elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuonna 1978 murhatun televisio-tähden, Bob Cranen, elämänkertaan perustuva elokuva, Koukussa (Auto Focus), on suhteellisen viihteellistä peruskauraa. Se on samalla surullinen tarina iloisesta ja varsinaisesta...

Vuonna 1978 murhatun televisio-tähden, Bob Cranen, elämänkertaan perustuva elokuva, Koukussa (Auto Focus), on suhteellisen viihteellistä peruskauraa. Se on samalla surullinen tarina iloisesta ja varsinaisesta Mr. Nice Guysta, jonka hyvä ja perheen perusarvojen ympärille kietoutuva elämä heittää härän pyllyä suositun televisioroolin myötä. Suosion mukana seuraa tarve elää elämää täysillä, lähinnä eri naisia paneskellen ja akteja videolle kuvaten. Seurauksena on raittiin miehen romahdus viinan höyrystämään seksiaddiktioon, jota slogan “A day without sex is a day wasted.” varsin osuvasti kuvaa.

Elokuva on vahvasti vain kahden miehen elokuva, jossa elokuvan naisnäyttelijät jätetään joko taka-alalle tai sitten elokuvan henkeen sopien alasti taka-alalle. Itse Bob Cranea näyttelevä, lähinnä draamoissa kunnostautunut Greg Kinnear, näyttelee varsin osuvasti radiosta televisioon siirtyvää kunnianhimoista ja suhteellisen tasapainoista miestä, joka rentoutuakseen soittaa rumpuja. Tutustuminen video-alalla työskentelevään Johniin (mainio Willem Dafoe) muodostuu kuitenkin Bobin elämän kulmakiveksi, jossa vaimo ja lapset saavat pikkuhiljaa väistyä tuhmien valokuvien ja videoiden tieltä. Siitä seuraa pitkä vaellus elämän nautinnollisiin puoliin, jossa ihmissuhteet ja oma ura muuttuvat lähinnä säälittäviksi asioiksi.

Paul Schraderin elokuva on raadollinen kuvaus yhden Hollywood-viihdyttäjän urasta, joka alkoi verrattain myöhään. Scharederin ansioiksi Auto Focuksesta voi mainita, ettei hän lähde osoittelemaan syyttävällä sormella Cranen totaalista muutosta elämäntavoissa, vaan tyytyy sen sijaan ikään kuin seuraamaan sivusta. Silti Cranen elämäntapaa ei glorifioida tai lyödä läskiksi: Schraderin ohjauksessa Kinnear ja Dafoe käyttäytyvät keskenään miltei lapsellisesti katsoessaan omia pornovideoitaan. Naisia isketään kuin liukuhihnalta ja Cranen läheiset saavat kuulla valheita valheiden perään rakkauden kamppaillessa kuolinkouristuksiensa kanssa. Lopulta miesten vanhetessa jäljelle ei sitten jääkään kuin katkeruus ja katumus, joka huipentuu molempien osalta kovin ikävästi.

3

Summary

Genret: draama
Kesto: 105 min
Ohjaaja: Paul Schrader
Pääosissa: Greg Kinnear,Willem Dafoe,Rita Wilson,Maria Bello
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2002

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments