elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

”Blow Out on yksi Brian De Palman onnistuneimmista teoksista.” Brian De Palma sai inspiraationsa tehdä Blow Out – Viimeisen todistajan Michelangelo Antonionin samannimisestä elokuvasta...

”Blow Out on yksi Brian De Palman onnistuneimmista teoksista.”

Brian De Palma sai inspiraationsa tehdä Blow Out – Viimeisen todistajan Michelangelo Antonionin samannimisestä elokuvasta Blowup (1966). Alkuperäisessä Blowupissa päähahmona toimii ansioitunut valokuvaaja, joka sattuu vahingossa valokuvaamaan murhan. Brian De Palma vei kuitenkin idean paljon pidemmälle, ja vieläpä varsin onnistuneesti.

Jack Terry (John Travolta) on b-luokkaisten filmien parissa toimiva äänimies. Ohjaajan passitettua Jackin metsään nauhoittamaan uutta äänimateriaalia elokuvaansa, Jack sattuu näkemään ja äänittämään jotain mitä ei olisi pitänyt nähdä… Tai ennen kaikkea nauhoittaa. Auton pahannäköisen ulosajon sillalta, missä matkannut senaattori sattuu heittämään henkensä. Senaattorin vieressä matkannut naispuolinen seuralainenkin (Nancy Allen) pelastautuu vain täpärästi, ja vain ainoastaan Jackin urheuden ansiosta. Ei kulu kuitenkaan aikaakaan, kun Jackille paljastuu karmea totuus. Ääninauhalla kuuluu selvä aseenlaukaus. Kyseessä saattaa olla murha ja Jack lyöttäytyykin pelastamansa naisen kanssa yhteen etsiäkseen lisätodisteita tapahtumien alkuperäisestä kulusta. Samalla he altistavat kuitenkin omat henkikultansakin vaaraan…

De Palma on aina ollut mestari hitchcockmaisen tunnelman luomisessa elokuviinsa. Tämä heijastuu myös Blow Outista parhaimmillaan aivan mahtavasti. Varsinkin lopun kliimaksi on aivan mahtava ja visuaalisesti kaunis. Silmä suorastaan lepää sitä katsoessa. Blow Out ei kuitenkaan ole missään nimessä täydellinen elokuva. Tarina kulkee epätasaisesti ja tuntuu melkein jämähtävänkin välistä paikoilleen. John Travolta tekee kuitenkin ehdottomasti yhden ikimuistoisimmistaan, ja samalla myöskin parhaistaan, roolisuorituksista sitten Saturday Night Feverin. Travolta onkin oikeastaan yksi elokuvan vankimmista tukijaloista, ja ilman häntä elokuva olisi vain harmaata massaa muiden vastaavanlaistensa joukossa. Muista roolisuorituksista vastaavat mm. Kolmas kivi auringosta sarjan John Lithgow sekä NYPD Bluessa uransa ehkä kaikkein mieleenpainuvimman roolisuorituksen tehnyt Dennis Franz.

Pino Donaggio tekee mahtavaa jälkeä ääniraidalla ja on saanut elokuvan soundtrackin kuulostamaan kihelmöivän dramaattiselta. Musiikki tukee elokuvaa täysin saumattomasti ja luo omalta osaltaan elokuvalle vahvaa tunnelmaa.

Jack Terry: ”It’s a good scream.”

Blow Out on mielestäni yksi Brian De Palman onnistuneimmista teoksista. Jenkit eivät kuitenkaan pitäneet elokuvasta (ehkä se ei vielä sopinut siihen aikakauteen?) ja elokuva jäikin aluksi pienelle huomiolle. Hiljakseen se on kuitenkin alkanut saada ansaitsemaansa huomiota tavallisenkin kansan keskuuteen. Ja kyllähän tällainen teos tähtensä ansaitseekin.

4

Summary

Genret: draama,jännitys
Kesto: 103 min
Ohjaaja: Brian De Palma
Pääosissa: John Travolta,Nancy Allen,John Lithgow,Dennis Franz
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1981

Sending
User Review
0 (0 votes)

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments