, vaan muita Sonnylta). Sitten kun tähän lisätään vielä poistetut kohtaukset, epäonnistuneet kohtaukset, erikoistehoste-dokumentti, Predator naamiointi-dokumentti, kuvagalleria ja Predatorin profiili-dokumentti, on kyseessä aika kattava julkaisu.

Predator – 2-disc Special edition
 • 80%
  kuvanlaatu - 80%
 • 90%
  äänenlaatu - 90%
 • 90%
  sisältö - 90%
 • 80%
  lisäominaisuudet - 80%
85%

Poiminta

Genret: jännitys, kauhu, sci-fi, seikkailu, toiminta
Kesto: 106 min
Ohjaaja: John McTiernan
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Bill Duke, Carl Weathers, Elpidia Carillo, Jesse Ventura, Kevin Peter Hall, Richard Chaves, Shane Black, Sonny Landham
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1987
Aluekoodi: R2 DVD
Julkaisija: Twentieth Century Fox
Kuvaformaatti: Anamorphic Widescreen 1.78:1
Ikäraja: K18
Tekstitys: suomi, ruotsi, norja, tanska, englanti
Ääniraita: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1

Sending
User Review
4 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
älien
älien
16 years ago

Hyvä leffa ja hyvä arvostelu.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Huono leffa, hyvä arvostelu. Oikein kattava ja hyvin käsitelty.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Oikein sujuva arvio ja hyviä ovat myös olleet kirjoittajan edellisetkin arvostelut. Heitäs Pasi vähän tietoja tuonne toimitus-osioon niin me innokkaat lukijat vähän tietäisimme miltä pohjalta elokuvista kirjoitat. Kiitos.

Big time
Big time
15 years ago

…ja hommaan haluttiin palkata nuori McTiernan,.. Nuori? McTiernan oli tuolloin 36 vuotta! Muutenkin arvostelussa on huolimattomuuden tuntu ilmassa (Arnold, joka muuten on ehkäpä fyysisesti parhaimmassa kunnossa ikinä / tekemällä uransa parhainta roolisuoritusta ikinä. /on käsissämme ehkäpä yksi parhaimmista scifi/toimintapätkistä ikinä./)Koittakaas nyt edes saada faktat oikein, kun muuten tämä homma on aika keskinkertaista.

Big time
Big time
15 years ago

John McTiernan, tuo toimintaohjaaja Jumalan armosta… Tämäkin on kyseenalainen väite, kun mies on ohjannut sellaisia pannukakkuja kuten Rollerball (2002), Basic (2003), Last Action Hero (1993), Nomads (1986), The 13th Warrior (1999) JA The Thomas Crown Affair (1999).ELI hän on ohjannut suurimmaksi osaksi huonoja tai keskinkertaisia elokuvia.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Thomas Crown Affair ei ollut ainakaan minun mielestäni pannukakku.

Anonymous
Anonymous
15 years ago

Noniin, näinkin vanhaan arvosteluun on näköjään joku löytänyt tiensä. Sen verran vasta argumenttia, että nuorella tarkoitan tietenkin että tämä oli hänen toinen ohjauksensa, ja 36v on nuori ohjaajaksi. Die hardit ja predator ovat sellaisia toimintapätkiä että itse niitä fanitan, joten mielestäni McTiernan on loistava toimintaohjaaja, ja siihenhän nämä tämän sivuston arvostelut perustuvat: henkilökohtaiseen mielipiteeseen 🙂 Arska oli omien sanojensa mukaan todella hyvässä fyysisessä kunnossa tässä elokuvassa, ja mielestäni tämä on yksi hänen parhaimpia elokuvia. En suinkaan vastusta kritiikkiä jos se on aiheellista, mutta kyse on harrastelija sivustosta ja tämä oli vasta 4. arvostelu minkä tein.

Jeapidus
Jeapidus
14 years ago

Nippelitietoutta: Jean-Claude Van Dammen piti aikoinaan esittää Predatoria predatorasussa, mutta hän teeskenteli pyörtyvänsä ko. asussa ja näinollen sai potkut sekä sopimuksen purettua. Tämä syystä, että mies pääsi kuvaamaan läpimurtoelokuvaansa Bloodsport. 😀

Cänän
Cänän
12 years ago

Klassikko kamaa!