elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Hiljaa hiipinyt vallankumous on saavuttamassa päätöstään. Vuonna 2002 julkaistu The Bourne Identity (Medusan Verkko) ei ainoastaan onnistunut tutustuttamaan uuden vuosituhannen yleisöä uskottavaan ja aitoon...

Hiljaa hiipinyt vallankumous on saavuttamassa päätöstään. Vuonna 2002 julkaistu The Bourne Identity (Medusan Verkko) ei ainoastaan onnistunut tutustuttamaan uuden vuosituhannen yleisöä uskottavaan ja aitoon anti-sankariin Jason Bourneen, vaan myös herättämään henkiin jo pitkään itseparodiassa rypeneen agentti-elokuvien genren. Näkyvin merkki Doug Limanin ja myöhemmin sarjan huippuunsa asti virittäneen Paul Greengrassin työstä näkyy uusimmassa Bond-elokuvassa, Casino Royalessa. Vekottimet ja härvelit siirtyivät pois itsensä riskiin pistävän ja atleettisen Bondin tieltä. Lopputuloksena olikin yksi eittämättä parhaista Bond-elokuvista.

Vuosi 2007 on ollut tähän asti todella heikkoa aikaa trilogian huipennuksille. Ainoastaan upea Pirates of the Caribbean onnistui lunastamaan lupauksensa, joihin yksikään muu elokuvasarja ei ole tänä vuonna päässyt. Tähän asti. The Bourne Ultimatum (Medusan Sinetti) on helposti viime vuosien parhaita jännäreitä, sekä yksi tämän vuoden parhaita elokuvia. Viime vuonna katsojia elokuvallaan United 93 ravistellut ohjaaja Paul Greengrass palaa takaisin saattamaan Bournen tien loppuun. Lopputuloksena on taukoamatonta jännitystä ja vauhtia tarjoava, mutta sitäkin intiimimpi ja kunnianhimoisempi toimintaelokuva.

Jälleen kerran elokuvan kantava voima on loistava Matt Damon. Kuuluisuuten Ben Affleckin kanssa ponnahtanut Damon on luonut uransa yhtenä vakavasti otettavia näyttelijöitä, joka on kotonaan niin draaman, toiminnan kuin komedian parissa. Bournen hahmosta Damon löysi itselleen nimikkosankarin, joka määritti uudelleen sen mitä odottaa nykypäivänä jännityselokuvien päähenkilöiltä. Bourne on kyseenalainen anti-sankari, joka ei peittele omaa synkkää menneisyyttään ja jonka päätavoite onkin etsiä anteeksiantoa teoilleen. Greengrassin ja Damonin edellinen yhteistyö, loistava Bourne Supremacy, olikin loppuun asti yllättävä taidonnäyte koskettavan draaman ja sydämentykytyksiä tarjoavan toiminnan risteytyksestä.

Ultimatum jatkaa samalla kaavalla. Heti Supremacyn loppuhuipennuksesta starttaava elokuva on kuin toinen osa näytelmää, joka alkoi edellisessä elokuvassa. Ajallisesti ollaan vain minuutteja Supremacyn päätöksestä. Bourne on päättänyt ottaa asiat omiin käsiinsä ja selvittää viimein kuka hän on ollut. Lopullinen välienselvittely lähenee väistämättä ja Bournen matka kohti itsensä löytämistä on ulottuvilla.

Greengrassin kineettinen ja dokumentaarinen lähestymistapa Bournen seikkailun kuvaamiseen on edelleen yhtä onnistunut ja virkistävä kuin elokuvasarjan edellisessä osassa. Käsivaralla kuvattu elokuva tuntuu ja näyttää aidolta. Painotus juuri tähän realismiin takaa jatkuvasti onnistuneen illuusion siitä, että katsoja itse astelisi Bournen mukana. Yksi elokuvan huippukohdista ruuhkaisella Waterloon asemalla Lontoossa onkin koreografian ja ohjauksen mestarinäytteitä tänä vuonna. Ja se tapahtuu heti elokuvan alussa! Medusan Sinetin alkulämmittelyt vastaavat kymmenien kalliimpien elokuvien, mukaanlukien uusimman Die Hardin, huipennuksia! Päätähuimaava takaa-ajo Madridin Tangiersin katoilla nousee viime vuoden Bond-elokuvan takaa-ajon kanssa vuosikymmenen parhaimpiin.

Ainoa osa-alue, jolla elokuva kompuroi on juonenkuljetus. Entistäkin monimutkaisempi ja poukkoilevampi tarina jää hetkittäin turhankin paljon taka-alalle, eikä ole yhtä vaikuttava kuin trilogian keskimmäisessä osassa. Ne katsojat, jotka eivät ole juuri äskettäin nähneet tarinan keskimmäistä osaa tulevat olemaan varmasti myös hämillään. Viimeinen Bourne-elokuva ei näet kertaa tai selittele mitään, vaan puskuttaa eteenpäin luotijunan lailla. Toimintaa tukemassa löytyy myös John Powellin kylmät väreet takaava soundtrack.

Minimaalisista vioistaan huolimatta voi Bournen kolmatta osaa suositella kaikille elokuvan ystäville. Äärimmäisen viihdyttävä ja jännittävä elokuvasarjan huipennus pitää katsojansa penkkiin naulittuna koko kestonsa ajan, eikä kertaakaan ehdi kyllästyttämään. Lopputulos on äärimmäisen palkitseva päätös elokuvasarjalle, jonka vaikutus muihin genrensä elokuviin tullaan tuntemaan vielä vuosikaudet.

Yhteenveto
Paras jännityselokuva sitten edellisen Bourne-seikkailun. Jopa Jason Bournea imitoinut uusi-Bond jää auttamatta kakkoseksi todellisen superagentin rinnalla.

4.5

Summary

Genret: jännitys,toiminta
Kesto: 111 min
Ohjaaja: Paul Greengrass
Pääosissa: Matt Damon,Julia Stiles,David Strathairn,Paddy Considine,Joan Allen,Albert Finney
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments