elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Aikoinaan seikkailu ympäri Karibian rannikkoja vei kuukausia. Nykypäivänä se kestää kaksi ja puoli tuntia, maksaa kymmenen euroa ja tarjoaa kovin vähän näkemisen arvoista. Kyseessä...

Aikoinaan seikkailu ympäri Karibian rannikkoja vei kuukausia. Nykypäivänä se kestää kaksi ja puoli tuntia, maksaa kymmenen euroa ja tarjoaa kovin vähän näkemisen arvoista. Kyseessä on siis muutaman vuoden takaisen jättimenestyksen Mustan helmen kirous-elokuvan jatko-osa, Kuolleen miehen kirstu. Viisi Oscar-ehdokkuutta itselleen haalinut ensimmäinen osa oli parhaimmillaan raikas tuulahdus nykyajan roskaseikkailujen joukossa, tosin sitäkin lähinnä Johnny Deppin väkevän roolin omaksumisen ansiosta.

Kuolleen miehen kirstu jatkaa ensimmäisen osan viitoittamaa tietä. Kapteeni Jack Sparrow on joutunut pinteeseen ikuisen epärehellisyytensä vuoksi. Vuosia sitten hän on tehnyt lupauksen pahamaineiselle merikapteeni Davy Jonesille ja on tämän johdosta joutumassa tämän ikuiseen palvelukseen. Samaan aikaan jo ensimmäisestä osasta tuttu kyyhkyläispari, Orlando Bloomin ja Keira Knightleyn muodossa, on saanut kuolemantuomion tekemistään ”rikoksista” kruunua vastaan. Juoni sotkee poppoon jälleen kasaan, eikä merihirviöiltä, kirotuilta nilviäispiraateilta saati sitten ikuiselta rommin litkinnältä voida tälläkään kertaa välttyä.

Kaikesta huomaa, ettei elokuvan budjetissa ole liiemmin säästelty, ainakaan erikoistehosteiden osalta. Räjähtelevät laivat, merihirviöt, ja stuntit ovat vaatineet aimo kasan kovaa työtä. Etenkin elokuvan pahiksena toimiva, kirouksen korruptoima, Davy Jones on mallinnettu erittäin osaavin käsin, vaikka itse hahmo onkin lähinnä ärsyttävä. Musiikkipuolen otti hoitaakseen loistaviakin äänimaailmoja luonut Hans Zimmer. Tällä kertaa hän laskee itsensä kuolevaisten tasolle keskinkertaisen mahtipontisella ääniraidalla, joka tukee kuitenkin elokuvan pääteemaa, vauhdikkuutta.

Mustan helmen kirouksessa shown varasti kokonaan Johnny Depp, ikuisesti päissään olevana kapteeni Jack Sparrowna. Roolin loistavasti omaksunut jenkki ei varsinaisesti näyttelyssään epäonnistu tälläkään kertaa. Virhe on kuitenkin tehty jo käsikirjoitusvaiheessa, jossa yleisön suosikiksi nousseelle Deppille kirjoitettiin naurettava, alati stuntteja pursuava rooli mukahienoine vitseineen. Suurempaan rooliin noussut Keira Knightley onnistuu aiempaa paremmin, näytellen osittain jopa hyvin kultaansa etsivää morsianta. Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä näyttelijäkaartin heikoin lenkki, Orlando Bloom. Hänen naurettavia uhkauksiaan, typeriä onelinereitaan tai yksipuolista sankarin leikkimistä on vaikeaa katsella vääntelehtimättä myötähäpeästä. Sivurooleista kunniamaininnan voi antaa Kevin McNallylle, stereotyyppiselle piraattikonkari Gibbsille, sekä hienosti Will Turnerin isää näyttelevälle Stellan Skarskårdille.

Elokuvan Akilleen kantapääksi osoittautuu asiasisällön puute. Elokuvan lopetettua kaksi ja puolituntisen vuoristorata-ajelunsa ympäri Karibiaa ei katsojan käteen jää juuri mitään. Henkilöhahmojen syventäminen on unohdettu lähes kokonaan pikajunan lailla kiitävän tarinan ja onnettomien onelinereiden tieltä. Irrallisia action-kohtauksia toisensa perään lateleva Kuolleen miehen kirstu on epäonnistunut jatko-osa viihdyttävälle ykkösosalle. Kolmatta osaa jää odottamaan vain yhden asian vuoksi: Rolling Stones-legenda Keith Richards vaihtaa kitaransa sapeliin ja esiintyy Jack Sparrown isänä.

  • 40%
    Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu - 40%
40%

Poiminta

Genret: fantasia,toiminta,seikkailu
Kesto: 150 min
Ohjaaja: Gore Verbinski
Pääosissa: Johnny Depp,Keira Knightley,Orlando Bloom,Kevin R. McNalley,Jack Davenport
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments