elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Jason Statham on näyttelijä, joka muistetaan taatusti parhaiten Guy Ritchien elokuvista Lock, Stock and Two Smoking Barrels sekä Snatch. Mies on rajoitettujen näyttelijänlahjojensa takia...

Jason Statham on näyttelijä, joka muistetaan taatusti parhaiten Guy Ritchien elokuvista Lock, Stock and Two Smoking Barrels sekä Snatch. Mies on rajoitettujen näyttelijänlahjojensa takia jumittanut tekemään täysin toisiaan muistuttavia roolitöitä. Yleensä toimintaa, komediaa tai molempia pienieleisesti tulkitseva vähähiuksinen kaveri on tehnyt parisenkymmentä elokuvaa joista uusin on tänä vuonna valmistunut Crank.

Chev Chelios (Statham) on ammattitappaja, jonka edellisen kohteen kontaktit myrkyttävät hänet unissaan uudella kiinalaisella myrkyllä. Myrkyn idea on tappaa Chev jos hänen sydämmen syke tippuu liian matalaksi. Chelios herää aamulla ja näkee kätevästi dvd-ltä myrkytyksen ja lähtee etsimään itselleen vastamyrkkyä sekä kostamaan asianomaisille. Elokuvan mainoslause kuvailee elokuvaa kliseisen selkeästi: “Poison in his veins. Vengeance in his heart.”

Tämä eräänlainen kuoleman kyydissä pelleily kuulostaa tutulta vaikkei sitä olekaan koskaan aikaisemmin tehty tai nähty tässä muodossa. Täytyy myöntää, että idea kuulostaa raikkaalta ja tutustumisen arvoiselta tapaukselta vaikkakin itse pahiksena olisin vain tappanut Chevin heti kärkeen, enkä alkanut pelleilemään millään idioottimaisella kusimyrkyllä. Elokuvan ohjaajat Mark Neveldine ja Brian Taylor ovat selvästikkin tee-se-itse miehiä henkeen ja vereen. Musiikkivideot ja kaikki mahdollinen tehostekikkailu näyttää olevan hallussa kun katselee Crankin toteutusta. Kamerat liikkuvat uskollisesti first-person-lookista, snorry camin kautta valvontakameroihin, joista vielä Google Earthin satelliittinäkymiin, joita hyödynnetään enemmän kuin kahdesti elokuvan puolitoistatuntisen keston aikana.

Elokuvan juoni sanelee kerronnan sykkeen, joka vaikuttaa siltä, että päätekijät ovat olleet adrenaliiniöverien härskejä uhreja koko elokuvantekoprosessin ajan. Älyttömyyksiin asti vedetyllä kikkailulla koetetaan tuoda katsojille samanlainen tunne, jota Chev Cheliosilla luulisi olevan jatkuvassa tauriinihumalassa temutessaan ympäri kaupunkia tappamassa ja hajottamassa kaiken mahdollisen sivullisista uhreista piittaamatta. Elokuvan leikkaaja Brian Berdanin filmografiasta löytyy paljon näytteitä siitä millaista haketta Crankista sopii odottaa. Mies on toiminut leikkausassistenttina mm Natural Born Killersissä. Löytyypähän leikkausfilmografiasta myös yksi tämän vuosituhannen suurimmista epilepsian aiheuttajista. Domino. Crank käyttää hyväkseen samanlaista kammottavaa Jyrki-kuvausta sekä ylieditointia suoraan helvetistä.

Hieman alle puolitoista tuntisena pakettina Crankin jaksoi juuri ja juuri katsoa. Statham ei ole mikään huippunäyttelijä eikä tämä rävellys monenkaan puolijärkevän ajatuksen arvoinen.

  • 20%
    Crank - 20%
20%

Poiminta

Genret: toiminta
Kesto: 87 min
Ohjaaja: Mark Neveldine,Brian Taylor
Pääosissa: Jason Statham,Amy Smart,Dwight Yoakam,Jose Pablo Cantillo,Efren Ramirez
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments