elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kymmenen vuotta työstetty Simpsons movie on ollut kovien odotusten alla melkein koko teostamisensa ajan. Yksi kaikkien aikojen suosituimpia ja vaikutusvaltaisimpia tv-sarjoja, Simpsonit on itsessään...

Kymmenen vuotta työstetty Simpsons movie on ollut kovien odotusten alla melkein koko teostamisensa ajan. Yksi kaikkien aikojen suosituimpia ja vaikutusvaltaisimpia tv-sarjoja, Simpsonit on itsessään jo ilmiö, joka ulottuu ympäri maailmaa. Rakastettavan keltaisen perheen kuviot ja sekoilut ovat kuitenkin vuosien mittaan kokeneet vitsien inflaation, eivätkä viimeisimmät kaudet ole tavoittaneet sitä neroutta, joka vallitsi ensimmäisten yhdeksän kauden aikana. Melkein 20 vuotta televisiossa hallinnut sarja ei aio kuitenkaan vaipua unholaan burnoutista kärsien. Kerättyään kasaan sarjassa aikoinaan vaikuttaneet kirjoittajat, sarjan luoja Matt Groening ja ohjaaja David Silverman ovat luoneet yhtenäisimmän ja ehdottomasti hauskimman komedian sekä Simpsonit-aiheisen tarinan miesmuistiin.

Mitä vähemmän juonesta kertoo, sen parempi. Jatkuvien visuaalisten vitsien ja verbaalisen tykityksen varaan rakennettu tarina onkin melkein vain katalysaattori ja tekosyy, jonka varaan rakentaa nokkelaakin nokkelampia lisäyksiä. Jälleen ollaan ongelmissa Homerin toilailujen ansiosta ja vaakalaudalla onkin nyt koko Springfieldin kaupunki. Mukana on onneksi sarjassa jo pitkään poissaolollaan loistanut sydämellisyys ja aidosti koskettavat hetket. Marge ja Homer vakiinnuttavat jälleen asemansa yhtenä tv- ja elokuvamaailmojen parhaimpana pariskuntana. Bart, Lisa, Maggie sekä melkein koko Springfieldin kaupunki saavat myös osansa parrasvaloissa. Vaikka melkein kahden vuosikymmenen edestä Simpsonit-maailman mytologiaa ei saada tietenkään mahdutettua mukaan, elokuvasta varmasti löytää jokaiselle fanille jotakin.

Simpsonit elokuva on harvinainen komedia myös siitä syystä, että se on jatkuvasti hysteerisen hauska. Alle 90-minuuttisen kestonsa aikana elokuva tarjoilee jokaiselle sekunnille vähintäänkin yhden loistavan vitsin, usein enemmänkin. Ainoastaan Monty Python on päässyt kulta-aikoinaan samalle tasolle nerokkaan absurdin huumorin viljelyssä.

Samalla kuitenkin vahvistuu se mitä on jo pitkään kuulutettukin; Suomeksi dubattu versio ei ole ainoastaan kulttuurillinen rikos, se on täysin turha. Simpsonit-elokuva ei ole lapsille, eikä se todellakaan ole koko perheen kiva disney-filmi. Elokuvan dubbaamisessa menetetään se charmi, jonka alkuperäiset äänet ovat vakiinnuttaneet sarjan keston aikana, sekä erityisesti ne sadat nokkelat sanaleikit ja vitsit, jotka perustuvat alkuperäiseen kieleen jolle ne on kirjoitettu. Mukaan kun heitetään vitsejä eläimiin sekaantumisesta, hallituksen kyvyttömyydestä, huumeiden käytöstä ja kaikesta muutenkin täysin epäkorrektista, ei voi käsittää kuka on saanut päähänsä, että elokuvasta voitaisiin leipoa kiltti kokoperheen elokuva. Vanhemmat katsojat tulevat varmasti saamaan irti elokuvasta paljonkin, mutta vain alkuperäisestä versiosta.

Kesän mittainen pettymysten sarja elokuvien saralla päättyy tähän. Simpsons Movie on kesän, ja tähän asti kuluneen vuoden, paras komedia. Vallattoman epäkorrekti ja hulvaton elokuva tarjoilee tukuttain loistavia vitsejä ja one-linereitä, joita tullaan toistamaan vuosikausia viimeisenkin Simpsons-jakson päätyttyä.

Yhteenveto
Vuoden paras komedia on absurdin huumorin ja epäkorrektin sanailun juhlaa. Keltainen perhe valloittaa valkokankaan sen nerokkuuden turvin, jolla se aikoinaan valloitti katsojien sydämet tv:ssäkin.

5

Summary

Genret: animaatio,komedia
Kesto: 86 min
Ohjaaja: David Silverman
Pääosissa: Dan Castellaneta,Julie Kavner,Hank Azaria,Nancy Cartwright,Harry Shearer
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments