elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Mitä tehdä, kun ideat loppuvat ja täytyisi tehdä elokuva suoraan DVD:lle? No tietenkin mennään penkomaan arkistoja ja etsitään sopivaa elokuvaa, josta voisi sitten raapia...

Mitä tehdä, kun ideat loppuvat ja täytyisi tehdä elokuva suoraan DVD:lle? No tietenkin mennään penkomaan arkistoja ja etsitään sopivaa elokuvaa, josta voisi sitten raapia kasaan jonkinlaisen jatko-osan. Tätä ideaa hyödyntää Tobe Hooper, joka ratsastaa kevyesti The Texas Chain Saw Massacren luomalla maineella, tämänkin elokuvan kimppuun, jossa ihmisiä lahdataan surutta ja “kekseliäästi” työkalulaatikon välineitä käyttämällä. Kuten todettua, tämäkään ei ole varsin omaperäistä, sillä työkalupakkimurhat on tehtiin alunperin jo vuonna 1978 ja Toolbox Murders onkin vain vanhan tappomässäilyn kiilloitettu ja modernisoitu versio.

Toolbox Murders kertoo siis verta roiskuvan ja hyytävän tarinan murhaajasta, joka vaanii viattomia asukkaita koko ajan remontin alla olevassa, monikerroksisessa, asuintalossa. Omituisen talon värikkäät asukkaat saavat mysteeriseltä murhaajalta rajusti kyytiä muiden asukkaiden huomaamatta. Veri roiskuu seinille ja paperinohuet seinät jättävät kauhunhuudot seinille. Vasta taloon yhdessä miehensä kanssa muuttava Nell huomaa jonkin olevan vinossa -eikä tällä tarkoiteta omituisesti käyttäytyvää talonmiestä, Nediä, tai asukkaille kauniisti asioita värittävää isännöitsijää, vaan trendin mukaisesti salaperäistä ja miltei yliluonnollista murhaajaa, joka ei suostu tietenkään kuolemaan mistään mahdollisesta osumasta.

Kun elokuvan varsinainen hehkutus on ohitse, voidaan keskittyä siihen, kuinka huono Toolbox Murders oikeastaan on. Se ei ole ihan vetisintä kuraa, mitä kotisohvalta on tullut katseltua, mutta se jää silti väistämättä kevyesti keskitason elokuvan alle. Screamin uudelleen aloittama “kauhugenre” tuntuukin Toolbox Murdersissa kovin kevyeltä; kysymyksessä onkin pikemminkin uudelleenfilmatisoitu thrilleri tai jännityselokuva, jonka jaksaa katsoa sohvalta kohtalaisen neutraalilla mielellä.

Neutraalisuus, eräänlainen harmaan massan ilmentymä, tulee mieleen myös elokuvan näyttelijöistä. Pääroolissa talon salaisuuksia selvittävä laihahko Angela Bettis onnistuu välttelemään elokuvan pahimmat karikot ja näyttelemään puhtain paperein Nellinä. Toisaalta Nellin aviomiestä näyttelevä Brent Roam, sekä sivurooleissa nähtävän muut naisnäyttelijät saavat (onneksi) liian vähän ruutuaikaa. Valopilkkujakin elokuvasta löytyy: talon erikoista joka paikan höylää näyttelevä Adam Gierasch on roolissaan mieleenpainuva ja Greg Travis tuo elokuvaan mukavasti särmää luihun isännöitsijän roolissa.

Toolbox Murdersin voi melko helposti laskea turhien ja väsyneiden kauhuelokuvien joukkoon. Massatappamisia ollaan kuitenkin ennenkin nähty (ja tullaan näkemään) nykyelokuvissa melkoisen stabiililla tahdilla. Hyvä idea elokuvassa silti on: omituisen arkkitehtuurin seurauksena ja muovipressua levittämällä miljööstä on saatu omalla tavallaan melkoisen surrealistinen paikka: vai haluaisitko sinä asua talossa, jossa mikään ei oikeasti toimi ja murhaaja tuntuu vaanivan jokaisessa mahdollisessa kolossa. Ehkäpä Hooper haluaakin vain opettaa, ettei kotiakaan voi enää pitää turvallisena paikkana.

  • 40%
    Toolbox Murders - 40%
40%

Poiminta

Genret: kauhu
Kesto: 95 min
Ohjaaja: Tobe Hooper
Pääosissa: Angela Bettis,Brent Roam,Marco Rodriguez,Rance Howard,Juliet Landau,Adam Gierasch,Greg Travis
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
banished
banished
14 years ago

rehellinen mielipiteeni on,että elokuva oli täysin turha. onneksi odotukseni eivät olleet korkealla. en suosittele tätä KUNNON kauhun ystäville. kohtaukset olivat koomisia,ja se todellakin laski tunnelmaa. ei voinut estää potutuksen kasvamista,tämän jälkeen tulee uni,oli nimittäin niin kovaa kuraa että heissulivei.liian koominen minun makuuni. kaksi pistettä–ja sekin näyttelijäsuorituksille. juonikin oli hyvä,mutta työkalupakki oli liian ällöttävänhassu.

Blaizer
Blaizer
16 years ago

1p Ei millään voita alkuperäisen tunnelmaa.