elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Sundancessa voittanut kriitikoiden tämänvuotinen lellikki, Little Miss Sunshine, on ehditty jo julistaa kotimaassaan moderniksi klassikoksi joillakin tahoilla. Tämä on täysin totta. Mutta vain jos...

Sundancessa voittanut kriitikoiden tämänvuotinen lellikki, Little Miss Sunshine, on ehditty jo julistaa kotimaassaan moderniksi klassikoksi joillakin tahoilla. Tämä on täysin totta. Mutta vain jos on nähnyt tasan kaksi elokuvaa elämässään, ja vain jos toinen niistä on Freddy Got Fingered.

Little Miss Sunshine on juuri niin laskelmoitu tekele kuin kehtaakin odottaa. Kaikki on niin nurinkurista ja hassunhauskaa että puistattaa. Hahmoista jokainen on vähintäänkin eksentrinen tai muuten vain ongelmatapaus. Katsokaa! Isoisä vetää kokaiinia ja haistattelee pitkät kaikelle, kuinka huiman omaperäistä! Jälleen ollaan lähiöissä ja taas kaikilla on niin paha olla kun mikään ei mene kuin toivoisi. Perheen nuorin haikailee missiksi tulemisesta, eikä kellään ole sydäntä kertoa että haaveksi sekin jää. Vanhin tenavista lukee Nietzheä eikä enää puhu. Perheen luokse muuttanut eno on masentunut neropatti, sekä tietysti ahdistunut homoseksuaali. Perheen isä on ärsyttävä egoisti, jonka self-help kirja ei myy. Vaari kiroilee ja käyttää aineita ja äidillä on asiat muuten vaan huonosti. Pelkästään lähtökohtana koko perheen katseleminen rasittaa niin paljon että toivoisi koko konkkaronkan ajavan jyrkänteeltä alas ensimmäisen vartin sisään.

Oikeasti lahjakkaan näyttelijäkaartin läsnäoloa ei selitä mikään. Kaikki yrittävät parhaansa pelastaa jonninjoutavaa käsikirjoitusta, mutta turhaan. Elokuvan ohjaajat yrittävät niin tuskallisen ilmiselvästi käyttää samaa kaavaa, joka poiki aikoinaan American Beautylle palkintoja, että kokonaisuutta ei voi ottaa vakavasti. Satiiriin pyritään, mutta joku on selvästi unohtanut kertoa tekijöille miten sellaista tehdään. Edes jo valmiiksi hulvattomista pikkulasten missikisoista ei saada irti yhtä Freaks-elokuvan viittausta enempää. Kun lopussa vielä hahmot tokaisevat elokuvan opetuksen sen suuremmitta ongelmitta kaikkien pällisteltäväksi, alkaa jo tehdä mieli hypätä itse kalliolta alas, ennemmin kuin jatkaa katsomista.

Little Miss Sunshinesta on oikeasti vaikeaa sanoa mitään hyvää. Vaikka elokuva kestää vain hieman yli puolitoista tuntia, tuntuu jokainen minuutti yhtä pitkältä kuin nälkävuosi. Sunshine on niin ilmiselvän huomionhakuinen ja laskelmoitu teos, että se keskittyy liikaa valmistelemaan tietä oscar-gaalaa varten ja unohtaa olla hyvä elokuva. Mitään varsinaisesti originaalia ei nähdä, kaikki samat aiheet on koluttu jo huomattavasti paremmin viime vuosien aikana. Selvä omaperäisyyden puute on sitten yritetty piilottaa mukahauskojen absurdien tilanteiden alle. Jos etsii oikeasti koskettavaa, hauskaa ja nokkelaa elokuvaa perheen sisäistä ongelmista tai itsensä löytämisestä, kannatttaa katsoa American Beauty uudelleen.

Yhteenveto
Ärsyttävä ja turhauttava ‘komedia’. Little Miss Sunshine epäonnistuu kaikissa yrityksissään olla jotain suurempaa kuin mihin se oikeasti kykenee, jonka seurauksena katsojan osa on kärsiä sen ylipitkän keston ajan.

