elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Oli lähestään itsestään selvää, että Star Trek-elokuvat eivät loppuisi Enterprise-D:n tuhoutumiseen edellisessä elokuvassa, mutta suurin kysymys olikin se, että minkäkaltainen Enterprise jatkaisi saagaa eteenpäin....

Oli lähestään itsestään selvää, että Star Trek-elokuvat eivät loppuisi Enterprise-D:n tuhoutumiseen edellisessä elokuvassa, mutta suurin kysymys olikin se, että minkäkaltainen Enterprise jatkaisi saagaa eteenpäin. Tuottajien ja käsikirjoittajien mukaan Enterprise-D oli tehty tv-sarjaa silmällä pitäen kapealle kuva-alueelle ja koska uusi sukupolvi tulisi jatkamaan seikkailujaan enää valkokankaalla, uusi Enterprise tulisi olemaan visuaalisesti sopivampi leveämpään kuva-alueeseen. Myös miehistön asut pistettiin vaihtoon samalla kuin lähes kaikki muutkin rekvisiitat. Onkin kulunut kolme vuotta edellisen elokuvan tapahtumista ja uusi E-malli on ollut sisäänajossa noin vuoden, kun Federaatio joutuu ehkäpä suurimman uhan kohteeksi, mihin se on ikinä joutunut. Borgit ovat päättäneet hyökätä maahan ja jokainen taistelukykyinen alus on kutsuttu sotaan mukaan, paitsi sen lippulaiva, uusi Sovereign-luokan Enterprise-E. Mitä ihmettä oikein on tapahtumassa?

The Borg: We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile.

Sarjaa seuraamattomille: Picard kaapattiin borgien keskuuteen The Next Generation-sarjan kolmannen kauden lopussa, jossa mies assimiloitiin borgien keskuuteen ja ristittiin Locutukseksi. Enterprisen miehistö lähinnä Datan johdolla pelastivat Picardin, mutta tähtilaivasto pitää Picardia edelleen epävarmuustekijänä, mikäli hänet lähetetään taisteluun borgeja vastaan. Katsojan ei tarvitse kuitenkaan kauaa odotella, että Picard päättää silti lähteä taisteluun mukaan vastoin määräyksiä, sillä tosiasiassa miehellä on heittämällä parhaat tiedot borgien tuhoamiseen. Tämän jälkeen nähdäänkin ehkä yksi hienoimmista avaruustaisteluista mitä Star Trek-elokuvahistoriassa ollaan koskaan nähty. Picard näyttää borgeille mistä kana kusee ja pian vastapuoli tekeekin taktisen vetääntymisen kohti maata. Ainoastaan he eivät hyökkää maata kohti, vaan borgit käynnistävät aikahypyn kohti 21-vuosisataa assimiloidakseen koko maapallon ennenkuin ihmiset olivat saavuttaneet ensimmäisen yhteyden.

Star Trek VIII: First Contact onkin jo toinen elokuva, missä Enterprisen miehistö matkaa ajassa taaksepäin estämään ihmisten tuhoutumisen. Siinä missä Voyage Home oli väkivallaton seikkailu, niin tämä uusin elokuva mässäilee sitten senkin edestä. Katsojan ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan siitä, että Star Trek vajoaisi jonnekkin aivottoman toiminnan poluille, sillä kaikesta huolimatta taistelut ja niitä seuranneet pohdinnat ovat hyvinkin Trek-universumiin sopivia. On myös mielenkiintoista nähdä kuinka eri hahmojen painotukset vaihtuvat näissä elokuvissa. Worfia näyttelevä Michael Dorn pääsee jälleen omalle paikalleen, keskelle taisteluja raivoisana klingonina, ja mies on jälleen ihan liekeissä samalla kun Picard ja Data saavat paljon tilaa elokuvassa. Ohjaajan pallille siirtynyt Frakes vetää hieman pienimuotoisemman roolin Rikerina, ja muutenkin maan pinnalle siirtyneet LaForge ja Troi ovat huomattavasti pienemmissä rooleissa kuin edellisessä tai seuraavissa elokuvissa.

Suurin taistelu käydään Enterprisen sisällä, jonne borgit ovat salakavalasti siirtyneet, ja he eivät aio pysyä piilossa. Hyvin lyhyen ajan sisään borgit saavat komentopisteensä pystyyn ja borgien johtaja esittäytyy katsojille hieman hämmentävässä olomuodossa. Kuningattareksi kutsuttu olio johtaa näitä cyborgeja, joiden elämän ainoa tarkoitus on vallata lisää maailmoja ja assimiloida uusia elämänmuotoja itseensä. Ne ovat kuin heinäsirkkaparvi etsien aina uusia paikkoja valloituksille. Elokuva esittääkin loistavia kontrasteja borgien ja ihmisten välille, ja suurimpana kontrastina tuleekin maanpinnalta 21-vuosisadalta siirretty Lily (Alfree Woodard), jonka hämmästystä tulevaisuuden tähtilaivasta on ilo katsella. Lily on kuin Star Trek-elokuvan uusi katsoja, jolle pitää kertoa aluksen ja tulevaisuuden historiaa.

First Contact keskittyykin tarinassaan mielenkiintoisiin aiheisiin. Se kertoo, kuinka ihmiskunta selviää kolmannesta maailmansodasta ja tekee ensimmäisen kontaktin vieraisiin rotuihin ulkoavaruudesta, ja kuinka menneet tapahtumat eivät olleetkaan ihan niin idealistisia ja auvoisia kuin Enterprisen miehistölle on historian tunneilla kerrottu. Elokuva kertoo myös kostosta ja kumppanuudesta hädän hetkellä, sillä vaikka kuinka ihminen on kehittynyt 2300-luvulla, niin silti meitä ohjaavat samat perustunteet kuin nykyään. Kuka olisi valmis syyttämään Picardia siitä, että mies haluaa kostaa menneisyyden haamut ja vetää viivan siitä, kuinka pitkälle voimme taipua.

Captain Jean-Luc Picard: I will not sacrifice the Enterprise. We’ve made too many compromises already; too many retreats. They invade our space and we fall back. They assimilate entire worlds and we fall back. Not again. The line must be drawn here! This far, no further! And *I* will make them pay for what they’ve done.

Kun Lily viittaa siihen, kuinka Picard on kuin kapteeni Ahab Moby Dickin perässä, ei nainen voisi olla enempää oikeassa, sillä todellisuudessa Patrick Steward näytteli Ahabia kyseisessä elokuvassa. First Contact on kuitenkin ennenkaikkea huima seikkailu, joka sisältää niin huumoria, toimintaa, seikkailua ja suuria kysymyksiä luottamuksesta ja kumppanuudesta hädän hetkellä. Tämä elokuva on heittämällä paras uuden sukupolven elokuva ja samalla jakaa toisen sijan koko Star Trek-saagassa.

4

Summary

Genret: jännitys,toiminta,sci-fi,seikkailu
Kesto: 106 min
Ohjaaja: Jonathan Frakes
Pääosissa: Alfre Woodard,Alice Krige,Brent Spiner,Gates McFadden,James Cromwell,Jonathan Frakes,LeVar Burton,Marina Sirtis,Michael Dorn,Patrick Stewart
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1996

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments