elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kevin Smithin piikikäs debyyttielokuva Clerks – Tiskirotat taitanee olla kuuluisin X-sukupolvesta kertova kokoillan elokuva. Palkintoja Cannesissa ja Sundancen festivaaleilla rohmunnut, löyhästi Dante Alighierin Divina...

Kevin Smithin piikikäs debyyttielokuva Clerks – Tiskirotat taitanee olla kuuluisin X-sukupolvesta kertova kokoillan elokuva. Palkintoja Cannesissa ja Sundancen festivaaleilla rohmunnut, löyhästi Dante Alighierin Divina Commediaan perustuva elämänmakuinen räävikomedia kahdesta suomennoksen mukaisesta tiskirotasta, Dantesta ja Randalista, tykittää kestonsa huomaamatta sarjatulella läpi. Suvantojen aallonpohjalle ei siis jäädä telttailemaan.

Dante Hicks (Brian O’Halloran) herää puhelinsoittoon vaatekaapista varhain vapaapäivänsä aamuna. Danten vapaapäivä peruuntuu. Hän joutuu lähtemään töihin. Joku on tunkenut kaupan metallikaihtimien lukkoihin purkkaa, eikä niiden avaaminen tule onnistumaan. Kaupan on joka tapauksessa oltava auki. Danten vähän väliä muistuttamaa ”vapaapäivää” viettämään saapuu viereisessä videoliikkeessä huolimattomasti työskentelevä Randal (Jeff Anderson). Yhdessä he lusmuilevat työpäivänsä halki suorastaan ilmiömäistä laiskuudentaitoa hyväksikäyttäen. Välillä pelataan katulätkää kaupan katolla, käydään entisen tyttöystävän ruumiin valvojaisissa ja niiden ohessa selvitellään menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta antaessa asiakkaiden kärsiä kaikesta. Kuten elokuvan iskulauseena kuuluu: ”Vaikka he palvelevat sinua niin se ei tarkoita, että he tykkäävät sinusta.

Clerksin melkoisen asennerikas käsikirjoitus on pelkästään Kevin Smithin käsialaa, jokaista pilkunpaikkaa myöten. Mikään viimeisen päälle hiottu yhteiskuntakriittinen puheenvuoro tampiolaiskan x-sukupolven edesottamuksista tämä toverointi ei ole, vaikka sävyjä sellaiseenkin löytyisi. Tekijälleen selvästi henkilökohtainen elokuva raottaa nuorten työintoa tai ehkä mielummin työinnottomuutta ja dramatisoi taatusti Smithille itselleen menneestä elämästä tuttuja kohtaamisia pikkumarketin ihmisrikkaan asiakaskunnan kanssa.

Elokuva on kuvattu 16mm kameralla mustavalkofilmille, Smithin itsensä ohella kavereiden ja sukulaisten toimiessa rahoittajina. Vaikka elokuva onkin tuttu ja tunnettu, huomaa siitä selvästi, ettei Kevin Smith tai kukaan muukaan elokuvaa tehnyt ole ollut alansa osaavimmasta päästä. Kuvien rajaukset ovat melko vatkattua kamaa, eikä siltä osa-alueelta kannata odottaa mitään mullistavaa. Äänet ovat välillä, jopa häiritsevän huonoa kuultavaa. Selitys siihen tulee siitä, kun puomia pitelemässä on lopputekstien mukaan ollut melkolailla jokainen sedästä pikkuserkkuun eikä myöskään kannata unohtaa Smithin käyttämän Arrin filmikameran huomattavaa käyntiääntä.

Pääosaa tulkitsevan Brian O’Halloranin replikointi paljastaa tiettyä puuttellisuutta, eikä yhtä poikkeusta lukuunottamatta muidenkaan näyttelijöiden oraalinen anti tai muu aktiointi ole kaikista suloisinta seurattavaa. Kevin Smithin dialogi on purevaa, mutta näyttelijöiden niitä laukoessa ei väleihin kuulla minkäänlaisia taukoja. Tämä tekee sen mitä pitkään jatkunut sarjatuli aseelle yleensä tekee. Hienona plussana ja sinä poikkeuksena täytyy mainita toista pääosaa näyttelevä Jeff Anderson, jonka Randal-hahmo toimii upeasti, eikä näyttelijällä ole sen tulkitsemisessa mitään ongelmia. Päinvastoin. Randal on tämän elokuvan rikkain hahmo.

Otot ovat pitkiä, dialogi loputonta ja kuva melko rumaa, mutta käsikirjoituksen ohella Clerks tavoittaa jotain muutakin yliviehättävää kuin pelkän hulvattoman tekstinsä. Hitusen alle 30 000 dollaria maksanut elokuva kasvoi ensi-istumaltaan suureksi kulttihitiksi, joka jaksaa puutteistaan huolimatta naurattaa kerta toisensa jälkeen.

  • 80%
    Tiskirotat - 80%
80%

Poiminta

Genret: komedia
Kesto: 91 min
Ohjaaja: Kevin Smith
Pääosissa: Brian O`Halloran,Jeff Anderson,Marilyn Ghigliotti,Lisa Spoonhauer,Jason Mewes,Kevin Smith
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1994

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments