The Simpsons Movie

Kymmenen vuotta työstetty Simpsons movie on ollut kovien odotusten alla melkein koko teostamisensa ajan. Yksi kaikkien aikojen suosituimpia ja vaikutusvaltaisimpia tv-sarjoja, Simpsonit on itsessään jo ilmiö, joka ulottuu ympäri maailmaa. Rakastettavan keltaisen perheen kuviot ja sekoilut ovat kuitenkin vuosien mittaan kokeneet vitsien inflaation, eivätkä viimeisimmät kaudet ole tavoittaneet sitä neroutta, joka vallitsi ensimmäisten yhdeksän kauden aikana. Melkein 20 vuotta televisiossa hallinnut sarja ei aio kuitenkaan vaipua unholaan burnoutista kärsien. Kerättyään kasaan sarjassa aikoinaan vaikuttaneet kirjoittajat, sarjan luoja Matt Groening ja ohjaaja David Silverman ovat luoneet yhtenäisimmän ja ehdottomasti hauskimman komedian sekä Simpsonit-aiheisen tarinan miesmuistiin.

Mitä vähemmän juonesta kertoo, sen parempi. Jatkuvien visuaalisten vitsien ja verbaalisen tykityksen varaan rakennettu tarina onkin melkein vain katalysaattori ja tekosyy, jonka varaan rakentaa nokkelaakin nokkelampia lisäyksiä. Jälleen ollaan ongelmissa Homerin toilailujen ansiosta ja vaakalaudalla onkin nyt koko Springfieldin kaupunki. Mukana on onneksi sarjassa jo pitkään poissaolollaan loistanut sydämellisyys ja aidosti koskettavat hetket. Marge ja Homer vakiinnuttavat jälleen asemansa yhtenä tv- ja elokuvamaailmojen parhaimpana pariskuntana. Bart, Lisa, Maggie sekä melkein koko Springfieldin kaupunki saavat myös osansa parrasvaloissa. Vaikka melkein kahden vuosikymmenen edestä Simpsonit-maailman mytologiaa ei saada tietenkään mahdutettua mukaan, elokuvasta varmasti löytää jokaiselle fanille jotakin.

Simpsonit elokuva on harvinainen komedia myös siitä syystä, että se on jatkuvasti hysteerisen hauska. Alle 90-minuuttisen kestonsa aikana elokuva tarjoilee jokaiselle sekunnille vähintäänkin yhden loistavan vitsin, usein enemmänkin. Ainoastaan Monty Python on päässyt kulta-aikoinaan samalle tasolle nerokkaan absurdin huumorin viljelyssä.

Samalla kuitenkin vahvistuu se mitä on jo pitkään kuulutettukin; Suomeksi dubattu versio ei ole ainoastaan kulttuurillinen rikos, se on täysin turha. Simpsonit-elokuva ei ole lapsille, eikä se todellakaan ole koko perheen kiva disney-filmi. Elokuvan dubbaamisessa menetetään se charmi, jonka alkuperäiset äänet ovat vakiinnuttaneet sarjan keston aikana, sekä erityisesti ne sadat nokkelat sanaleikit ja vitsit, jotka perustuvat alkuperäiseen kieleen jolle ne on kirjoitettu. Mukaan kun heitetään vitsejä eläimiin sekaantumisesta, hallituksen kyvyttömyydestä, huumeiden käytöstä ja kaikesta muutenkin täysin epäkorrektista, ei voi käsittää kuka on saanut päähänsä, että elokuvasta voitaisiin leipoa kiltti kokoperheen elokuva. Vanhemmat katsojat tulevat varmasti saamaan irti elokuvasta paljonkin, mutta vain alkuperäisestä versiosta.

Kesän mittainen pettymysten sarja elokuvien saralla päättyy tähän. Simpsons Movie on kesän, ja tähän asti kuluneen vuoden, paras komedia. Vallattoman epäkorrekti ja hulvaton elokuva tarjoilee tukuttain loistavia vitsejä ja one-linereitä, joita tullaan toistamaan vuosikausia viimeisenkin Simpsons-jakson päätyttyä.

Yhteenveto
Vuoden paras komedia on absurdin huumorin ja epäkorrektin sanailun juhlaa. Keltainen perhe valloittaa valkokankaan sen nerokkuuden turvin, jolla se aikoinaan valloitti katsojien sydämet tv:ssäkin.

5

Summary

Genret: animaatio,komedia
Kesto: 86 min
Ohjaaja: David Silverman
Pääosissa: Dan Castellaneta,Julie Kavner,Hank Azaria,Nancy Cartwright,Harry Shearer
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2007

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
16 years ago

Ei todellakaan pettänyt. 4.5/5p

Janezcky
Janezcky
16 years ago

ei pettänyt 5p

Viljo
Viljo
16 years ago

Yhdellä kädellä sain laskettua kohdat joissa naurahdin. En ole Simpsons fani, mutta muistaakseni olen joskus nauranut joitakin kokonaisia jaksoja yhteenmenoon (4. tuotantokausi ?) joten ei tätä keskivertojaksosta juuri erottanut. Viihdyttävä mutta niin keskinkertainen. 3p

AN79
AN79
12 years ago

Simpsonien elokuva ei ole minun leffalistallani, mutta on huikeaa, että kuuluisa keltainen perhe on päässyt valkokankaalle.

Salmu
Salmu
16 years ago

Vaisu. 2p

The Fani
The Fani
16 years ago

Tästä ei voi elokuva parantua 5p

v
v
16 years ago

todella hyvä! yllätyin!!!!! <3

Lumpy The Cook
Lumpy The Cook
16 years ago

*Juoni ei silti ollut niin hyvä kuin mitä käsikirjoittajilta olisi odottanut.

kakkelo
kakkelo
16 years ago

<3 <3 <3 <3 <3 <3

DaHiphop
DaHiphop
16 years ago

Toivottavasti en pety…nimittäin menen sen tänään katsomaan.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Parit herkulliset repeämiset ja pitkästä aikaa koskettavia hetkiä Simpsoneiden parissa. Kuitenkin vain pidempi (joskin todella onnistunut ja yhtä viihdyttävä) Simpsons-jakso. 4p

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Suuri pettymys. 2p

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Toivotaan että ei petä. Odotukset on kohtuullisen korkealla tällä hetkellä.

FryGuy
FryGuy
16 years ago

3p Tuntui ylipitkältä tv-jaksolta.

Justy
Justy
13 years ago

Ei ehk ihan viiden tähden arvoinen, mutta neljän ainakin

RottaQuille
RottaQuille
16 years ago

IHANA!!!!!!! <3

Lumpy The Cook
Lumpy The Cook
16 years ago

Keskinkertainen on kyllä sana, joka tuli mieleen elokuvaa katsoessa. Muutamat hyvät naurut sai irti mutta juoni ei silti ollut Varsin viihdyttävä kuitenkin. 3p

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Pieni jännitys aina kalvaa, kun jostain itselle näin tärkeästä tehdään jotain sellaista, joka voi mennä pahemman kerran pieleen.Huomenna nähdään sitten, mikä tämä on.Tämän arvostelun, ja arvostelijan, perusteella uskon, että tämä on loistava.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Ah. Loistava <3 5p

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Aivan loistava. Olen sanaton. 5p