1

Summary

Genret: draama,komedia
Kesto: 101 min
Ohjaaja: Jonathan Dayton,Valeria Faris
Pääosissa: Greg Kinnear,Abigail Breslin,Paul Dano,Toni Colette,Alan Arkin,Steve Carell
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2005

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
huh
huh
17 years ago

Melkosta paskaa sitä kyllä nykyään lukeekin. Mutta mielepiteensä kullakin.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Yhdellekkään ö-elokuvalle en vielä ole antanut kolmea tähteä enempää. Mitä tarkoitin oli se, että eri genrejen elokuvia ei voi verrata keskenään. Bad Boys 2 ei ole verrattavissa millään tasolla esimerkiksi Star Warsiin tai Gilbert Grapeen. Verrattuna Uwe Bollin järkyttävän huonoihin muihin töihin, oli Bloodrayne huomattavasti viihdyttävämpi teos. 3700 katseltiin samalla mittakaavalla omassa genressään, toiset elokuvat olivat tehneet samalla tai pienemmällä budjetilla, ja tuntemattomilla näyttelijöillä jo paljon parempaa jälkeä samoista aiheista.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Laskelmoivaa tai ei, sopi ainakin mun perjantai-iltaani. 4p

Mika T.
Mika T.
17 years ago

Yksi kysymys arvostelijalle: Oletko oikeasti sitä mieltä että Uwe Bollin Bloodrayne on parempi elokuva (2tähteä) kuin little miss sunshine? Jos vastaus on kyllä niin mielestäni uskottavuutesi on vaakalaudalla. Tässä arvostelussa ärsyttää lisäksi liian monet turhat viittaukset American Beautyyn. -Tore

Anonymous
Anonymous
16 years ago

All heil Kettunen!

Anonymous
Anonymous
12 years ago

Peruskomedia, joka ei enää koskaan kaipaa toista katselukertaa, vaikka Kinnearin ja Carellin näyttelemistä olisi jaksanut vartin verran enemmän katsoakin. 3/5p

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Lisäyksenä mainittakoon että mielestäni eri genrejen elokuvia ei voi verrata pisteytyksiltään keskenään. Böllin ö-luokan elokuva oli vertaisiaan vastaan katseltuna 2p roskaa. 3700 oli juuri omassa luokassaan vertailtuna erityisen heikko.

hea
hea
17 years ago

oli paska arvostelu

Anonymous
Anonymous
16 years ago

Tämä taas toimii hyvin demonstratiivisena esimerkkinä siitä, kuinka väärä asennoituminen teillä idiooteilla on arvosteluihin. Hyvä elokuvakritiikki ei ole sama kuin yhtenevä mielipide. Sen funktiot ovat paljon moninaisemmat kuin teidän omien näkemysten vahvistaminen. Teidän ei tulisi lukea arvostelua silmälläpitäen vain arvostelijan antamaa arvosanaa (osahan teistä vaan tsekkaa tähdet), vaan todella yrittää tarkastella, mitä arvostelija on yrittänyt elokuvakokemuksesta tuoda esiin. Toisaalta tässä nyt taas puuttuu kaikki arvostettavan kritiikin piirteet, joten ihan ymmärrettävää tavallaan, että te jäätte vaan katsomaan sitä perimmäistä hyvä/huono-mielipidettä, jonka perusteella sitten joko tuomitsette tai hyväksytte arvostelun.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Kiitän jälleen uutta nimetöntä kommentoijaa. Oikein sydäntä lämmittää. <3

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Tästä eteenpäin on sitten enää mieipidekysymys että kumpi toimii omalla kohdalla. Sinusta elokuvassa oli laadukasta näyttelijäohjausta ja hyvät hahmot, omasta mielestäni molemmat olivat hukassa. Itse Bloodraynesta en edes etsinyt mitään vastaavaa, kuten arvostelusta käy täysin selvästi ilmi.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Mielestäni jopa Miami Vice on parempi kuin 3700. Ja jos arvostelussa oli liikaa viittauksia American Beauty-elokuvaan, niin Miss Sunshinessa oli vähintään kolme kertaa yhtä paljon vastaavia.

Anonymous
Anonymous
16 years ago

4p

Mika T
Mika T
17 years ago

Mutta eihän tuossa ole mitään järkeä? arvosteletko sitten kaikki ö-luokkaan kuuluvat elokuvat siten että laadukkain ö-luokan elokuva saa 5tähteä? Bloodraynessä hyvätkin näyttelijät asetetaan naurunalaiseksi ja käsikirjoitukset kirjoitetaan samalla kun pelataan kyseinen peli läpi… Little miss sunshinessa sentään on laadukasta näyttelijäohjausta ja hahmot, vaikka ovatkin kieltämättä kliseisiä, toimivat paikoitellen mielestäni hyvin.-Tore

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Pistää vähän sanattomaksi tämmöinen.

Anonymous
Anonymous
17 years ago

Kiitän.

Kd
Kd
16 years ago

Aivan loistava arvostelu! Ei turhaan pidä nuoleskella menestyselokuvia. Itsekin pidin leffaa surkeana.

The_hane
The_hane
17 years ago

Kateltiin vissiin eri elokuvaa Aren. omasta mielestäni näitä elokuvia voi toki tulla enemmän, Mielummin kattoisin näitä kun turhia teini splättereitä. Elokuva toimi kaikilla osa alueilla hyvin ja siitä mukavat 4p.