elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kreikkalainen kaupunki Troija muistetaan kansan keskuudessa nimikkosodastaan ja erityisesti puuhevoshuijauksesta. Heppa on elokuvassa jätetty taka-alalle odottamaan loppuhuipennusta ja alun sanailujen jälkeen huomio keskittyy sotaan....

Kreikkalainen kaupunki Troija muistetaan kansan keskuudessa nimikkosodastaan ja erityisesti puuhevoshuijauksesta. Heppa on elokuvassa jätetty taka-alalle odottamaan loppuhuipennusta ja alun sanailujen jälkeen huomio keskittyy sotaan. Koko homman takana on lähes 3000 vuotta sitten elänyt runoilija Homeros ja hänen kokoamansa teos Ilias.

Eletään vuotta 1193 eKr. Kielletty rakkaus saa aikaan ongelmia, kun Troijan prinssi Paris (Orlando Bloom) ottaa rakastettunsa, Spartan kuninkaan naisen Helenin (Diane Kruger) mukaansa matkalle kotikaupunkiin. Tästä kuningas tietysti raivostuu ja julistaa sodan troijalaisille liittolaisenaan vallanhimoinen velipoika Agamemnon (Brian Cox). Kreikkalaisten vahvin valtti on kivenkova soturi Akilles, (Brad Pitt) kun puolestaan troijalaisten puolella parhaimmalla menestyksellä miekkaa heiluttelee vanhempi prinssi Hector (Eric Bana). Kestävätkö Troijan muurit vai saako Agamemnon voittonsa?

Ohjauksesta vastaa saksalainen Wolfgang Petersen, jonka merkittävimpiä saavutuksia ovat sukellusveneklassikko Das Boot sekä Clintin uudemman tuotannon kirkkain helmi Tulilinjalla. Jättimäinen 200 miljoonan tuotantobudjetti on erinomaisesti käytetty, sillä massiiviset rakennelmat puolustusmuurista jumalpatsaisiin ovat tarumaisen hienoja. Näyttelijätiimiinkin on panostettu rahaa kunnolla sillä mukana on paljon lahjakkaita ja kuuluisia nimiä. Kun kerran hahmotkin on jaksettu kirjoittaa kunnolla, lopputulosta ei voi muuta kuin ihailla.

Brad Pitt treenasi Akilleen roolia varten puolen vuoden ajan ja se näkyy miehen kropassa. Pittissä on sankariainesta ja miestä tuplasti enemmän kuin koko kreikkalaisjoukossa yhteensä mutta kreikkalaiselta hänen olemuksensa ei vaikuta tippaakaan. Akilles on Troijan hahmoista mielenkiintoisin: kuninkaiden ja jumalten valtaa uhmaava peloton ja kylmäverinen tappaja, joka haluaa nimensä ikuistettavan historiankirjoihin. Hänestä löytyy myös paljon hyvää ja näiden ristiriitaisuuksien takia katsojalle tulee vaikeuksia päättää mitä mieltä Akilleesta pitäisi olla. Lähes yhtä kova luu on Eric Banan antaumuksella tulkitsema Hector, tuore isä, josta löytyy sekä pehmeyttä, että rajua taistelutahtoa vieraita vallottajia vastaan. Lapsenkasvoiselle Orlando Bloomille sopii naiivin, kukonpoikamaisen Parisin rooli kuin nakutettu. Sean Bean on vakuuttava hieman pimentoon jääneenä Odysseuksena. Naiskauneudesta vastaavat Rose Byrne, Julie Christie sekä Diane Kruger. Veteraaninäyttelijä Peter O’Toolella (Arabian Lawrence) on viisas rooli ”hyvänä” Troijan hallitsijana.

Vähintäänkin uskaliasta ottaa historialliseen elokuvaan hyvä-paha-asetelma. Agamemnon ja muut kreikkalaiset ylimykset ovat ylivedetyn ärsyttäviä mulkeroita eikä katsojan tarvitse kahta kertaa miettiä puoltaan. Elokuva seuraa kirjan tapahtumia tarkasti aina troijalaisten tarkkoja falangimuodostelmia, pronssikilpiä ja pitkiä keihäitä myöten. Taisteluista tehtiin realistisen verisiä ikärajan nostamisen uhalla ja hyvä niin. Vaikka Troijan kesto on reipas kaksi ja puoli tuntia, tuntuu elokuva liian lyhyeltä. Historiallisten eeposten vähimmäiskesto pitäisi olla siellä kolmen tunnin paikkeilla ja Troijan tapauksessa kolme varttia lisää luomaan kreikkalaista vaikutelmaa olisi ollut poikaa.

Vaikka Petersenin elokuva on viihteellinen, löytyy siitä syvempiäkin mietteitä. Mitä saa tehdä rakkauden takia? Mitä on todellinen sankaruus?

  • 80%
    Troija - 80%
80%

Tiedot

Genret: draama,sota,toiminta,seikkailu
Kesto: 163 min
Ohjaaja: Wolfgang Petersen
Pääosissa: Brad Pitt,Eric Bana,Orlando Bloom,Brian Cox
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Jaakko Honkala

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Strigo
Strigo
18 years ago

Haluanpa vaan sanoa (tai korjata) että tästä elokuvasta oli historiallinen tarkkuus kaukana. Sotilaiden taktiikat, varusteet ja oikeastaan kaikki mitä valkokankaalla näkyi oli kammottavaa katseltavaa. Tutkikaa itse, jos ette usko. Kiitos.

Suntsa
Suntsa
16 years ago

star star star star star =) tosi hyvä elokuva 🙂 toivottavasti näytettäis jatkossakin telkusta…