elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Menestykkäiden Salainen agentti 007 ja tohtori No. (1962) ja Salainen agentti 007 Istanbulissa (1963) -elokuvien jälkeen vuorossa oli heti seuraavan vuoden jouluksi ilmestynyt 007...

Menestykkäiden Salainen agentti 007 ja tohtori No. (1962) ja Salainen agentti 007 Istanbulissa (1963) -elokuvien jälkeen vuorossa oli heti seuraavan vuoden jouluksi ilmestynyt 007 ja Kultasormi (1964). Elokuva valmistui 3,5 miljoonan dollarin budjetilla, eli aikaisekseen varsin mojovalla säkillä kahisevaa, ja muodostui heti suureksi menestykseksi, erityisesti Amerikan mantereella. 007 ja Kultasormi myös esitteli Bond-sarjalle uuden, raikkaan ohjaajakyvyn – Guy Hamiltonin.

Elokuvassa James Bond (Sean Connery) lähetetään tutkimaan erittäin äveriään, mutta taustaltaan hämäräperäisen Auric Goldfingerin (Gert Fröbe) toimia. Hra. Kultasormea voidaan nimittäin syyllä epäillä sotkeutumisesta Englannissa paljastuneisiin vakaviin kultavarkauksiin. Bond käy toimiin ja saa kuin saakin urkittua vikkelään arkoja asioita Goldfingerin hämäräperäisistä puuhista tämän sihteeriltä. Asiat saavat kuitenkin nopeasti käänteen ikävämpään, kun Bondille tietojaan antanut sihteeri löytyy kivenkuolleena, vartalo maalattuna kultamaalin peittoon…

007 ja Kultasormi on painunut syvälle 007-harrastelijoiden sydämiin. Eikä yhtään ihme, sillä elokuva suorastaan pursuaa klassikkokohtauksia toisensa perään. Auric Goldfingerin uskollisin palvelija – Oddjob (Harold Sakata) pyöräyttänee myös vähintään muutaman nostalgiakyynelen kaikkein intohimoisimpien Bond-harrastajien silmille. Harvinaisen teräväreunaisen knallihatun omistava itämainen palvelija – Oddjob lienee samalla myös yksi ikimuistettavimmista Bondin vastustajista ja osoituksena tästä, on myöhemmin joutunut erityiseksi pilankohteeksi lukuisissa elokuvien ja tv-sarjojen sketseissä. Mm. Austin Powers esittää oman mainion, sumeilematta kopioimansa version Oddjobista kenkiä heittelevänä kiinalaisena taiturina.

Q (Desmond Llewelyn) saa myös elokuvassa entistä suuremman roolin ja esittelee 007:lle mm. klassisen Bond-spesifioidun Aston Martin DB-5 – auton heittoistuimineen yms. vempaimineen. Auton, josta puhuttiin vielä pitkään elokuvan valmistumisen jälkeen. Eikä pidä myöskään unohtaa elokuvan kaunottaria, jotka ovat tässäkin 007:n osassa hemaisevan kauniita.

James Bond:Do you expect me to talk?
Auric Goldfinger:No, Mr. Bond. I expect you to die.” -ote elokuvan legendaarisista vuorosanoista.

007 ja Kultasormi jatkaa siitä mihin Salainen agentti 007 Istanbulissa jäi, eikä laadullisesti häpeile yhtään Terence Youngin ohjaamille edeltäjilleen. Elokuvan tunnusmusiikkina soiva ”Goldfinger” -kipale iskostuu myös katsojien mieliin pidemmäksikin toviksi ja toimii mainiosti vahvana tunnelmaa luovana tekijänä itse elokuvalle. Sean Connery on parhaimmillaan Bondina. Myös Bondin päävastustajat ovat erittäin ikimuistoisia ja naiset kauniita. Kyse voi olla Bond-sarjan kolmanneksi parhaasta elokuvasta, ehkä jopa toiseksi.

4

Summary

Genret: jännitys,toiminta
Kesto: 112 min
Ohjaaja: Guy Hamilton
Pääosissa: Sean Connery,Honor Blackman,Gert Fröbe,Shirley Eaton,Tania Mallet,Harold Sakata,Bernard Lee,Lois Maxwell
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 1964

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
15 years ago

UUUU.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Kultasormi on kyllä yksi suosikeistani Bond-elokuvista. Hyvä elokuva melkein joka osa-alueeltaan ja nostalgisena muistona mitä parhain. Ei mikään ihme, että Aku Ankan taskukirjoissakin Mikki Hiirikin bondeilee Kultaherkkua vastaan. 🙂 4.5/5p

markus berg
markus berg
15 years ago

Dear Mayhem turpa kiinni itelläs ei oo kaikki kunnossa.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Dear Markus. Miksi ihmeessä kirjoitat huvittavia listoja pääosanäyttelijöitä jokaiseen Bond-arvosteluun kun ne on jo mainittu nippelitieto-osuudessa? Onko kaikki ok?